Societatea civilă cere publicarea raportului companiei “Kroll”

foto Pavel Munteanu

Reprezentanţii a 42 de organizaţii neguvernamentale, care fac parte din Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile a Parteneriatului estic din Moldova, cer publicarea raportului companiei Kroll. Aceştia consideră declarațiile companiei “Kroll” ca fiind inacceptabile, neargumentate și contrare intereselor naționale.

„Conștientizăm sensibilitatea sistemului bancar la orice speculație privind stabilitatea acestuia, iar lipsa informațiilor oficiale despre acțiunile instituțiilor responsabile și nepublicarea raportului companiei care a efectuat auditul tranzacțiilor dubioase va continua punerea la îndoială a capacității instituțiilor de stat de a acționa conform competenței. Lipsa de experiență a instituțiilor de stat de a conduce o anchetă adecvată poate fi compensată printr-o solicitare adresată instituțiilor europene de profil”, se menţionează într-un demers semnat de reprezentanţii societăţii civile.

Reieşind din această situaţie, ei au cerut publicarea versiunii integrale a raportului companiei “Kroll” privind situația la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank; publicarea contractului încheiat între Banca Națională a Moldovei și compania “Kroll”, iar în caz de imposibilitate sau secret comercial, să fie condițiile de executare a contractului și termenii de referință anexați. Totodată, reprezentanţii societăţii civile mai cer inițierea urmăririi penale în acest caz şi tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de managementul Băncii de Economii, Băncii Sociale, Unibank, precum și a instituțiilor de stat responsabile de monitorizarea pieței financiare, precum şi elaborarea și publicarea unui pachet de acțiuni pentru consolidarea sistemului bancar.

Printre organizatiile semnatare figurează Transparency International Moldova, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Promo-LEX, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Fundația Soros-Moldova, programul Buna Guvernare, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) ş.a.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău