Sondaj // „Ați accepta să piară planeta dacă în ea nu și-ar afla locul statul R. Moldova?”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat recent că va fi gata să dea ordin de lansare a armei nucleare în cazul în care ar fi amenințată existența statului rus. Preşedintele rus şi-a făcut publice concepțiile sale în filmul „Миропорядок 2018″/ Ordine mondială 2018), postat pe rețelele de socializare de către moderatorul de televiziune Vladimir Soloviov. În acest context, Putin a declarat: „A зачем нам такой мир, если не будет России?” („De ce am mai avea nevoie de omenirea în care nu ar exista Rusia?” – trad. din rusă, n.r.).

În baza acestei declarații, JURNAL de Chișinău a realizat un sondaj de opinie printre politicieni, analiști politici din R. Moldova. Aceștia au răspuns la întrebarea: Ați accepta să piară planeta dacă în ea nu și-ar afla locul statul Republica Moldova?

Octavian Țîcu, istoric: „Statul, da. Oamenii, nu”.

Oazu Nantoi, analist politic: „Eu accept umorul, dar dacă vreți de la mine niște abordări analitice, poftim, dar să-l comentez pe Ghimpu, Plahotniuc, Putin mi-e lehamite. Dacă Putin își face campanie electorală printre nebunii turmentați, noi avem ale noastre”.

Iurie Leancă, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: „Nici o formă statală nu poate fi mai importantă decât o viață umană. Categoric nu!”.

Anatol Țăranu, analist politic: „Întrebarea e insuflată de un răspuns mai puțin inspirat al președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus: pentru ce ar trebui să existe omenirea, dacă nu are loc în ea Rusia. Desigur că este o abordare absolut inacceptabilă pentru un om civilizat în sec. XXI, care poate fi calificată drept un anacronism cras. Păcat, conducătorii celor mai puternice state din lume au o asemenea abordare. Aceasta vorbește despre faptul că civilizația umană își are cusururile sale. Nu, desigur că nu. Eu țin mult la patria mea, neamul meu, dar noi aparținem unei civilizații unice în felul său. O asemenea abordare este absolut inacceptabilă”.

Ina Șupac, deputată PCRM: „Eu nu înțeleg legătura cu declarația lui Putin, dar trebuie să mă informez ce a declarat Vladimir Putin. Eu vreau să spun că PCRM a promovat întotdeauna independența și suveranitatea Republicii Moldova. Noi facem apel către toți cetățenii din R. Moldova să nu uite că anul 2019 este unul jubiliar, 660 de ani de statalitate moldovenească. Noi avem cu ce ne mândri, avem de la cine lua exemplu, am în vedere lupta strămoșilor noștri timp de sute de ani pentru pământul moldovenesc”.

Petru Bogatu, analist politic: „Glumiți?”.

Vasile Bolea, deputat PSRM: „Nu pot răspunde la această întrebare, mi-i greu”.

Vlad Bătrâncea, deputat PSRM: „Nu știu ce să vă răspund. Întrebarea e ciudată”.

Grigore Novac, deputat PSRM: „Toate acestea trebuie privite sub alt aspect. Se vorbește metaforic. Nu cred că Putin a făcut declarația cu o intenție rea. Evident, când vine vorba de propria țară, atunci cred că alții ar reacționa și mai dur decât reacția liderului Federației Ruse. Și cred că așa vom face și noi, cei din R. Moldova. Nu putem să închidem ochii când, dacă vorbim la modul serios, vorbesc de pe poziția mea, că noi am putea avea o poziție fermă și dură, dacă ar fi amenințată securitatea națională, integritatea teritorială, suveranitatea”.

Sondaj realizat de Victoria Popa

The following two tabs change content below.