Sondaj: AIE – 42,2%; PCRM-27,7%

În cazul unor alegeri anticipate, partidele din actuala AIE ar lua majoritatea în parlament – acestea sunt unele din concluziile analiştilor trase pe marginea sondajului IMAS realizat la comanda IDIS VIITORUL. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, 27,7% din alegători ar vota pentru PCRM, 22,6% ar vota pentru PLDM, 10,2%, pentru PDM şi 9,4%, pentru PL. Conform sondajului, PLDM şi PD au înregistrat un recul, iar PCRM şi PL o creştere cu 1%, respectiv cu 3,2% faţă de un sondaj făcut public de IMAS pe 5 aprilie curent. Comunistul Igor Dodon se bucură de încrederea a 42% din populația Republicii Moldova, depășindu-l pe Vladimir Voronin cu 5%. Primul în topul încrederii este premierul Vlad Filat – 66%, urmat de președintele interimar Marian Lupu – 45%.

Vadim VASILIU 

Pe 27 septembrie, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „IDIS Viitorul” a prezentat un sondaj realizat de compania sociologică IMAS.

Ion Jigău, directorul Centrului de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBSAXA”, a declarat pentru JURNAL că sondajul corespunde realităţii. „Unele semne de întrebare apar vizavi de rating-ul lui Igor Dodon. Problema este că rating-ul acestuia este mai mare decât al lui Voronin ceea, ce îmi pare deocamdată alogic. Totuşi Voronin a lipsit toată vara din vizorul presei, dar şi din viaţa publică. Ceea ce este foarte important”, a declarat Jigău.

Potrivit expertului, dinamica pozitivă a PL-ului s-ar datora faptului că PL-ul a câştigat postul de primar general, iar Chişinăul constituie 22–23% din electoratul RM.

Sondajul indică un nou lider al PCRM

Analistul Igor Boţan consideră că scorul lui Dodon se datorează faptului că PCRM-ul, condus de Voronin, s-a ocupat de boicoturi. „Dodon a fost foarte activ, a fost candidatul pentru primărie şi a luat un scor foarte bun, în afară de asta, fundaţia lui este activă”, a specificat Igor Boţan. Totodată, analistul menţionează că acest indicator este foarte interesant pentru cei din Partidul Comuniştilor. Aceştia nu vor avea nevoie să identifice un nou lider al formaţiunii în perspectiva în care Voronin va pleca.

Dacă nu se va reforma, PCRM-ul se va prăbuşi

Pentru Anatol Ţăranu, dinamica pozitivă a PL-ului arătată de acest sondaj, poate fi plasată în limita erorii sociologie. Totuşi analistul crede că PL-ul este într-o uşoară creştere, iar acest lucru se poate datora consolidării electoratului pe flancul naţional. Principala concluzie ar fi că partidele AIE au înregistrat împreună o creştere în comparaţie cu PCRM. „Toate afirmaţiile care spun că ar aduce la putere PCRM nu se confirmă prin date sociologice. În cazul unor alegeri anticipate, PCRM şi mai mult ar scădea. Aceasta este concluzia finală care ar trebui trasă din rezultatele acestui sondaj”, a adăugat analistul.

În acelaşi timp, analistul consideră că rezultatul mai bun al lui Dodon, în domeniul încrederii populaţiei, în comparaţie cu cel al lui Voronin, este una din senzaţiile acestui sondaj. „Acest lucru ne demonstrează încă o dată că PCRM întârzie lamentabil cu reforma necesară pe plan interior, ceea ce până la urmă va duce la prăbuşirea acestui partid. Societatea aşteaptă reformarea PCRM, şi nu închistarea lui”, a punctat analistul.

The following two tabs change content below.