Socialistul Vladimir Țurcan și fosta judecătoare Domnica Manole, aleși în calitate de judecători la Curtea Constituțională

Fosta magistrată Domnica Manole și deputatul socialist Vladimir Țurcan au fost votați vineri pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională din partea Legislativului. Cele două candidaturi au acumulat votul a 54 de deputați. Chiar dacă joi în aceste funcții au fost propuși Domnica Manole și fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, cel din urmă a fost înlocuit  de către socialiști cu Vladimir Țurcanu, întrucât legea prevede că un judecător constituțional nu poate deține mai mult de două mandate. 

Vladimir Țurcan este unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o întrerupere de doi ani, cât a fost ambasador în Federația Rusă. Luxul în care trăiește familia sa, etalat în reviste și în emisiuni televizate, contrastează puternic cu veniturile de bugetar ale demnitarului. A fost criticat în presă și de către colegii săi deputați că ar avea afaceri nedeclarate. S-a manifestat adeseori printr-un discurs românofob, anti NATO și pro Kremlin.

Domnica Manole a fost judecătoare la Judecătoria Ciocana din 1990 până în 2004. Ulterior, din 2004 până în 2017, a fost magistrată în Colegiul Civil și de contecios administrativ al Curții de Apel Chișinău.

În aprilie 2016, a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr.

La 31 mai 2016, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că hotărârea pe care a emis-o ar fi ilegală. La 4 iulie 2017, Domnica Manole a fost declarată incompatibilă cu funcția de judecător.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)