Sistemul educaţiei e… gol!

Doar 58, 2% din 27.715 absolvenţi înscrişi la Bacalaureat au promovat examenele

Ministerul Educaţiei a anunţat ieri, 27 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele preliminare la sesiunea de bacalaureat. Astfel, 42% din absolvenţi au ratat Bacul. Circa 2000 de elevi au obţinut o medie la Bac de la 8 la 10, dintre care 212 elevi au luat note de 9 şi mai mari, iar patru elevi au note de 10 pe linie. Cele mai bune rezultate sunt la chimie, istorie și limba rusă, iar cele mai proaste la matematică (60%) şi fizică (65%). Din toţi cei 27.715 elevi care au susţinut sesiunea de Bac, 6449 n-au reuşit la un singur examen, iar 410 fie că au picat la toate examenele, fie că nu s-au prezentat. Media generală la examenele de Bac este 6,7.

După ce a felicitat elevii care au susţinut examenele de Bac din acest an şi a vorbit despre un proces de evaluare dificil şi diferit de ceilalţi ani, ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a anunţat rezultatele preliminare ale sesiunii de Bac 2013. Potrivit ei, 42% din totalul absolvenţilor nu au susţinut Bacul.

Măsuri de prevenire a copiatului şi fraudelor

„Aceste examene nu au fost uşoare, fiind organizate după alte criterii decât în ceilalţi ani, care au avut menirea de a asigura creşterea standardelor de calitate în sistemul de învăţământ din RM. Unele schimbări introduse de ME au generat anxietate. Ele au inclus măsuri de protejare şi de recompensare a acelor copii care au învăţat cu toată seriozitatea şi au făcut un efort considerabil, respectând regulile. Precum şi măsuri de prevenire a copiatului şi a fraudelor. Astfel încât să avem o perspectivă reală asupra nivelului calitativ al educaţiei în RM şi să începem să sporim acest nivel”, a declarat Maia Sandu, precizând că circa 27.715 de elevi s-au prezentat la examenele de absolvire a liceelor, iar evaluatorii au verificat peste 107 mii de teste individuale.

„Tabloul real” din sistemul de învăţământ moldovenesc

Datele preliminare arată că rata medie de promovabilitate din acest an este de 58,2%. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la disciplinele istorie, chimie, limba şi literatura rusă. Circa 2000 de elevi au obţinut o medie la Bac de la 8 la 10, dintre care 212 elevi au primit note de 9 şi mai mari, şi 4 elevi au note de 10 pe linie. Cele mai multe note negative sunt la disciplinele: matematică (60%) şi fizică (65%). Media generală la examenele de Bac este 6,7.

Prezenţi la conferinţă şi referindu-se la rezultatele examenelor de bacalaureat, directorul Agenţiei de Asigurare a Calităţii, Anatol Topală, a spus că „elevii au primit notele pe care le-au meritat”, iar viceministrul Igor Grosu a menţionat că acum „avem un tablou real, care ne permite să vedem la ce discipline au rezultate elevii”.

Lucrări cu litera „Z”

Marea majoritate a elevilor, circa 98%, au participat corect la examen fără ca să existe vreo dovadă de înşelăciune. Oficialii au spus că 410 elevi fie că nu s-au prezentat, fie că au picat la examene. „Pe lucrările lor stă litera ‘Z’ ”, a comunicat Igor Grosu.

Oficialii de la ME spun că organizarea sesiunii de Bac din acest an şi camerele de supraveghere instalate în premieră nu au contribuit la eliminarea definitivă a fraudei, „dar este clar că suntem pe calea cea bună”, a menţionat Maia Sandu.

Maia Sandu: „Nu este sfârşitul lumii”

„Este important faptul că rezultatele noastre sunt comparabile cu primele experienţe ale altor ţări care au pus în aplicare măsuri similare pentru a preveni frauda. De exemplu, în România, rata de promovabilitate la Bac în sesiunea iunie-iulie 2011 a fost de 45,7%”, a menţionat Sandu.

Potrivit ei, elevii care au avut insuccese mai au o şansă pentru a susţine examenele în sesiunea suplimentară. Mai mult de jumătate din aceştia şi anume 6449 de elevi sunt cei care nu au reuşit la un singur examen. Elevii au două zile pentru a putea contesta rezultatele. Prin urmare, rata finală de promovabilitate poate fi încă revizuită.

Perioada de contestare este extinsă până pe 29 iunie

În cazul în care candidaţii nu sunt de acord cu nota obţinută la examenul de Bac, ei pot contesta rezultatele la centrul de Bac în care au susţinut examenele. Aceştia vor depune o cerere în scris cu indicarea itemilor solicitaţi pentru reevaluare. Elevii pot solicita reevaluarea unui item sau a mai multor itemi. Perioada de contestare este extinsă până pe 29 iunie.

Cele circa 42% de absolvenţi care nu au promovat examenele se pot înscrie la sesiunea suplimentară de examene, care va avea loc în perioada 15-20 iulie curent. Ministrul Educaţiei a dorit să încurajeze tinerii absolvenţi de liceu: „Bacalaureatul este începutul călătoriei voastre, şi nu sfârşitul. Viitorul vostru depinde în primul rând de voi, iar noi vom continua să lucrăm pentru a vă ajuta. Nu este sfârşitul lumii, chiar dacă nu aţi susţinut Bacul. Elevii pot face o meserie”.

O meserie într-un an

Astfel, celor care nu s-au înscris pentru susţinerea examenelor de Bac, celor care n-au promovat sesiunea sau candidaţilor ale căror lucrări au fost anulate, ME le oferă posibilitatea de a se înscrie la studii în instituţiile de învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate. Oferta de locuri la instituţiile de învăţământ secundar profesional şi mediu de specialitate pentru sesiunea de admitere 2013: şcoli de meserii – 2335 locuri, şcoli profesionale – 5000 de locuri, colegii – 2000 de locuri.

Topul fraudelor la centrul de Bac Briceni-Lipcani

Viceministrul Educaţiei, Igor Grosu, a anunţat că, după analiza detaliată a materialului video, au mai fost depistate 30 de cazuri de fraude numai la centrul de Bac Briceni-Lipcani, unde lumea s-a inspirat de pe copiuţe. Lucrările au fost anulate, directorul şi preşedintele au fost audiaţi, a menţionat Igor Grosu. În total, au fost depistate 693 de fraude. Câteva cazuri de fraude au fost depistate la Orhei, Rezina, Chişinău. Astfel, au fost anulate 200 de lucrări per total, dintre care 100 de lucrări la limba română pentru semne distinctive pe lucrare. „Din neatenţie, au scris numele pe test sau într-o cerere”, a menţionat Anatol Topală.

Viceministrul Igor Grosu a spus că 20 de preşedinţi ai centrelor de Bac au fost sancţionaţi pentru că nu au fost respectate regulile de desfăşurare a examenelor, cauzele fiind diferite. Aceştia dădeau vina pe părinţii care dădeau buzna în centre sau pe asistenţii nepregătiţi şi neinformaţi în vederea unei organizări obiective a examenelor.

Pentru mai multe detalii referitoare la sesiunea suplimentară de examene, dar şi alte informaţii utile pentru candidaţi, accesaţi site-ul ME – edu.md, bacalaureat 2013. Rezultatele finale ale sesiunii de Bacalaureat 2013 vor fi făcute publice după sesiunea suplimentară, desfăşurată în perioada 15-20 iulie.

Victoria POPA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.