Sondajul BOP, un nou record al decepţiei populaţiei

SURSA FOTO JURNAL

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare în Republica Moldova, în viitorul legislativ ar accede şase partide politice şi Platforma DA: Partidul Nostru (16%), Platforma DA (12%), PSRM (10%), PPEM (7%), PCRM (7%), PD (6%) şi PL (5%).

În comparaţie cu rezultatele ultimului sondaj realizat în aprilie, curent, PLDM a înregistrat o cădere în topul preferinţelor populaţiei. Dacă în luna aprilie ar fi obţinut 7% din voturi, în prezent ar lua doar 2%. Partidul Liberal a scăzut de la 11% la 5%, democraţii s-au menţinut în top şi ar fi obţinut atunci ca şi acum 6 la sută din voturi.

De cealaltă parte, Partidul Nostru a înregistrat o creştere în top. Dacă în aprilie ar fi luat 7% din voturi, în prezent pentru ei ar vota 16%. „Rezultatele ne demonstrează că cetăţenii sunt absolut decepţionaţi de calitatea actului guvernării. Sunt un rezultat al crizei în care se află pe moment sistemul politic şi al scandalurilor de corupţie cu implicarea politicienilor”, afirmă Arcadie Barbăroşie director al Institutului de Politici Publice.

La întrebarea dacă lucrurile în ţara noastră merg într-o direcţie bună ori greşită, sondajul relevă un nou record, 88 la sută din respondenţi considerând că lucrurile se derulează într-o direcţie greşită. Un indice alarmant în acest sens a fost înregistrat în aprilie 2013, când 84 la sută din populaţie credeau că ţara merge într-o direcţie greşită şi în august 2000, când 82 la sută credeau că lucrurile stau prost.

Prima în topul preferinţelor populaţiei la funcţia de premier este ex-ministra Educaţiei, Maia Sandu (10%), urmată de Iurie Leancă (8%) şi Igor Dodon (6%). La întrebarea pe cine aţi prefera în funcţia de preşedinte al statului, pe primul loc însă se situează liderul PN, Renato Usatîi (25%), Maia Sandu (23%), Igor Dodon (23%), Iurie Leancă (18%), Andrei Năstase (16%). Pentru candidatura lui Vlad Filat ar opta 1% din populaţie, şi nimeni nu-l vede în funcţia de preşedinte pe controversatul om de afaceri, liderul PD, Vlad Plahotniuc (0,00%).

La una din întrebările sondajului – ce cred despre lupta actualei guvernări cu corupţia –, 30% din respondenţi consideră că politicienii au iniţiat un început al reformelor reale în lupta cu corupţia, 22% – că reformele sunt mimate, fapt care va agrava şi mai mult lucrurile din ţară, iar 44 la sută din respondenţi consideră că acţiunile întreprinse împotriva corupţiei reprezintă o reglare de conturi între grupările oligarhice.

La întrebarea – ce aţi alege între aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană şi aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală –, 42 la sută ar vota pentru integrarea în Uniunea Vamală şi 39 la sută ar vota pentru aderarea la UE. 12 la sută din respondenţi nu au avut o opţiune.

O întrebare care figurează pentru prima oară în Barometrul Opiniei Publice: dacă duminica viitoare ar fi organizat un referendum cu privire la Unirea RM cu România, 21% din respondenţi au declarat că ar vota pentru Unire, iar 53% au declarat că ar vota împotriva acesteia. În fine, 23% din respondenţi au spus că nu ar participa la referendum ori că încă nu şi-au format o opţiune în acest sens.