Șoferii ar putea scăpa de aplicarea punctelor de penalizare, dacă vor achita amenda în trei zile

Șoferii care vor achita amenzile în trei zile nu vor primi și puncte de penalizare. Prevederea este stipulată într-un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului contravențional al Republicii Moldova. Documentul prevede că punctele de penalizare nu se aplică în cazul în care contravenientul achită integral amenda stabilită în cel mult trei zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a deciziei agentului constatator, scrie www.bizlaw.md.

Potrivit autorilor, includerea acestei măsuri de stimulare ar contribui la prevenirea factorilor de corupţie, întrucât deţinătorii permiselor de conducere, care au acumulat un număr critic de puncte de penalizare, încearcă să omită această sancţiune pe cale ilegală.

Totodată, pentru a oferi posibilitatea de a beneficia de dreptul achitării a jumătate din amenda stabilită, ar putea fi modificat și termenul stabilit pentru efectuarea plății, de la 72de  ore la 3 zile lucrătoare. Or, perioada oferită urmează a fi sincronizată cu orarul de lucru al instituțiilor responsabile de recepționarea amenzii. Astfel, contravenientul va fi în drept să achite jumătate din amenda stabilită, dacă o plăteşte în cel mult 3 zile lucrătoare, după caz:

  • de la data aducerii la cunoştinţă a deciziei de aplicare a sancţiunii contravenţionale;
  • de la data aducerii la cunoştinţă a hotărârii sau deciziei judecătoreşti definitive, în caz de contestare a deciziei.

În aceste cazuri, se consideră că sancţiunea amenzii este executată integral. De asemenea, se propune excluderea punctelor de penalizare pentru comiterea contravenţiei privind încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor sau pentru conducerea vehiculului de către o persoană care nu are asupra sa permis de conducere. Autorii proiectului susțin că sancţiunea este mult prea aspră pentru fapta comisă.

O altă modificare importantă este faptul că polițiștii nu vor mai putea ridica permisele de conducere. Astfel, ar putea fi exclusă din Codul contravențional prevederea conform căreia „în cazul unei contravenţii pentru care se prevede sancţiunea privării de dreptul de a conduce vehicule, agentul constatator ridică permisul de conducere până la pronunţarea hotărârii judecătoreşti asupra cauzei, eliberând conducătorului vehiculului un permis de conducere provizoriu”.

Autorii motivează amendamentul prin faptul că de nenumărate ori contravenientul, chiar dacă este privat de dreptul de a conduce, continuă să circule cu mijlocul de transport. Astfel că, privarea de dreptul de a conduce va fi verificată conform bazei de date deţinută de Inspectoratul Naţional de Patrulare, chiar dacă permisul de conducere este prezent de facto în cazul în care conducătorul mijlocului de transport este stopat în trafic.

În concluzie, conducătorul va fi privat de dreptul de a conduce, iar permisul de conducere va continua a fi în posesia lui, fără a fi necesară eliberarea unui permis de conducere provizoriu.

Potrivit autorilor, astfel va fi simplificată procedura de privare a dreptului de conducere, întrucât menţiunea privind privarea de acest drept va fi operată în baza de date deţinută de INP, la care au acces toţi angajaţii cu atribuţii pe segmentul securităţii circulaţiei rutiere, şi nu va fi necesară întreprinderea de către conducător a acţiunilor (depunerea cererii la INP etc), pentru obţinerea permisului.

La fel, sunt propuse sancțiuni mai dure pentru șoferii începători care încalcă regulile de circulație. Încălcarea regulilor speciale de conducere a vehiculului, specifice tipului de permis auto, de către persoana deținătoare a permisului de conducere pentru începător, se va sancționa cu amendă de la 36 la 72 de unități convenționale (de la 1.800 până la 3.600 lei) cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani. Totodată, dacă persoana care asistă conducerea vehiculului va admite încălcarea regulilor speciale de conducere, specifice tipului de permis auto, de către persoana deținătoare a permisului de conducere pentru începător, se va sancționa cu amendă de la 60 la 90 de u.c., cu aplicarea a 8 puncte de penalizare.

Amenzi de până la 900 de lei riscă și cei care vor circula cu mașini cu numere de înmatriculare camuflate. Acest amendament a fost propus  întrucât au fost depistate şi astfel de vehicule cu numere de înmatriculare, iar sancţionarea contravenientului nu era posibilă din lipsa reglementării exprese a acesteia.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)