Şmecheria lui Chirtoacă // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre intenţiile comuniştilor de a organiza un referendum de aderare la uniunea eurasiatică, fără a ne dezice de UE.

Unii spuneau că e o idee bună, excelentă, că e suficient cât am aderat la Uniunea Europeană, să mai aderăm şi la altceva. Alţii spuneau că e primejdios să ne crăcănăm pe două continente. În timpul acesta, la televizor se anunţa un breicniuz senzaţional: Consiliul Municipal Chişinău votase redenumirea străzii colonelului şi ultimului domnitor moldovean Alexandru Ioan Cuza în strada colonelului sovietic Aleksei Ilici Belski. Era la ţanc. Unii spuneau că nu poate să fie, că e ca şi cum am reboteza bulevardul Ştefan cel Mare în Lenin. Alţii spuneau că vine rândul şi bulevardului Ştefan cel Mare. Noi vrem ca bulevardul Ştefan cel Mare să fie din nou Lenin, strada Eminescu să-şi recapete vechea denumire, a Komsomolului! – strigă Colesovnazadov. Dar cel mai important pentru noi e să scoatem piatra lui Ghimpu din inima Chişinăului! – adăugă el. Uniunea Sovietică nu vrei s-o refacem? – se interesă Cozonac. De asta are grijă Putin, noi să ne ocupăm de ceea ce depinde de noi. Aşa că, dle primar general, dă indicaţie să se scoată tăbliţele „Strada Alexandru Ioan Cuza” şi instalează-le pe cele vechi, se adresă Colesovnazadov primarului Chirtoacă, care tocmai apăruse pe ecran. „Avem deja strada Belski în sectorul Râşcani. Nu putem avea două străzi cu acelaşi nume. Trebuie s-o rebotezăm pe prima. Dar nu cred că consilierii liberali vor vota pentru aceasta. Am votat redenumirea străzii Alexandru Ioan Cuza ca să putem adopta proiectul cu reformarea Termocomului. Am recurs conştient la această şmecherie, fiindcă socialiştii ne-au pus această condiţie”, explică Chirtoacă. „Asta-i amăgeală! Şarlatanie! Referendumul de demitere a primarului rămâne pe ordinea de zi!” – îl ameninţă Dodon de la altă televiziune.

Noi urmăream duelul lor verbal şi ne umpleam de mândria că avem lideri atât de tineri şi energici, care vorbeau atât de repede.

 

Acuma stau şi mă gândesc de ce lui Dodon nu-i vine ideea să-şi schimbe numele? Probabil, fiindcă e Dodon….

 

Al vostru capulzan, melchisedec, campanel, Ion Buraga

 

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga