Situaţia lui Paul Goma, discutată la Uniunea Scriitorilor din România

„Dl Paul Goma face parte din Uniunea Scriitorilor din România, conform unor hotărâri din 1990, iar Consiliul USR reconfirmă, prin vot, în unanimitate, calitatea de membru al USR a dlui Paul Goma. Uniunea Scriitorilor din România va sprijini toate demersurile pentru ca dl Paul Goma să dobândească toate drepturile ce decurg din calitatea sa de cetăţean român şi de membru al Uniunii Scriitorilor din România”, se arată în Comunicatul Consiliului USR privind situaţia lui Paul Goma. Publicat pe site-ul www.uniuneascriitorilor.ro, comunicatul mai conţine precizarea că „din verificările efectuate la organele în drept rezultă că dl Paul Goma este cetăţean ro­mân.”

Scriitorul Liviu Ioan Stoiciu relatează pe blogul său, în cadrul LIS Jurnal (unul din cele mai citite jurnale scriitoriceşti) că imediat după Revoluţia din 1989 s-a mai pus la vot de două ori reconfirmarea lui Paul Goma ca membru al USR. „Acum există proces-verbal clar că Paul Goma e reconfirmat membru al USR (de soarta celorlalte două nu se știe nimic; de altfel, nu se știe nimic nici de soarta vreunui act scris care să confirme că Paul Goma a fost exclus din USR în 1977 sau în 1978; excluderea a fost anunțată de Securitate și PCR în cadrul USR)”, scrie Liviu Ioan Stoiciu în jurnalul său.

Potrivit acestuia, prim-vicepreşedintele USR Varujan Vosganian, a prezentat corespondența de ultimă oră cu Paul Goma și s-a angajat „să ducă la capăt toate pretențiile marelui scriitor disident, de la pașaport la recuperarea locuinței sau drepturile de condamnat politic (inclusiv pensie și indemnizație de merit)”, având susținere totală în Consiliul USR în acest sens. „M-am bucurat în tăcere că am reușit astfel să ieșim din blocajul moral în care am intrat cu USR”, mărturiseşte Liviu Ioan Stoiciu care consideră că „a mai rămas ca Paul Goma să primească și scuze publice pentru umilințele prin care a trecut”.

I.N.