Şoferii au protestat cu bani mărunţi

Câţiva şoferi din municipiul Chişinău şi-au manifestat dezacordul privind faptul că preţul benzinei şi motorinei a atins cote record pentru Republica Moldova. Aceştia au adunat toate monedele pe care le aveau prin casă şi au alimentat astăzi maşinile lor cu maximum doi litri de combustibil.

Oleg Ciubotaru, care prin intermediul unei reţele de socializare a îndemnat şoferii să participe la această acţiune, a declarat presei că acest protest are menirea de a atrage atenţia oficialităţilor faţă de scumpirea carburanţilor. „În alegeri s-au făcut promisiuni care mai de care, iar acum au loc scumpiri la tot pasul. Se tot vorbeşte că s-a scumpit preţul petrolului pe piaţa internaţională, dar cu alte explicaţii nu se vine. Salariile au rămas la fel de mizere, dar preţurile tot cresc”, a spus Ciubotaru.

Acesta a menţionat că a adunat peste 20 de lei de bănuţi şi a venit să-şi cumpere benzină. „Am adunat toţi bănuţii pe care îi am în casă şi am venit să cumpăr un litru şi ceva de benzină. Nu este o cale de protest ilegală, noi am venit să alimentăm cu tot ce ne-a mai rămas. Am ajuns la fundul sacului, priviţi aici. Este tot ce mai avem”, a spus şoferul, care avea o cană plină cu bănuţi.

Un alt şofer şi-a alimentat maşina cu 1 litru şi 11 grame de motorină. „Este tot ce am. Cred că voi fi nevoit să las maşina şi să circul cu microbuzul. Dar nici şoferii de microbuze nu vor mai păstra preţul de trei lei pentru o călătorie. Noi poate ne mai descurcăm cumva, dar ce o să facă ţăranii? În curând vor începe lucrările de primăvară, dar, cum preţul la motorină a ajuns la 14 lei, pământurile vor rămâne pârloagă”, a mai adăugat şoferul.

Angajaţii benzinăriei au fost şi ei nemulţumiţi că, din cauza protestatarilor, s-au format cozi la pompe. Asta pentru că şoferii au numărat bănuţii chiar în faţa pompei.

Şeful benzinăriei la care a avut loc acţiunea a ridicat din umeri şi a menţionat că nu vede rostul acestui protest. „Credeţi că vă ajută la ceva că protestaţi în asemenea fel? Noi am mai avut cazuri când şoferii cumpărau câte un litru – doi de benzină. Nu ne supărăm pe ei că achită benzina şi motorina cu bănuţi. Angajaţii noştri nu se enervează că primesc mulţi bănuţi”, a spus şeful de la PECO.

De menţionat că staţiile PECO din Republica Moldova au afişat duminică, 16 ianuarie, preţuri mai mari la carburanţi. Benzina s-a scumpit cu 40 de bani şi a ajuns să coste 15,35 (A 95), iar motorina cu 60 de bani (14 lei). La începutul anului, şi gazul lichefiat s-a scumpit cu 50 de bani, un litru vânzându-se acum cu 8 lei şi 30 de bani.

Vitalie Hadei