SONDAJ // Ce vor face candidații independenți dacă ajung în Parlament

Am întrebat mai mulţi candidați independenți înscriși în cursa electorală din 24 februarie, cu cine se vor alia dacă vor accede în viitorul Parlament, ce partide vor boicota și, de fapt, ce șanse de a accede în legislativ consideră că au. Ne-au răspuns doar câţiva competitori. Aflaţi mai jos ce declară ei cu zece zile înainte de alegeri.

Dumitru Cebotarescu, candidat independent, circumscripția nr. 28, Râșcani, Poșta Veche, mun. Chişinău: „Mă aliez cu idei”

„Nu mă aliez cu partide sau oameni. Eu mă aliez cu idei. Am să colaborez cu toți cei care vor susține promisiunile mele electorale, punct după punct, din programul meu electoral. Nu am să mă aliez cu cei care au distrus și continuă să distrugă țara mea și viețile oamenilor simpli. De asemenea, cu mincinoșii care vor să vină în politică să se răzbune în loc să facă lucruri bune. Ideile propuse de mine mă fac optimist, cred că șansele de a accede în viitorul Parlament îmi sunt foarte mari. Oamenilor le este frică să susțină deschis decriminalizarea și legalizarea canabisului. Din fericire, procesul de vot e secret.”

Oleg Brega, candidat independent, circumscripția nr. 50, Europa de Vest: „Voi vota independent, neafiliat”

„Aveam şanse mari să ajung deputat din partea diasporei europene, dacă nu candida şi Maia Sandu. Acum, dacă ea ajunge în Guvern sau alege mandatul de pe circumscripţia naţională şi eu voi fi al doilea clasat, voi vota independent, neafiliat, conform propriei conştiinţe şi intereselor cetăţenilor. Nu am reţineri să votez împreună cu niciun partid sau fracţiune, dar, cel mai probabil, voi vota contra tuturor şi voi face opoziţie activă.”

Petru Neaga, candidat independent, circumscripția nr. 51, SUA și Canada: „Nu mă voi alia în niciun caz cu partide oligarhice”

„Voi face alianță cu toată inima doar cu un partid care îmi împărtășește viziunea unei societăți echitabile, dacă acesta ar exista. Altfel, voi susține formarea unui guvern creat de partidele de opoziție. În rest, prefer să rămân independent, susținând toate proiectele bune ce îmbunătățesc viața oamenilor. Nu mă voi alia în niciun caz cu partide oligarhice, cum sunt în prezent PD sau Partidul Șor, sau oricare alte partide care apără, vor apăra interesele vreunui oligarh (chiar dacă acesta ar fi Filat sau Țopa). Șansele mele depind de voința liberă a alegătorilor, și îmi este dificil să trag o concluzie pe moment.”

Alexandru Cimbriciuc, candidat independent, circumscripția electorală uninominală nr. 7, Soroca: „Nu voi coopera cu PD”

„Voi coopera cu partidele proeuropene și unioniste. Nu voi coopera cu PD și partidele de stânga. Consider că o să am un vot favorabil pe circumscripția uninominală.”

Valentina Geamănă, candidat independent, circumscripția nr. 50, Europa de Vest: „Candidez pentru interesele țării”

„Eu nu candidez pentru interesele partidelor, dar ale țării. Voi învinge.”

 

Boris Volosatîi, candidat independent, circumscripția nr. 33, Chişinău: „Un sport în care e loc pentru forță, dar și fairplay”

„M-aș alia cu independenții care o să fie 51 și care vor îmbrățișa ideile mele de reunire cu țara-mamă. Nu aș merge niciodată în alianță cu cei care mă consideră parvenit acasă la mine, e vorba de socialiști. Nu aș face nicio alianță cu cei care reprezintă interesele marilor oligarhii. Șansele sunt, teoretic, egale pentru toți, este un sport în care este loc pentru forță, dar și fairplay.”

Sondaj realizat de Carolina Chirilescu