„Sistemul trebuie condus cu sprijinul tehnicienilor, nu al politrucilor”

maia-sandu

Poți obține capital politic doar atunci când sistemul merge bine și se îndreaptă în direcția corectă, dar pentru asta el trebuie condus cu sprijinul tehnicienilor, nu al politrucilor. Este opinia fostului ministru al Educației, Maia Sandu, exprimată într-o postare pe facebook, în replică la ultimele declarații ale actualului ministru al Educației, Corina Fusu,

„În cei trei ani la minister, niciodată nu le-am vorbit colegilor de acolo despre partid. Actuala ministră a vorbit despre PL chiar de la prima ședință. Doi din cei trei viceminiștri pe care i-am avut și secretarul de stat nu au fost membri de partid și aceasta nu a fost o problemă pentru partidul care m-a delegat. Pentru PL apartenența politică este, se pare, criteriul principal în selectarea echipei. Foștii mei colegi de la minister primesc ordine prin telefon de la oameni din afara instituției care fac referință la înțelegeri cu președintele PL. Nu așa funcționează o instituție de stat. Iar capital politic poți obține doar atunci cînd sistemul merge bine și se indreaptă în direcția corectă, dar pentru asta el trebuie condus cu sprijinul tehnicienilor, nu al politrucilor”, notează Maia Sandu.

Potrivit ei, Ministerul Educației are cea mai puternică echipă dintre toate instituțiile publice. Acest lucru ar putea deveni un avantaj enorm pentru noua conducere a ministerului și pentru PL, în general, dacă acestia ar reuși să depășească frica de a comunica cu oameni care nu sînt membri PL. ”Mai multe produse, la care s-a lucrat timp de aproape doi ani, sînt gata pentru lansare sau sînt la etapa de definitivare: Cadrul național de referință pentru revizuirea curriculară, Programul național pentru atragerea și menținerea în sistem a cadrelor didactice de calitate (și asistența financiară în valoare de 15 milioane de dolari promisă de Banca Mondială pentru implementarea programului), Standardele pentru cadrele didactice și altele. Conducerea ministerului ar putea obține un sprijin popular imediat dacă ar promova și implementa aceste politici. Pentru aceasta trebuie să comunice cu oamenii care lucrează la aceste documente, șefi de direcții, consultanți, în special cu consultantul internațional finanțat de Comisia Europeană, care în ultimii doi ani și jumătate a fost călăuza ministerului în promovarea reformelor. Din păcate, pentru moment, sfetnicul principal al noii conduceri este “cel mai abil” cumpărător de autobuze școlare și cel care, timp de mai mulți ani, a strîns dijmă din sector”, mai spune fostul ministru.

Amintim că după instalarea în funcţia de ministru al Educaţiei a Corinei Fusu, au avut loc mai multe disponibilizări şi numiri în concordanţă cu apartenenţa candidaţilor la această formaţiune.

Însă ceea ce a trezit cel mai mult nemulţumirea societăţii civile este intenţia Corinei Fusu de a modifica Regulamentul privind ocuparea funcției de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general. În pofida criticilor dure, actualul ministru a declarat că noile modificări vor fi efectuate.

„Mă bucură faptul că operarea unor modificări la Regulament, care au drept scop îmbunătățirea lui, a trezit un interes major din partea societății. La moment, un grup de lucru reprezentativ, care are în componența sa, inclusiv specialiști din cadrul Ministerului, și-a început activitatea. Vom avea și dezbateri publice și o conferință de presă săptămâna viitoare pentru a spulbera toate temerile legate de faptul că noul Ministru Corina Fusu dorește să stopeze reformele. Dimpotrivă, îmi propun sa fac reforme calitative, consultându-mă în primul rând cu oamenii cărora Reforma li se adresează”, a specificat Fusu.