Sondaj: AIE fără AMN – 59 de mandate de deputat; PCRM – 42

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL) ar acumula împreună 53 la sută din voturi la alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, iar Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) – 39 la sută. Exprimate în mandate de deputat, comuniştii ar avea în viitorul legislativ 42 de mandate, PLDM – 23 mandate, PDM – 21 mandate, iar PL – 15 mandate.

Cel puţin aşa arată sondajul prezentat ieri de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, împreună cu Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţei (România).

Potrivit autorilor sondajului, dintre cei circa 50% din respondenţi care au declarat că vor participa la alegeri, 39% vor vota pentru PCRM, 21 la sută pentru PLDM, 19% pentru PDM şi 13% pentru PL.

Partidul „Mişcarea Acţiunea Europeană” este la limita pragului electoral, iar la alegerile din 28 noiembrie ar acumula 3%. În acelaşi timp, Alianţa „Moldova Noastră” ar acumula doar 2%.

Din cei circa 30 la sută din respondenţi indecişi au răspuns că 16% ar opta pentru PCRM, 9% – PLDM, 6% – PDM, 2% – PL, iar pentru alte partide 2 la sută. În acelaşi timp, 9% dintre respondenţi au spus că nu ştiu încă cu cine vor vota.

Liderul comunist, Vladimir Voronin, se bucură de cea mai mare încredere a cetăţenilor, cu 21 la sută. Acesta este urmat de premierul Vlad Filat – 14%, Marian Lupu – 10%, Mihai Ghimpu – 6% şi Dorin Chirtoacă – 2%.

52% din respondenţi au afirmat că în timpul guvernării lui Voronin lucrurile au mers mai bine, iar 40% au susţinut ideea că în cazul revenirii comuniştilor la putere, ţara s-ar cufunda şi mai mult în sărăcie. 80% din persoanele chestionate au opinat că partidele din coaliţia de la guvernare se ceartă prea mult; 86 la sută sunt dezamăgiţi de procesele politice din ţară; 56% au afirmat că în RM există prea multă democraţie, iar 57 la sută sunt de părere că regimul comunist este ceva bun.

Rezultatele sondajului mai arată că 48% dintre moldoveni îşi văd ţara mai aproape de Rusia, iar 49% – de Occident. 47% văd Moldova ca membru al UE, iar 46% – integrată în CSI. 3% din respondeţi au spus că pledează pentru unirea Moldovei cu România. 65% dintre moldoveni, conform sondajului, consideră că ţara merge pe o cale greşită.

Colectarea datelor s-a realizat în perioada 22–30 octombrie, pe un eşantion de 1528 de persoane. Sondajul este reprezentativ naţional pentru populaţia adultă a Republicii Moldova şi are o marjă de eroare de 2,5 la sută.

Vitalie Hadei