Sondaj sub presiune

SCANDAL // În premieră pentru R. Moldova, realizatorii unui sondaj de opinie declară că s-a încercat influenţarea lor

Deşi trâmbiţată de la tribune, „schimbarea” cu care se laudă guvernarea nu este simţită de populaţie. Cel puţin aşa arată ultimul sondaj de opinie realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje, IMAS-INC Chişinău. Conform studiului, populaţia a avut aşteptări mai mari faţă de realizările obţinute de actuala guvernare. Cu toate acestea, încrederea în partidele care formează Alianţa pentru Integrare Europeană nu a scăzut. Ba mai mult, Partidul Liberal Democrat, preşedintele căruia este prim-ministru al R. Moldova, se bucură în prezent de cea mai mare încredere din partea populaţiei.

Făcând trimitere la presiunile care se fac asupra instituţiei pentru a schimba datele sondajului, IMAS-INC Chişinău a decis de această dată să nu facă publice rezultatele despre intenţiile de vot şi ratingul partidelor politice. Este în premieră pentru R. Moldova când realizatorii unui sondaj de opinie declară că s-a încercat influenţarea lor.

Mai puţin optimişti

Populaţia R. Moldova este mai puţin optimistă decât guvernanţii. Conform rezultatelor sondajului realizat de IMAS, 53 % din participanţii la studiu consideră că R. Moldova merge într-o direcţie greşită. „Schimbarea” promisă de actuala guvernare nu este reflectată de percepţiile populaţiei, 82% dintre respondenţi nu remarcă o îmbunătăţire a situaţiei lor economice faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Nici la capitolul situaţie economică a ţării, lucrurile nu stau mai bine, doar 1% se declară foarte mulţumit de situaţia economică din republică, iar 6 % afirmă că sunt destul de mulţumiţi. 14% din participanţii la sondaj se consideră totuşi mulţumiţi de nivelul lor de trai. Totuşi, speranţa încă nu a murit, fiecare a patra persoană dintre cele chestionate speră că în viitorul an nivelul său de trai se va îmbunătăţi.

Diagnoză pentru guvernare

Deşi nemulţumiţi de măsurile întreprinse de guvern în domeniul luptei cu corupţia, reparaţia drumurilor, crearea de noi locuri de muncă ş.a., peste 30 la sută dintre participanţii la sondaj apreciază pozitiv activitatea actualului executiv. Măsurile întreprinse de guvern în zonele afectate de inundaţii sunt considerate drept una din puţinele realizări ale guvernării. Aceste măsuri au fost apreciate de 45 % din cei chestionaţi. Cu toate acestea, mai mult de un sfert din cei care au apreciat acţiunile guvernului în zonele afectate de inundaţii consideră că autorităţile au urmărit obţinerea unor beneficii electorale.
Peste toate, neînţelegerile din AIE sunt tot mai mult sesizate de populaţie (53% consideră că aceste neînţelegeri sunt prezente în mare şi foarte mare măsură), iar relaţia cu Rusia s-a înrăutăţit considerabil.

PLDM în ascensiune

Singurele date din sondaj care se referă la încrederea populaţiei în partide arată că PLDM este partidul cu cea mai ridicată cotă de credibilitate (41%). Liberal-democraţii sunt urmaţi de democraţi în care au încredere 35 % din participanţii la sondaj. Aceeaşi cifră caracterizează şi încrederea populaţiei în PCRM. PL se bucură de încrederea a 30 la sută din cei chestionaţi, iar AMN – a 16 %.
În comparaţie cu sondajul efectuat de IMAS în luna aprilie 2010, principalele instituţii ale statului dau mici semne de redresare în privinţa încrederii acordate de populaţie – guvern (aprilie 2010 – 35%, august 2010 – 39%), parlament (aprilie 2010 – 32%, august 2010 – 37%), preşedinţie (aprilie 2010 – 31%, august 2010 – 32%), justiţie (aprilie 2010 – 26%, august 2010 – 30%). Totuşi, cea mai mare încredere populaţia continuă să o aibă în biserică, armată, primărie şi mass-media.

Referendumul va avea succes

Dacă e să credem sondajului, referendumul pentru modificarea modalităţii de alegere a preşedintelui va avea succes. 73% din participanţii la sondaj declară că vor participa la plebiscit, dintre aceştia majoritatea vor vota pentru modificarea articolului 78 din Constituţie.
Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 26 iulie – 12 august 2010 pe un eşantion de 2012 persoane din 106 localităţi din republică. Marja de eroare este de +/- 2,2 %.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.