Situaţie fără precedent în Primăria Chişinău. Există riscul blocării activității bugetului local

Consiliul municipal Chişinău ar putea convocat mâine, 30 mai, pentru a examina posibilitatea numirii conducerii interimare a capitalei, a declarat pentru moldpres.md șeful Direcției relații cu publicul a Primăriei Chişinău, Vadim Brânzaniuc, scrie moldpres.md.

Şeful adjunct al Direcției relații juridice a Primăriei, Valeriu Bogdan, a specificat că membrii Consiliului municipal vor numi mâine un secretar al şedinţei care va include acest subiect pe ordinea de zi. „Este o situaţie fără precedent şi legea nu prevede expres acţiunile care ar trebui întreprinse în asemenea cazuri. Primarul a fost reţinut, dar nu este suspendat din funcţie, însă este în imposibilitate de a-şi îndeplini obligaţiile. Din acest motiv rămâne la discreţia consiliului să ia o decizie privind numirea unui conducător al capitalei”, a opinat Bogdan.

Şeful fracţiunii socialiştilor în Consiliul municipal Chişinău, Ion Ceban, a comunicat că juriştii socialiştilor şi reprezentanți ai grupului de inițiativă pentru referendumul de demitere a primarului general se vor întruni astăzi, 29 mai, pentru a decide acţiunile care vor fi întreprinse în cadrul şedinţei de mâine. „Se va discuta inclusiv scrisoarea de la Ministerul Finanţelor transmisă fracțiunilor în această dimineață”, a adăugat Ceban.

În dimineaţa zilei de astăzi, Ministerul Finanţelor a expediat o scrisoare oficială adresată Direcţiei finanţe a primăriei şi şefilor de fracţiuni, în care se solicită desemnarea urgentă a unei persoane împuternicite să semneze şi să ia decizii, altfel există riscul blocării activității bugetului local.

Capitala a rămas fără conducere după ce primarul general Dorin Chirtoacă a fost reţinut de CNA, fiind suspectat de trafic de influenţă. În arest se află şi viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, dar şi secretarul Consiliului municipal Valeriu Didencu.