Skopje cheamă noul guvern grec să rezolve disputa asupra numelui Macedoniei

Primul ministru macedonean Nikola Gruevski a chemat sâmbătă noul guvern grec să rezolve disputa asupra numelui Macedoniei, ce face dificile relaţiile dintre cele două ţări de peste 20 de ani şi blochează ambiţiile euroatlantice macedonene.

„Mă aştept ca noul guvern grec să se dedice găsirii unei soluţii la disputa asupra numelui”, a declarat Gruevski. „Sper că el va găsi o soluţie rapidă şi eficientă ce va satisface ambele părţi, precum şi pe cetăţenii Macedoniei”, a adăugat şeful guvernului macedonean.

Atena şi Skopje îşi dispută legitimitatea asupra numelui Macedoniei după ce această fostă republică iugoslavă şi-a proclamat independenţa în 1991.

Atena a blocat din acest motiv eforturile Macedoniei de a intra în NATO şi a se apropia de Uniunea Europeană. După tentativele de mediere ale ONU nu s-a reuşit până în prezent să se iasă din impas.

Grecia are acum un nou guvern format dintr-o coaliţie a partidelor conservator, socialist şi al stângii moderate după alegerile de la 17 iunie.

Gruevski şi-a exprimat speranţa că noul său omolog grec, conservatorul Antonis Samaras, nu se va folosi de criza economică ce îi loveşte ţara „ca de un alibi pentru a evita să facă eforturi în vederea găsirii unei soluţii ce a subminat relaţiile dintre cele două ţări de 21 de ani”.

Grecia consideră că numele Macedonia aparţine exclusiv patrimoniului ei istoric. O provincie din nordul Greciei poartă acelaşi nume şi Atena se teme că folosirea aceluiaşi nume de către Skopje ar ascunde înclinaţii de revendicări teritoriale, aminteşte AFP. (ziare.ro)

 

          Candidatul Fraţilor Musulmani, noul preşedinte al ţării. Cum au reacţionat egiptenii

Candidatul Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi, a fost ales preşedinte al Egiptului, a anunţat duminică seara Comisia Electorală. Morsi a obţinut 13.230.131 de milioane de voturi faţă de 12.347.380 de milioane înregistrate de rivalul său, Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak, a declarat Faruk Soltan.

Mohamed Morsi, un inginer în vârstă de 60 de ani, licenţiat al unei universităţi americane, devine astfel primul islamist care preia conducerea celei mai populate ţări din lumea arabă.

Victoria lui Morsi a fost salutată cu o explozie de bucurie în piaţa Tahrir din Cairo, unde câteva sute de mii de susţinători ai acestuia strigau „Allah akbar” (Allah este cel mai mare), lansau focuri de artificii şi scandau „Jos puterea militară”.

Mareşalul Hussein Tantawi, şeful Consiliului suprem al forţelor armate (CSFA), instanţa care conduce ţara de la înlăturarea lui Mubarak, l-a felicitat pe noul preşedinte, a anunţat televiziunea publică.

Deşi dispune de legitimitate populară, viitorul preşedinte va avea totuşi o marjă de manevră foarte redusă în faţa Consiliului militar aflat la comanda ţării.

Armata a recuperat puterea legislativă după dizolvarea, la jumătatea lui iunie, a Adunării, controlată de islamişti, în urma unei hotărâri care declară ilegal modul de scrutin.

Armata a promis să predea înainte de 30 iunie puterea executivă noului şef al statului ales în urma alegerilor prezidenţiale. (mediafax.ro)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)