„Sistemul mafiot a rămas intact”

// Un nou grup de oameni de afaceri vin cu noi acuzaţii la adresa lui Vlad Plahotniuc şi CCCEC

„Licenţa TVR 1 a fost retrasă printr-o acţiune de rider, în spatele căreia a stat omul de afaceri Vlad Plahontiuc”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Răzvan Paveliu, ex-directorul 2 Plus, postul tv care a obţinut frecvenţa pierdută de TVR 1, după concurs. În context, fostul director „2 Plus” a ţinut să menţioneze că 85% din publicitatea din Republica Moldova sunt direcţionate spre „Casa Media”, care aparţine lui Plahotniuc.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă au fost prezenţi doi acţionari ai hotelului „Chişinău” şi fostul avocat al „Victoriabank”, Dorel Ţurcanu. Primii au vorbit despre schema frauduloasă prin care a fost pus în gaj hotelul, iar ulterior a ajuns pe mâna lui Plahotniuc, iar Dorel Ţurcanu a povestit despre ilegalităţile comise de omul de afaceri Vlad Plahotniuc cu sprijinul CCCEC.

„Apariţia unor noi personaje devine plictisitoare”

Diana Danu, purtătoarea de cuvânt a omului de afaceri Vladimir Plahotniuc, a declarat: „Asistăm la o nouă rundă de declaraţii a unor noi persoane din anturajul lui Sergiu Mocanu. Nimic nu s-a schimbat de la conferinţa de presă anterioară. Nici de această dată, la mai mult de câteva săptămâni după prima apariţie, nu au fost prezentate probe. Apariţia unor noi personaje devine plictisitoare, Şi după cum am vazut, nu numai pentru noi, dar şi pentru presă”.

Vlad Plahotniuc i-a acţionat în judecată pe Victor Ţopa şi Viorel Ţopa

„Cererea de chemare în judecată a fost depusă la judecătoria Buiucani de avocatul Vitalie Nagacevschi”, a declarat purtătorul de cuvânt al omului de afaceri, Diana Danu. Potrivit acesteia, Victor şi Viorel Ţopa „i-au subminat cinstea, onoarea şi reputaţia profesională” lui Vlad Plahotniuc. Acum acesta cere de la Victor şi Viorel Ţopa despăgubire morală în valoare de 45.000 de lei de la fiecare. Acum două săptămâni, Plahotniuc l-a acţionat în judecată şi pe Sergiu Mocanu, fostul consilier al ex-preşedintelui comunist, Vladimir Voronin, de la care cere o despăgubire de două milioane de lei.

Victor Ţopa: „Cardul bancar al lui Oleg Voronin, opera lui Plahotniuc”

Omul de afaceri Victor Ţopa a menţionat că declaraţia procurorului general este trasă la indigo cu cea a omului de afaceri Vlad Plahotniuc şi cea a directorului CCCEC, Viorel Chetraru. „Eu sunt fost pilot militar. Ceea ce a făcut astăzi Zubco este similar unei manevre în cazul unui atac cu rachete – aruncarea unei ţinte false: dosarele copiilor lui Sergiu Mocanu”, a declarat Victor Ţopa.

Victor Ţopa consideră greşită interpretarea acestui caz ca răfuială economică. „Companiile «Franzeluţa», «Carmez», «Aroma» şi alte afaceri cu caracter monopolist… Atâtea afaceri! Şi asta e o problemă economică? Nu! Aceasta e o problemă de sistem. Sistemul a rămas intact. Cred că şi cazul «Moldasig» şi întrebările legate de cardul lui Oleg Voronin sunt produse ale lui Plahotniuc, pentru a distrage atenţia de la ceea ce contează cu adevărat. Aceste adevăruri apar acum nu din cauza unei aşa-zise «răfuieli economice», ci deoarece a fost atinsă masa critică. Acest cancer mafiot trebuie extirpat”, a spus Ţopa.

Urechean, nemulţumit de Mocanu

„Sergiu Mocanu a rămas în continuare consilier pe misiuni speciale al lui Vladimir Voronin”, crede liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, care a menţionat că nu este afectat de acuzaţiile lui Mocanu. „Declanşând acest atac asupra unor forţe politice, lideri politici, lideri din business, Mocanu l-a umbrit pe Voronin care este vinovat de toată situaţia în care se află Republica Moldova. Acest slugoi îşi îndeplineşte funcţia”, a declarat liderul AMN, arătându-se nemulţumit că „numai slugoii de tip Mocanu sunt mediatizaţi”.

Serafim Urechean a declarat că nu este afectat de acuzaţiile lui Mocanu, dar a ţinut să precizeze că procurorul Valeriu Zubco a fost o candidatură de consens a AIE. Declaraţiile lui Urechean vin ca urmare a acuzaţiilor fostului consilier prezidenţial Sergiu Mocanu care a spus că funcţia de procuror general a fost negociată de Serafim Urechean cu omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

Cristina Baciu