SONDAJ // Ce vor face candidații independenți dacă ajung în Parlament

Am întrebat mai mulţi candidați independenți înscriși în cursa electorală din 24 februarie, cu cine se vor alia dacă vor accede în viitorul Parlament, ce partide vor boicota și, de fapt, ce șanse de a accede în legislativ consideră că au. Ne-au mai răspuns câţiva competitori. Aflaţi mai jos ce declară ei cu două zile înainte de alegeri.

 Viorel Savva, candidat independent, circumscripția uninominală nr. 51, SUA, Canada: „Eu sunt și o să rămân în alianță doar cu poporul Republicii Moldova”

„Mă voi alia cu partidele și parlamentarii care într-adevăr luptă pentru salvarea Moldovei și care sunt în acord cu valorile și principiile pe care le promovez în campania mea electorală. Eu sunt și o să rămân în alianță doar cu poporul Republicii Moldova. Consider că am devenit deja un candidat vizibil, mesajele din campania mea sunt preluate de presă, chiar și de cea din România. Am ,,deranjat” pe mulți și multe grupuri de interese din Republica Moldova cu ceea ce spun în campania mea. Am propus proiecte concrete: ,,Legea Diasporei”, înființarea ,,Partidului Vocea Diasporei” și altele. Primesc din ce în ce mai multe mesaje de susținere. Consider că am o șansă bună pentru a accede în Parlament.”

 

Diana Grosu, candidată independentă, circumscripția nr. 9, Bălți: „Nu voi adera la fracțiuni și partide în Parlament”

,,Nu o să fac alianțe cu nimeni în Parlamentul Republicii Moldova. Voi vota proiecte de legi care sunt doar în interes național și în interesul cetățeanului. Nu voi adera la fracțiuni și partide în Parlament. Doar cetățenii din circumscripția 9 pot să decidă cine este cel mai integru și cel mai pregătit de a lupta pentru interesele lor și a reprezenta onorabil circumscripția. Pe 24 februarie doar un candidat va accede pentru această circumscripție, să sperăm că va fi cel care va folosi statutul deputatului și ușile care se deschid în fața deputatului pentru a servi societatea. Să ne ajute Dumnezeu! ”

 

Roman Palancica, candidat independent, circumscripția nr. 51: „Sub nicio formă nu voi face alianțe cu formațiunile cu viziuni ne-occidentale”

„E prematur să prognozez o viitoare alianță cu una sau mai multe formațiuni politice, având în vedere că nu se știe exact cine va accede în Parlament. Totuși, mă voi orienta spre alianțe cu entități parlamentare, care sunt pragmatice și care vor împărtăși aceleași deziderate politice ca și ale mele. Sub nicio formă nu voi face alianțe cu formațiunile cu viziuni ne-occidentale, precum și cu deputații care au acces în Parlament prin mijloace de manipulare și modalități de inducere în eroare a electoratului. Având în vedere specificul scrutinului, îmi este dificil să-mi estimez șansele de a accede în Parlament. Totuși, am depus un efort enorm în acest proces electoral, încă de la etapa de colectare a semnăturilor. Am avut și numeroase întâlniri cu alegătorii și am simțit o susținere a acestora. Deci, șansele de a accede în Parlament din partea Circumscripției nr. 51 sunt oarecum reale.”

 

Alexandru Bujoreanu, candidat independent, circumscripția nr. 41, Leova: „Sunt un candidat periculos pentru oponenții mei”

„În viitorul Parlament intenționez să fiu parte a coaliției formate din reprezentanții actualului bloc electoral ACUM, reprezentanți ai partidelor și mișcărilor unioniste și altor deputați independenți. Nu voi susține în niciun caz o eventuală majoritate formată din exponenţii Partidului Socialiștilor și Partidului Șor, în primul rând, pentru că viziunile noastre privind vectorul extern al țării diferă substanțial. De asemenea, nu voi susține o majoritate formată de Partidul Democrat, în actualul său format și în maniera în care unii exponenți ai acestuia administrează în prezent treburile în stat, excepție fiind cazul în care deputați aleși pe lista PD vor binevoi să se alăture unei majorități parlamentare PRO-EUROPENE și PRO-ROMÂNEȘTI. Nu pot da o estimare precisă a șanselor mele din simplul motiv că condițiile participării în aceste alegeri sunt cel puțin inechitabile, dar pot să spun că sunt un candidat periculos pentru oponenții mei, membri ai partidelor de guvernământ. Aprecierea trebuie să ne-o dea prin vot cetățeanul și sper că mesajul meu a fost recepționat și înţeles de alegătorii din Leova și Cantemir.”

Renata Grădinaru, candidată independentă, circumscripția nr. 9, Bălți: „Nu mă voi alia cu nici un partid”

„Nu mă voi alia cu nici un partid, voi vota proiectele de legi pe care le voi considera importante pentru țară și pentru cetățeni, indiferent cine le înaintează. Sper că mă vor vota, altfel nu candidam.”

 

 

Alexandrin Patron, candidat independent, circumscripţia nr. 51, SUA, Canada: „Voi colabora cu Blocul ACUM”

„Voi colabora cu Blocul ACUM, evident. Este exclusă orice coaliție cu PSRM, PCRM, Partidul Șor și, desigur, PD. Voi câștiga în circumscripția unde candidez.”

 

 

Stela Stîngaci, candidată independentă, circumscripția nr. 50: „Nu voi face coaliție cu partidele care nu promovează vectorul european al RM”

„Mă voi alia cu cele care promovează vectorul european al RM și care vor accepta programul meu electoral. Nu voi face coaliție cu partidele care nu promovează vectorul european al RM și care nu vor accepta programul meu electoral. Sunt sigură că am șanse optime de a câștiga.”

 

Ion Groza, candidat independent, circumscripția nr. 43, Cahul: „Nu mă voi alia cu partidele de stânga”

„În calitate de candidat independent, sunt pentru vectorul pro-european. Mă interesează nu un partid politic, ci interesele cetățenilor din sudul țării, pe care eu îi voi reprezenta. Nu mă voi alia cu partidele de stânga. Consider că am șanse 50 la 50. ”

Sondaj realizat de Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)