Şlefuitorul de talente

Reţeta de succes a lui Alexandru Curtianu

Naţionala Under 21 a ocupat locul cinci la Cupa CSI şi Ţărilor Baltice după ce a învins selecţionata similară a Kazahstanului, scor 1-0. Artizanul acestui loc onorabil este nimeni altul decât selecţionerul Alexandru Curtianu.

Acesta a fost poate cel mai talentat jucător din fotbalul Republicii Moldova, de aceea a surprins multă lume când a anunţat că renunţă la cariera de jucător. Uneori enervant, pentru că este un tip închis, care, de cele mai multe ori, driblează reprezentanţii presei, a demonstrat că mai bine tace şi face. A reuşit rezultate istorice, 1-0 cu Polonia şi 2-2 cu Rusia, iar acum, la Cupa CSI şi Ţărilor Baltice, a clasat echipa pe locul cinci.

Fostul jucător al lui SV Hamburg a cucerit ca antrenor Cupa Moldovei cu FC Zimbru, însă ulterior i s-a arătat uşa din spate. A început activitatea la FMF şi a progresat încet şi ca antrenor. A fost unul dintre secunzii lui Gabi Balint la naţionala de seniori, mai târziu, i s-a încredinţat funcţia de selecţioner la U-21.

Primul lucru pe care l-a făcut la U-21 a fost instalarea unei discipline de tip german şi acest lucru a dat roade. Potrivit apropiaţilor lui Curtianu, antrenorul preferă să lucreze cu tinerii pentru că nu au aere de vedete. Cine greşeşte în faţa lui Curtianu plăteşte foarte scump şi, din această cauză, puţini se încumetă să nu îndeplinească indicaţiile sale.

Trei victorii şi trei înfrângeri  

Naţionala de tineret a început cu o victorie turneul de la Sankt Petersburg. Cu toate acestea, antrenorul i-a îndemnat pe elevii săi la calm. Acesta ştia că jucătorii săi sunt prea tineri şi nepregătiţi din punct de vedere fizic şi psihic pentru a lua titlul acestei competiţii. Şi a avut dreptate, pentru că în următoarele trei meciuri echipa sa a încasat nouă goluri şi nu a marcat niciunul. Totuşi, pe final de competiţie, „mânjii” săi au reuşit două victorii cu Tadjikistan (3-1) şi Kazahstan (1-0).

Mai mult nemulţumit 

După victoria cu Kazahstan, antrenorul a declarat că se aştepta ca echipa sa să se claseze pe locul cinci, pentru că acesta este nivelul ei. „A fost un meci interesant, dar s-a văzut că ambele echipe au dat semne de oboseală, comiţând foarte multe greşeli. Probabil că mulţi cred că locul cinci este unul nesperat, eu însă mă aşteptam la asta. Nu pregătesc echipa pentru turneu, ci pentru fiecare meci în parte”, a dezvăluit reţeta succesului Curtianu.  

Grupă grea în preliminariile Euro 2015

După şase meciuri la Cupa CSI şi Ţărilor Baltice, Curtianu şi-a făcut un tablou general în privinţa potenţialului echipei sale, şi acum aşteaptă tragerea la sorţi pentru stabilirea grupelor preliminare ale Campionatului European din 2015, care va avea loc în Cehia.

Pe 23 ianuarie curent, UEFA a stabilit urnele din care vor face parte cele 52 de echipe Under 21. Astfel, naţionala lui Curtianu este în urna a patra, alături de Bosnia, Polonia, Georgia, Islanda, Irlanda, Bulgaria, Cipru, Macedonia şi Letonia.

Grupă grea

Spania, Turcia, Norvegia, MOLDOVA şi Albania

Grupă accesibilă

Israel, Ţara Galilor, Armenia, MOLDOVA, Liechtenstein.

Tragerea la sorţi va avea loc pe 31 ianuarie la Nyon, Elveţia, preliminariile vor debuta în luna martie curent. Cele zece echipe care vor câştiga grupele, precum şi cele mai bine patru clasate de pe locul secund, se vor califica în faza următoare a competiţiei. Şapte echipe, plus Cehia, ţara gazdă, se vor califica în faza finală a Campionatului European 2013/2015.