Solidaritatea care bate la buzunar

 

Puţine dintre persoanele asigurate ştiu că au opţiunea să beneficieze gratuit de serviciile instituţiilor medicale private contractate de CNAM, asta în cazul în care dacă până pe 31 octombrie se vor adresa cu o cerere la managerii acestor instituţii.

Majorarea preţului poliţei de asigurare este justificată de autorii proiectului de lege prin necesitatea finanţării de mai departe a sistemului medical

Una caldă, alta rece. După ce am aflat că poliţa medicală obligatorie va asigura încă 188 de servicii de diagnostic şi tratament costisitoare, că şomerii oficiali, persoanele care îngrijesc la domiciliu persoane cu dizabilităţi severe şi străinii puşi în evidenţa Biroului Migraţie şi Azil vor beneficia de poliţe gratuite, acestea fiind achitate de guvern, urmează noutatea care i-a nemulţumit pe cei care plătesc un procent din salariu pentru a fi asiguraţi medical sau cumpără poliţa de asigurare – în 2014, aceasta urmează să se scumpească.

Potenţiala majorare a costului poliţei de asigurare medicală a provocat nemulţumiri în rândurile persoanelor asigurate. Mai toţi se întreabă de ce ar trebui să plătească mai mult pentru servicii medicale care lasă de dorit şi dau vina pe Compania Naţională de Asigurări în Medicină? Reprezentanţii CNAM, la rândul lor, au declarat pentru JURNAL că nu fac decât să se conformeze indicaţiilor Ministerului Sănătăţii.

„Noi suntem executori, proiectul de lege este promovat de Ministerul Sănătăţii. Am specificat într-un comunicat cauzele scumpirii poliţei de asigurare. Mai multe programe naţionale au fost trecute pe seama fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală”, a menţionat Elena Drăguţan, responsabilă de comunicare din cadrul CNAM. Astfel, către 2014, din mijloacele financiare publice ale fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală vor fi finanţate programele de tratament al tuberculozei şi HIV/SIDA, programul naţional de combatere a hepatitelor virale B, C şi D, programul naţional de transplant, programul naţional de profilaxie şi combatere a diabetului zaharat.

Un alt motiv invocat de CNAM este că, în ultimii trei ani, tot mai multe persoane asigurate solicită un volum mai mare de servicii medicale ca urmare a îmbătrânirii demografice. De asemenea, asigurarea gratuită pentru şomerii înregistraţi la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru străinii care figurează pe listele Biroului Migraţie şi Azil, precum şi pentru persoanele care îngrijesc de bolnavii cu dizabilităţi severe se pare că îi va costa pe cei care plătesc pentru poliţa de asigurare fie un procent din salariu, fie o cumpără. De ce ar trebui să achitaţi pentru alţii? „E vorba de principiul solidarităţii pe care este construit sistemul de asigurare medicală”, ne-a comunicat Drăguţan.

Nu-ţi place medicul de familie? Schimbă-l!

Dacă plăteşti, ai dreptul să alegi şi specialistul care te deserveşte. Astfel, până pe 31 octombrie curent, persoanele asigurate îşi pot alege medicul de familie sau o altă instituţie medicală primară. „E suficient să scrie o cerere şi să indice medicul de familie la care vrea să meargă sau să lase la discreţia instituţiei. E foarte important ca o persoană să fie supravegheată de un specialist. Există un ordin al ministrului Sănătăţii privind examinarea obligatorie cu scop profilactic a tuturor persoanelor pentru depistarea precoce a maladiilor. Examinând, putem depista maladii tăcute, un cancer sau o tuberculoză asimptomatică”, ne-a vorbit Lilia Grigoriţă, manager IMSP Asociaţia Medicală Teritorială Botanica.

Deci, pentru studenţii care au venit la studii din alte localităţi la Chişinău sau persoanele care şi-au schimbat locul de trai sau nu sunt mulţumite de serviciile prestate de medicul lor de familie, pot să-l schimbe până la sfârşitul lunii octombrie curent. Mai mult, potrivit CNAM, puteţi alege şi o instituţie medicală privată, dacă aceasta se află în lista spitalelor contractate de companie. Doar că persoana trebuie să ţină cont de faptul că în cazul în care medicul de familie este din alt sector decât locul de trai al pacientului, atunci, în cazul în care va avea nevoie de o consultaţie la domiciliu, va trebui să-i achite cheltuielile de transport.

Preţ versus calitate

E de menţionat că proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru 2014 încă n-a fost votat. Ministerul Sănătăţii n-a putut să ne comunice când se va decide soarta acestuia. Dacă proiectul va fi totuşi votat, persoanele asigurate vor trebui să dea dovadă de mai multă „solidaritate” şi să achite mai mult pentru serviciile medicale garantate de poliţa de asigurare.

Proiectul de lege prevede că, în 2014, poliţa de asigurare se va scumpi cu un procent, de la 7% la 8%, care vor fi achitate câte 4% de angajator şi salariat, iar pentru cei care nu sunt angajaţi, dar sunt obligaţi să cumpere poliţa de asigurare medicală vor plăti cu peste 700 de lei mai mult decât în 2013, aproximativ 4000 de lei anual.

CNAM însă a subliniat că, în ultimii cinci ani, cota primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în Republica Moldova a rămas la acelaşi nivel de 7%, în timp ce în Bulgaria este 13%, România – 11%, Estonia – 13%, Slovenia – 13%.

Svetlana Panţa

 

 

The following two tabs change content below.