Şomeri de lux

BUGET // Fiecare viceprim-ministru și ministru demis primește din partea statului o indemnizație de șomaj în mărime de șase salarii de funcție

În timp ce pentru cetățenii simpli legea prevede ca angajatorii să le plătească cel mult trei luni salariul în cazul în care au fost eliberați din funcție, de membrii Cabinetului de miniștri statul are mai multă grijă. Vicepremierii și miniștrii care ajung șomeri se bucură de o indemnizație unică în mărime de şase salarii de funcţie, plus încă o indemnizaţie lunară în mărimea unui salariu de funcţie pentru perioada în care respectivul fost demnitar se află în cautarea unui loc de muncă. Astfel, fiecare dintre miniștrii AMN care nu au încăput în noua structură a Guvernului va beneficia necondiționat de un ajutor social în mărime de 42 de mii de lei, plus încă 7100 de lei pentru fiecare lună de şomaj. Cu șase mii lei mai mult vor primi foștii vicepremieri Victor Osipov și Ion Negrei.

Cu toate acestea, mulți dintre foștii demnitari nu stau să șomeze și s-au apucat deja de muncă.

Cine împarte parte-și face

Dacă pentru un cetățean simplu pierderea locului de muncă este un adevărat necaz, miniștrii și viceprim-miniștrii care își pierd fotoliile odată cu schimbarea configurației Guvernului suportă mai ușor situația. Statul (adică tot ei – n.r.) a avut grijă să îi asigure cu salariu încă jumătate de an de la demisie, așa încât aceștia au timp berechet pentru a se acomoda și a-și găsi fără grabă un nou loc de muncă.

Potrivit Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, fiecare viceprim-ministru are salariul de funcție de 8000 de lei. Astfel, indemnizația de șomaj pe care o va primi va fi de 48 de mii de lei. De o astfel de indemnizație vor beneficia vicepremierii din Guvernul Filat 1 – Victor Osipov și Ion Negrei. Ei însă nu au fost încă să îşi primească banii.

42 de mii de lei pentru fiecare ex-ministru

Pentru că au salarii mai mici (7100 de lei – n.r.), foștii miniștri din Guvernul Filat 1, vor avea parte de o indemnizație unică în valoare de 42,6 mii de lei. La aceasta vor putea pretinde fostul ministru al Educației, Leonid Bujor, fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, și fostul ministru al Dezvoltării Informaționale, Alexandru Oleinic. Ultimul a declarat că se gândeşte să doneze indemnizaţia pe care o va primi vreunei case de copii. „Sunt încă prea tânăr pentru a fi inclus în categoria şomerilor”, ne-a declarat Oleinic.

Deși nu se mai regăsesc în noua componență a Guvernului, ex-ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan, și ex-ministrul Sănătății, Vladimir Hotineanu, nu vor putea beneficia de această indemnizație de șomaj și asta pentru că primul se află deja la pensie, iar cel de-al doilea a devenit între timp deputat.

Ce-i drept, nici miniștrii AMN nu se grăbesc să-și primească „despăgubirea”. Ei susțin că mai au timp să o facă.

Alte norme pentru viceminiștri

Chiar dacă sunt cei mai mulți, în cazul viceminiștrilor-șomeri legea se aplică altfel. Lor statul este dispus să le plătească o indemnizație unică în valoare de doar două salarii de funcție. Plus încă un salariu dacă foștii viceminiștri nu reușesc să își găsească un loc de muncă timp de trei luni de la demitere. Menționăm că salariul lunar al unui viceministru este de 6500 de lei.

În cazul cetățenilor simpli, Codul Muncii prevede achitarea unor indemnizații doar dacă salariatul a fost concediat în legătură cu lichidarea unității, încetarea activității angajatorului sau cu reducerea numărului ori a statelor de personal la unitate. În aceste cazuri, angajatului îi este garantată o indemnizație de concediere în mărimea unui singur salariu mediu lunar.

Pentru a doua lună de la concediere i se va plăti salariul doar dacă persoana concediată nu a fost încă plasată în câmpul muncii. Iar cât privește cea de-a treia lună, el va putea beneficia de indemnizație doar dacă s-a înregistrat în decurs de 14 zile calendaristice la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă în calitate de șomer și nu a fost plasat în câmpul muncii, fapt confirmat printr-un certificat.

Caseta

Viceministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Sergiu Sainciuc, afirmă că aceste garanţii oferite demnitarilor care sunt demişi odată cu alegerea unei noi componenţe a Guvernului au fost stabilite încă în 1999, printr-o lege adoptată de Parlament.

Întrebat dacă i se pare echitabil ca un ministru sau un viceprim-ministru să fie tratat atât de diferit faţă de un cetăţean simplu, Sainciuc a declarat că legea e lege şi nu ai ce-i face.

Legea este generoasă cu demnitarii și funcționarii de stat și în alte privințe. Potrivit normelor legale, primele persoane în stat, deputații, membrii Guvernului, șefii de tot felul de agenții și instituții subordonate Legislativului și Executivului, precum și primarii, pretorii, judecătorii, procurorii pot beneficia anual de un ajutor material în mărimea unui salariu lunar de funcție. De asemenea, ei au dreptul la premii cu prilejul jubileelor, sărbătorilor profesionale şi al zilelor de sărbătoare nelucrătoare, care se plătesc din contul economiei mijloacelor pentru retribuirea muncii, alocate pe anul respectiv.

Ce mai fac foștii miniștri?

E păcat să rămâi fără un loc de lucru după ce timp de mai bine de un an ai fost membru al Cabinetului de miniștri, și-au spus mai mulți foști conducători de ministere din Guvernul Filat.

Doi dintre ei, ex-ministrul Dezvoltării Informaționale, Alexandru Oleinic, și ex-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, au și găsit cu ce să se ocupe. Ei au preferat să plece în sfera afacerilor pentru că și condițiile de muncă sunt mai bune, și salariile mai mari.

Contactat de JURNAL, Oleinic a declarat că se ocupă acum de dezvoltarea unei companii de consulting şi investiţii pe care a deschis-o mai demult. „Încerc să atrag investiții în republică. E păcat să irosesc cunoştinţele pe care le-am acumulat”, ne-a spus ex-ministrul Dezvoltării Informaţionale. Cosarciuc, la rândul său, îşi ține în secret proiectul de business pe care îl pregătește.

Nici ex-ministrul Educației, Leonid Bujor, nu va rămâne pe drumuri. Fostul demnitar susține că a primit mai multe oferte atât din partea unor universități, cât și din partea unor instituții private. „Mi se propune chiar funcția de prorector”, se laudă Bujor, lăsând să se înțeleagă că cel mai probabil va accepta oferta privaților pentru că e mai bine plătită.

Fostul viceprim-ministru responsabil de reintegrare, Victor Osipov, nu a decis încă în ce direcție să o apuce.

Deocamdată stă acasă și fostul ministru al Internelor, Victor Catan. Totuși, anterior, premierul Vlad Filat a declarat că are planuri serioase în privința acestuia. „Lui Catan îi va reveni o funcţie foarte responsabilă şi importantă. Va exista şi procedură de vot pentru numirea domniei sale”, a sugerat Filat.

Fostul vicepremier responsabil de problemele sociale, Ion Negrei, încă mai este în căutarea unui loc de muncă. Fostul oficial susţine că a primit mai multe oferte de cercetare, dar nu a decis încă pe care să o accepte.

Mariana RAȚĂ