Sofia Coppola şi-a adjudecat Leul de Aur pentru „Somewhere”

Regizoarea americană Sofia Coppola (39 de ani) a obţinut sâmbătă premiul Leul de Aur la ediţia 67 a festivalului Mostra de la Veneţia pentru filmul „Somewhere”, în care evocă criza existenţială a unui actor hollywoodian şi recuperarea acestuia de fetiţa sa de 11 ani.

Preşedintele juriului, cineastul american Quentin Tarantino, ex-companion al Sofiei Coppola, cu care a rămas în continuare în relaţii amicale, a lăudat „calităţile artistice” ale filmului care i-a „încântat” pe membrii juriului „de la prima scenă”.

Un premiu special Leul de Aur i-a revenit producătorului şi regizorului american Monte Hellman (78 de ani), personalitate a cinematografiei independente a anilor ’70-’80, „pentru întreaga carieră”. Hellman, care a prezentat la Veneţia „Road to Nowhere” (primul său lungmetraj realizat în urmă cu 30 de ani), l-a descoperit pe Tarantino şi i-a produs primul film, „Reservoir Dog”.

Leul de Argint pentru cea mai bună regie a recompensat producţia „La Balada triste de trompeta” a spaniolului Alex de la Iglesia (45 de ani), o frescă burlescă pe fondul regimului franchist.

În fine, un premiu special al juriului a fost atribuit filmului „Essential killing” al polonezului Jerzy Skolimovski. Actorul principal – americanul Vincent Gallo – a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul unui evadat afgan, care ajunge în Europa: prezent 83 de minute pe ecran, acesta nu pronunţă niciun cuvânt.

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a încununat-o pe tânăra actriţă franceză Ariane Abed, interpreta Marinei din „Attenberg”, al doilea film al regizoarei elene Athina Rachel Tsangari. (Agerpres)

The following two tabs change content below.

Jurnal de Chișinău

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)