Şmechera de la Primărie s-a răzgândit

TUPEU// Mariana Ambros renunţă la apartament, dar luptă pentru funcţia de la Primărie

Mariana Ambros, funcţionara de la Primăria capitalei care a încercat să se căpătuiască cu un apartament cu patru camere în plin centrul Chişinăului, a prins curaj. După ce a declarat „calm” acum o săptămână că primarul general al Chişinăului Dorin Chirtoacă a luat o decizie corectă şi curajoasă „din punct de vedere politic” când a anunţat că va fi demisă şi a cerut umilă doar o zi ca să-şi pregătească raportul de activitate, Ambros s-a răzgândit. Ieri, aceasta l-a învinuit pe Chirtoacă că e „lipsit de competenţă şi capacitate de a analiza integral cadrul legal” şi a anunţat că va ataca decizia de demitere a sa în judecată.

Ieri dimineaţă, Mariana Ambros s-a prezentat la şedinţa tradiţională a funcţionarilor de la Primăria capitalei, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic săptămâna trecută. Deşi primarul Dorin Chirtoacă a anunţat acum o săptămână că funcţionara va fi demisă, ea continuă să activeze. Şi asta din cauza legislaţiei „stufoase”. Potrivit lui Chirtoacă, procedura de demitere a unui functionar este lungă şi complicată, iar pe parcursul săptămânii trecute au lucrat „zece oameni ca să fie respectată o procedură”.

„Dispoziţia de demitere a fost gata abia vineri seara, dupa ora 18.00, însă Ambros nu vrea să ia cunoştinţă de aceasta. Au fost două abateri şi printr-o decizie a Comisiei de disciplină aceasta este demisă”, a spus Chirtoacă, precizând că Ambros a încercat să-şi atribuie ilegal un apartament cu patru camere, iar anterior a încercat să transmită zece mii de metri pătraţi de spaţiu comercial de la fosta uzină „Alfa” unui agent economic.

„Am mai multă experienţă”

„Nu o să dau în judecată Primăria pentru acel apartament. Primarul este lipsit de competenţă şi capacitate de a analiza integral cadrul legal privind demiterea. Eu am mai multă experienţă ca el de fapt în aplicarea sancţiunilor, că eu nu am demis pe nimeni. Sunt demisă pe nedrept. Trebuie minimum patru încălcări, efectuarea unei anchete de serviciu. Dacă va fi emisă dispoziţia de demitere, o voi contesta în judecată. Mi-a fost lezată demnitatea”, a declarat, la rândul ei, şefa Direcţiei economie, reforme şi relaţii patrimoniale din cadrul Primăriei. Ea zice că a văzut de „la distanţă” proiectul de dispoziţie privind demisia sa şi că acesta „nu avea nici număr şi nici dată”.

A 1101-a în listă

„Ambros refuză să ia cunoştinţă de actul de demitere, dar nu are cum să se eschiveze la nesfârşit. Celor care nu o să le ajungă scaunele de la Primărie, le vom găsi unul. În caz de abateri mai grave, următorul va fi după gratii”, a mai declarat Chirtoacă cu privire la acest subiect. Edilul a adăugat că funcționara este a 1100-a în rândul de aşteptare pentru repartizarea apartamentelor. ,,Ea putea să obțină maximum 12 metri pătrați, dar după ce aceeași problemă ar fi putut fi rezolvată pentru cei 1 100 de cetățeni care așteptau înaintea ei”, a explicat Dorin Chirtoacă.

Amintim că Mariana Ambros, având acces la baza de date a Primăriei, a încercat să obţină un apartament de 82,5 metri pătraţi pe strada A. Puşkin din capitală, motivând că deţine „titlu ştiinţific”. Nefiind căsătorită şi neavând copii, aceasta susţinea că vrea să locuiască în acel apartament cu mama sa, care trăieşte de o viaţă la ţară şi lucrează profesoară la şcoala din sat, şi cu sora ei care creşte un copil.

Acest lucru l-a supărat pe Dorin Chirtoacă, care a anunţat că Ambros va fi dată afară şi din Partidul Liberal.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)