Sistemul a învins puterea!

„Ceva e putred în sistemul judecătoresc din R. Moldova”, astfel a comentat viceministrul Justiţiei Gheorghe Susarenco decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care Ion Muruianu a fost absolvit de pedeapsa stabilită de Colegiul Disciplinar (CD) al CSM – demiterea din funcţia de judecător. Hotărârea CSM l-a lăsat fără replică pe ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase. Singura explicaţie pe care a găsit-o oficialul pentru cele întâmplate în camera de deliberări a Consiliului a fost: „Corb la corb nu-şi scoate ochii”.

Misterul de la CSM

Deşi examinarea recursului lui Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), la decizia Colegiului Disciplinar (cea prin care Muruianu a fost demis din funcţia de judecător – n.r.) a avut loc marţi, ceea ce s-a întâmplat în spatele uşilor din camera de deliberări a CSM rămâne încă o mare taină. Până la acest moment, nu se cunoaşte nici care au fost motivele pentru care a fost anulată decizia Colegiului, nici de ce lui Muruianu nu i-a fost aplicată o altă pedeapsă (dacă motivul era că cea aplicată de CD era prea gravă – n.r.), nici câţi membri ai CSM au votat în favoarea preşedintelui CSJ şi cine au fost cei care au făcut opinie separată. Gura târgului spune că pentru menţinerea sancţiunii aplicată de Colegiul Disciplinar, adică împotriva lui Muruianu, au votat patru din cei 11 membri ai CSM. Deşi legea permite contestarea deciziei CSM în instanţă, ministrul Justiţiei (cel care a cerut pedepsirea lui Muruianu – n.r.) afirmă că nu o va face, iar motivul e cât se poate de simplu – contestaţia se face la CSJ, unde Muruianu este şef (!).

Avem nevoie de voinţă politică

Făcând abstracţie de această situaţie concretă, cazul Muruianu developează modul în care funcţionează întreg sistemul judecătoresc din R. Moldova. „Este un război deschis între puterea judecătorească şi Parlament. Nu ştiu dacă mai există astfel de cazuri în Europa”, a încercat să explice situaţia viceministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco. El afirmă că decăderea sistemului judecătoresc a început atunci când Voronin a eliminat circa 150 din cei 450 de judecători. Pentru a repara situaţia şi a învinge sistemul creat în ultimii ani se cere voinţă politică din partea tuturor celor patru componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, crede Susarenco. Potrivit oficialului, chiar dacă această casta judecătorească refuză să se purifice, Parlamentul şi şeful statului sunt cei care numesc judecătorii.

Apropo, potrivit unui comunicat de presă al CSJ, decizia CD a fost ilegală pentru că problematica abordată de autorul dispoziţiei de pornire a procedurii disciplinare, în genere, nu poate fi obiect de examinare în cadrul unei proceduri disciplinare, fără ca în prealabil o instanţă judecătorească ierarhic superioară să fi constatat că un complet de judecată la soluţionarea cauzei a interpretat sau a aplicat neuniform legislaţia. Aceasta să fie oare şi părerea CSM? Aşteptăm să vedem motivaţia deciziei Consiliului.

Mariana Raţă