Societatea civilă îşi exprimă indignarea faţă de colaborarea Ministerului Muncii cu fundaţia privată Edelweiss

ipn

Un grup de 25 ONG-uri active în domeniul protecției drepturilor omului, implicit a drepturilor copilului  au semnat o declaraţie în care îşi exprimă indignarea faţă de colaborarea Ministerului Muncii cu fundaţia privată Edelweiss, care aparţine oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Conform Declarației prezentate astăzi Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Avocatului Poporului pentru Drepturile Copilului, Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, Campania Familii Ocrotite promovează Serviciul public Telefonul Copilului (116111), finanțat din bugetul de stat, ca fiind un serviciu privat al fundației respective. “MMPSF este proprietarul și administratorul Telefonului Copilului, dar în comunicarea despre campanie această instituție nu apare. MMPSF a amânat promovarea Telefonului Copilului în repetate rânduri din cauza lipsei resurselor, astfel că Serviciul a fost promovat de către mai multe ONG-uri din domeniul protecției copilului prin activităţile, materialele și comunicarea lor pe segmentul dat. Modalitatea prin care este prezentat Telefonul Copilului în această campanie creează riscul ca toți cei care au promovat şi vor promova în continuare acest Serviciu public să fie asociați cu fundația respectivă. Lipsa resurselor financiare proprii nu poate fi motiv pentru exploatarea subiectului de către organizaţii private, în cazul dat a fundaţiei Edelweiss” se spune în textul declaraţiei.

În același timp, semnatarii declarației susțin că alegerea perioadei electorale pentru desfăşurarea campaniei nu este deloc întâmplătoare. “În acest sens, asocierea Telefonului Copilului cu imaginea fundației respective, care este implicată politic, este inadmisibilă și ridică semnale alarmante despre politica MMPSF privind dezvoltarea Serviciului dat.

Semnatarii sunt revoltaţi de neprofesionalismul autorilor campaniei în abordarea drepturilor copilului. Noţiunile cu care operează autorii campaniei sunt utilizate eronat, astfel că mesajele transmise distorsionează esența conceptelor care au stat la baza acțiunilor prevăzute de planurile de acțiuni și strategiile aprobate de Guvern pe aceste domenii. În acest sens, sunt sfidate eforturile întreprinse în domeniu de autorităţile statului și societatea civilă în ultimii 20 de ani. Este inadmisibil ca o instituţie de stat, cu mandat în domeniul protecţiei copilului, să admită implicarea în astfel de campanii şi pune la îndoială capacitatea MMPSF de a integra interesul superior al copilului în acţiunile sale” se mai spune în declaraţie.

Organizațiile au solicitat MMPSF să retragă informaţia despre Telefonul Copilului din toate materialele campaniei Familii Ocrotite şi să asigure ca produsele și conţinutul oricăror campanii care promovează serviciile publice să reflecte adecvat principiile și drepturile copilului. Totodată au solicitat   Cancelariei de Stat să nu admită utilizarea serviciilor publice în interesul fundațiilor private şi să monitorizeze colaborarea între MMPSF și fundația respectivă.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)