Soarta „Muzeului Satului” rămâne incertă

Un investitor a cerut 120 de hectare din cele 178 pe care le deţine instituţia

Deşi toate instanţele de judecată din Republica Moldova au dat câştig de cauză Ministerului Culturii (MC) şi au declarat Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (MNEIN) ca singurul proprietar al terenului alocat pentru construcţia „Muzeului Satului”, autorităţile nu au bani pentru a începe amenajarea obiectivului. În acelaşi timp, Clubul de Golf, care are instalate de mai mulţi ani tarabe pe terenul „Muzeului Satului”, nu pare dispus să le strângă. Fundaţia „Viitorul Moldovei” susţine că va acţiona autorităţile RM la CEDO.

Toate instanţele de judecată din Republica Moldova au dat câştig de cauză MC, recunoscând MNEIN singurul proprietar al celor 178 de hectare pe care urmează să fie ridicat „Muzeul Satului”. Amintim că, în numărul din 29 iunie 2012, JURNAL a scris că, în 2009, Fundaţia „Viitorul Moldovei” a semnat un contract privind construcţia „Muzeului Satului”, care prevedea ca, la finisare, toate obiectivele arhitecturale să fie transmise în gestiunea muzeului. De asemenea, finanţatorii şi-au asumat cheltuielile pentru întreţinere şi continuă funcţioneze în zona de odihnă, în locul Clubului de Golf.

Parteneriat public-privat

Mihai Ursu, directorul MNEIN, susţine că contractul trebuia aprobat de către MC, iar Oficiul Cadastral urma să înregistreze fundaţia drept coproprietar al terenului. „În lipsa aprobării ministerului, contractul se declară nul, astfel prevede actul semnat. Cu toate acestea, având un document nul, ‘Viitorul Moldovei’ a înregistrat la Oficiul Cadastral terenul pe numele său. Astfel, MC s-a văzut nevoit să acţioneze în judecată fundaţia”, spune Ursu care consideră că „Viitorul Moldovei” nu e proprietar: „Această fundaţie a primit în folosinţă terenul ce nu poate fi privatizat”.

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, susţine că judecata s-a consumat deja şi urmează să se găsească soluţia de a merge mai departe. „S-a propus ideea unui parteneriat public-privat, care va oferi posibilitatea de a face ca acest muzeu să prindă viaţă”, a declarat pentru JURNAL Postică. Înaltul funcţionar mai spune că Boris Focşa, ministrul Culturii, s-a ocupat de identificarea finanţatorilor: „A găsit pe cineva interesat, dar ceva n-a mers. Nu e aşa de simplu. Promovarea şi construcţia ar trebui făcută din bani publici, dar ‘Muzeul Satului’ n-a primit niciun ban din partea statului. Parteneriatul public-privat presupune găsirea unui investitor prin intermediul unui concurs sau alte metode, care ar contribui financiar la construire. Acesta ar putea cere o parte din teren, aşa cum s-a mai întâmplat, când un investitor a solicitat 120 ha din cele 178 pe care le deţine ‘Muzeul Satului’. Dacă se cedează o parte din teren, se compromite ideea de „Muzeu al Satului”, instituţia va fi îngrădită într-un spaţiu mic”.

Bani vs interes

Pentru ca acest muzeu să fie construit ar trebui până la urmă să existe voinţă politică, aşa cum a fost acum mulţi ani când, printr-un decret al preşedintelui Mircea Snegur, s-au pus bazele. „Deţinătorul spaţiului, MNEIN, nu poate să-l întreţină”, menţionează Postică.

Mihai Ursu, directorul MNEIN, spune că după decizia luată în favoarea MC, ar trebui să părăsească terenul şi proprietarii Clubului de Golf, care au amplasat mesele şi continuă să perceapă taxe fără a da chitanţe. „Aşa cum am menţionat astă vară, aceştia funcţionează ilegal, le-am spus să plece. Ne-au comunicat că trebuie să găsească un loc unde să transporte mesele şi ce mai au acolo. Chiar săptămâna trecută, am avut o discuţie cu Ostapenco care ne-a spus că în această săptămână vor elibera spaţiul”, a declarat Ursu. În acelaşi timp, directorul MNEIN susţine că nu are posibilitatea să asigure paza şi curăţenia spaţiului: „Ne-am adresat guvernului, dar acesta este demis, prin urmare, adresarea noastră a rămas în aer”.

Moară de vânt

Alexandru Muşcinschi, preşedintele Fundaţiei „Viitorul Moldovei”, pe de altă parte, spune că se va adresa la CEDO ca să i se facă dreptate. „Nu am fost invitaţi la şedinţele de judecată, hotărârea a fost luată în lipsa noastră. Avem toate actele la mână, vom merge mai departe. Considerăm că avem dreptate”, afirmă preşedintele fundaţiei.

Roman Ostapenco, solicitat de JURNAL, s-a dovedit a fi mai zgârcit la declaraţii. „Nu pot să vorbesc. La revedere”, au fost singurele rostite de acesta.

Preotul Sergiu Curnic, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, restaurată la finele anului 2011, se teme pentru locaşul sfânt, mai ales că vremea începe să se încălzească. „Au început deja petrecerile. Chiar dacă a fost şi mai frig, circa 100 de persoane au încins grătarele şi au dat volumul la muzică, încât nu puteam să oficiez slujba”, a declarat pentru JURNAL preotul.

Parohul spune că n-a observat nicio mişcare care ar arăta că vor să scoată tarabele. „Din contra, din ce în ce mai multă lume vine să se odihnească. Acest fapt ne îngreunează munca. Plănuim să aducem aici o moară de vânt, dar atâta timp cât sunt aici, nu putem face nimic”, spune acesta.

Marina LIŢA

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)