Sistemul electoral mixt, între a fi şi a nu fi

Viitoarele alegeri parlamentare, cu 15 milioane de lei mai scumpe

După ce la 19 aprilie curent deputaţii au votat în pripă, ignorând principiul transparenţei, legea privind sistemul electoral mixt, peste o săptămână de la intrarea în vigoare a acesteia, la solicitarea PLDM, a fost creată o comisie specială a Parlamentului care îşi propune să analizeze impactul acestei legi asupra societăţii. La audierile comisiei au participat reprezentanţii societăţii civile care au remarcat că legiuitorii „au pus căruţa înaintea cailor”, prin votarea acestei legi şi apoi consultarea societăţii civile.

„Oriunde în lume, schimbarea sistemului de vot are loc în urma unor dezbateri aprinse, ori sunt convocate referendumuri la care cetăţenii sunt chemaţi să se exprime împotriva sau în favoarea acestei schimbări”, a menţionat Victor Lutenco, şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora. Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), a reiterat că înainte de a fi aprobat proiectul nu a fost solicitat avizul reprezentanţilor CEC.

Întrebat de deputata Ana Guţu, de cât timp ar avea nevoie CEC ca să informeze populaţia în legătură cu aceste schimbări, Ciocan a zis că îi vine greu să ofere un răspuns la întrebare. „Cert e că vor fi cheltuieli mai mari. În cazul în care însă Parlamentul a votat această lege, Guvernul n-are decât să aloce atât cât va fi nevoie”, a spus el.

Potrivit preşedintelui CEC, dacă pentru viitoarele alegeri parlamentare în formula veche ar fi fost necesare 60 de milioane de lei, pentru noul sistem de vot, Guvernul va trebui să aloce suplimentar vreo 15 milioane de lei.

În total, viitoarele alegeri parlamentare ne-ar putea costa cel puţin 75 de milioane de lei. „Noi nu am analizat oportunitatea acestei legi, ci aspectul procedural. CEC a iniţiat crearea unui grup de lucru la care au fost invitaţi reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai întreprinderii „Registru” şi ai staff-ului Parlamentului pentru a analiza procedura de implementare a legii”, a mai spus el.

Nedumeriri şi din partea celor care au votat legea

La prima şedinţă a comisiei speciale a Parlamentului, condusă de deputatul PLDM, Tudor Deliu, din care mai fac parte deputata PLDM, Maria Ciobanu, liberala Ana Guţu, deputatul PDM, Adrian Candu, comuniştii Artur Reşetnicov, Vasile Şova şi Grigore Petrenco, au răsunat mai multe întrebări decât răspunsuri. Întrebările au venit atât din partea comuniştilor care s-au opus votării acestei legi, cât şi din partea celor care au votat-o.

„Prin votarea acestei legi se încalcă cel puţin cinci articole din legislaţia RM. Cetăţenii din stânga Nistrului vor fi puşi într-o poziţie discriminatorie. Nu este clar cum vor fi informaţi şi cum vor fi respectate drepturile la vot ale acestora”, a spus Şova. „Legea a intrat în vigoare de cel puţin o săptămână, iar Dvs. cereţi răspuns la o întrebare care trebuia analizată în cel puţin trei luni. Urmează să căutăm soluţii”, a notat Ciocan.

„Noi ne-am întrunit să discutăm diferenţa între sistemul vechi şi cel nou de votare. Haideţi să nu ajungem la extreme din moment ce n-am reuşit să le creăm cetăţenilor din stânga Nistrului condiţii cu un buletin de vot, cu atât mai mult nu vom reuşi acum cu două buletine”, a opinat deputatul democrat Adrian Candu.

Totuşi majoritatea celor prezenţi la audieri au fost de părere că lipsa circumscripţiilor uninominale în regiunea transnistreană şi peste hotare constituie principalele probleme ale acestei legi.

Candu: „Este o răzbunare”

Mai mulţi experţi au fost de părere că liberal-democraţii au votat un pachet de amendamente legislative şi numiri, printre care şi Legea cu privire la sistemul mixt de votare, la propunerea PDM ca o condiţie de constituire a unui nou guvern în cadrul unei alianţe AIE 3.

Acest proces n-a fost dus la bun sfârşit din cauza deciziei Curţii Constituţionale care, în opinia mai multor deputaţi PLDM, a fost inspirată de PDM. În replică, PLDM intenţionează să revoce acest pachet de „bonus-uri” cu susţinerea fracţiunii PCRM. De aceeaşi părere este şi democratul Adrian Candu care a declarat după şedinţa comisiei: „Există o înţelegere între PLDM şi PCRM de a abroga sistemul mixt. Toate eforturile de a apropia cetăţenii de politicieni vor fi reduse la zero. Este o răzbunare”.

Comisia specială urmează să elaboreze un raport în baza audierilor de la şedinţă în care vor fi expuse concluziile membrilor comisiei, după care acesta urmează a fi prezentat în Parlament.

Sistemul electoral mixt prevede că jumătate dintre deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate direct, în circumscripţii uninominale. Iniţiativa legislativă a fost înaintată de democratul Vlad Plahotniuc. Proiectul, chiar dacă nu avea avizul guvernului, comisiilor din Parlament şi al CEC, s-a bucurat de susţinerea membrilor PD, PLDM, a grupului reformator din PL şi a neafiliaţilor.

Deputaţii comunişti s-au opus votării, invocând riscul coruperii alegătorilor şi deputaţilor după ce aceştia vor ajunge în Parlament. Liberalii, în frunte cu Mihai Ghimpu, s-au abţinut de la vot menţionând că astfel sunt discriminaţi cetăţenii de peste hotare şi din stânga Nistrului.

Svetlana COROBCEANU

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu