Solicitarea a 750 mii de lei de la protestatari e „de domeniul ridicolului”

DSC_0646f.nadea roscovanu

20.01.2016, protestatarii se smucesc, printre poliţişti, să intre în clădirea Parlamentului R. Moldova. Foto: Nadea Roşcovanu

Parlamentul Republicii Moldova solicită de la liderii acţiunilor de protest, Andrei Năstase, Igor Dodon şi Renato Usatîi, 750 de mii de lei, plata pagubelor care ar fi fost provocate sediului Parlamentului în timpul protestului organizat la 20 ianuarie, curent, în scuarul instituţiei. Într-un mesaj trimis de secretariatul Parlamentului pe adresa celor trei lideri, instituţia informează că solicită pe cale amiabilă plata pentru bunurile deteriorate, în caz contrar se va adresa în instanţa de judecată.

Reprezentanţii Platformei pentru Demnitate şi Adevăr au declarat că acţiunile respective reprezintă o încercare a PD de a intimida şi de a determina protestatarii să nu mai participe la acţiuni de protest. „Secretariatul Parlamentului susţine că la prima etapă doresc o soluţionare pe cale amiabilă. Sunt sigur că nu se vor opri aici. Ei solicită plata acestor bunuri de la cei trei lideri de proteste, pe când la acel protest au participat reprezentanţi a cel puţin 50 de organizaţii neguvernamentale. Amintim că în ziua protestului, 20 ianuarie, avea loc Forumul civic la care au participat aproximativ 200 de persoane, care au decis împreună să vină la Parlament să protesteze. Apelul nu a fost făcut doar de liderii celor trei entităţi, Platforma DA, PSRM şi PPN”, precizează unul din liderii Platformei pentru Demnitate şi Adevăr, Valentin Dolganiuc.

Reprezentanţii acţiunilor de protest atrag atenţia şi asupra sumelor exagerate din lista cu bunuri care ar fi fost deteriorate de protestatari. Astfel, gardul de protecţie al şantierului de construcţii, o placă de tablă cutată care costă pe site-urile de construcţii circa 100 de lei, iar în lista întocmită de Direcţia de construcţii a Parlamentului este evaluată la preţul de 480 de lei. Astfel, protestatarii ar fi răsturnat un gard de protecţie a şantierului cu o lungime de 200 m ce valorează 96 mii de lei. În lista de bunuri se mai regăsesc un scaner deteriorat, uşi, mese, scaune. Protestatarii ar fi deteriorat tapetele din sala VIP a Parlamentului, care ar fi costat circa 79 mii de lei, şi ar fi deteriorat pereţii de la intrarea în sediul Parlamentului, 53 de m p, pentru care se cer circa 6000 de lei.

„A fost deteriorată doar partea de sus a unei uşi de la intrarea în Parlament şi gardul de protecţie. Alte pierderi n-au fost. Lista e de domeniul ridicolului. Nici n-am văzut tapete în Parlament. Carcasa scanerului a fost deteriorată de poliţişti în timp ce încercau să opună rezistenţă protestatarilor. Manifestanţii nici n-au ajuns la aparat. De vină este guvernarea care i-a adus pe oameni la astfel de acţiuni, încât oamenii sunt nevoiţi să-şi ceară în acest mod dreptatea”, consideră şi generalul Anton Gămurari.

Amintim că, la 20 ianuarie 2016, mulţimea a luat cu asalt Parlamentul, nemulţumită de votarea Guvernului Pavel Filip de către noua majoritate parlamentară, formată în condiţii obscure şi a cerut alegeri anticipate. Legislativul de la Chişinău a învestit guvernul condus de Pavel Filip, cu votul a 57 de deputaţi, în cadrul unei şedinţe speciale care a durat doar o jumătate de oră din cauza protestelor.