Sofia Coppola şi-a adjudecat Leul de Aur pentru „Somewhere”

Regizoarea americană Sofia Coppola (39 de ani) a obţinut sâmbătă premiul Leul de Aur la ediţia 67 a festivalului Mostra de la Veneţia pentru filmul „Somewhere”, în care evocă criza existenţială a unui actor hollywoodian şi recuperarea acestuia de fetiţa sa de 11 ani.

Preşedintele juriului, cineastul american Quentin Tarantino, ex-companion al Sofiei Coppola, cu care a rămas în continuare în relaţii amicale, a lăudat „calităţile artistice” ale filmului care i-a „încântat” pe membrii juriului „de la prima scenă”.

Un premiu special Leul de Aur i-a revenit producătorului şi regizorului american Monte Hellman (78 de ani), personalitate a cinematografiei independente a anilor ’70-’80, „pentru întreaga carieră”. Hellman, care a prezentat la Veneţia „Road to Nowhere” (primul său lungmetraj realizat în urmă cu 30 de ani), l-a descoperit pe Tarantino şi i-a produs primul film, „Reservoir Dog”.

Leul de Argint pentru cea mai bună regie a recompensat producţia „La Balada triste de trompeta” a spaniolului Alex de la Iglesia (45 de ani), o frescă burlescă pe fondul regimului franchist.

În fine, un premiu special al juriului a fost atribuit filmului „Essential killing” al polonezului Jerzy Skolimovski. Actorul principal – americanul Vincent Gallo – a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul unui evadat afgan, care ajunge în Europa: prezent 83 de minute pe ecran, acesta nu pronunţă niciun cuvânt.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a încununat-o pe tânăra actriţă franceză Ariane Abed, interpreta Marinei din „Attenberg”, al doilea film al regizoarei elene Athina Rachel Tsangari. (Agerpres)