Sistem corupt fără corupţi

JUSTIŢIE // Deşi sistemul judecătoresc, conform sondajelor, este conceput de populaţie ca fiind unul din cele mai corupte, niciun judecător nu a fost pedepsit penal pentru acte de corupţie sau pronunţarea unei decizii ilegale

Din 2008 până în prezent, Consiliul Superior al Magistraturii a dat curs solicitărilor procurorilor de a porni urmărirea penală pe numele a şapte judecători, ultimul fiind Nicolae Nogai, judecătorul de la Curtea de Apel Bender, care a legalizat înstrăinarea acţiunilor BC „Moldova Agroindbank”.

Svetlana COROBCEANU

Procurorul general Valeriu Zubco a declarat că în curând va solicita CSM iniţierea cauzei penale pe numele încă a doi judecători. În majoritatea cazurilor, judecătorii cărora li s-a retras imunitatea au fost acuzaţi de luare de mită şi luarea unor decizii ilegale care ar fi lezat drepturile unor persoane implicate în proces sau ale statului. În niciunul din aceste cazuri nu există încă o hotărâre judecătorească definitivă. Pe moment, niciun judecător din Republica Moldova nu a fost pedepsit penal pentru pronunţarea unei hotărâri ilegale.

Judecătorul de la Judecătoria Bender, Serghei Costin, a rămas fără imunitate la solicitarea procurorilor în anul 2008. Acesta a fost acuzat de procurori că ar fi extorcat o mită de 400 de dolari de la o persoană, pentru a-i elibera în regim de urgenţă hotărârea de desfacere a căsătoriei. După audierea procurorului şi a explicaţiilor judecătorului, membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi-au dat acordul referitor la tragerea la răspundere penală a judecătorului. Peste un an, dosarul a fost clasat pe motiv că lipsesc elementele constitutive ale infracţiunii.

Aşteaptă să fie restabilit

Pe moment, judecătorul aşteaptă să fie restabilit în funcţie. „Îmi doresc să fiu înrolat din nou în rândul judecătorilor, sunt în aşteptarea răspunsului, din păcate, acest lucru se tărăgănează”, a spus Costin, informându-ne că în 2010 a susţinut examenul de capacitate.

Un alt judecător pe numele căruia a fost iniţiată urmărirea penală este Valentina Timoşenco, de la Judecătoria Bălţi, suspectată că ar fi emis o hotărâre care ar fi contribuit la traficarea unei minore în Emiratele Arabe. Potrivit procurorilor, judecătoarea a emis o hotărâre ilegală în care tatăl victimei a fost declarat dispărut fără veste. Mama fetei fiind decedată, decizia judecătoarei a înlesnit lucrul traficanţilor, care în final a dus la exploatarea sexuală a minorei pe parcursul a 10 luni. În baza materialelor prezentate de procurori, cât şi a explicaţiilor judecătoarei, CSM a conchis că există suficiente temeiuri pentru iniţierea urmăririi penale şi tragerea la răspundere a magistratului. În încercarea de a lua legătura cu avocatul judecătoarei sau cu judecătoarea, aceştia au refuzat să comunice cu presa. Am fost informată doar că dosarul a ajuns la Curtea de Apel şi că pe marginea acestui caz încă nu există o decizie definitivă.

Printre magistraţii pe numele cărora au fost iniţiate dosare penale mai figurează Vasile Vulpe, fost judecător la Judecătoria Cahul, Stanislav Sorbalo, fost judecător de instrucţie la Judecătoria Bălţi, şi judecătoarea de la Judecătoria Comrat, Tatiana Andreşcova. În 2009, CSM a retras imunitatea judecătorului Judecătoriei Economice de Circumscripţie, Iurie Ţurcan, care a pronunţat o hotărâre soldată cu prejudicierea gravă a unor agenţi economici şi a intereselor statului. Judecătorul a emis o hotărâre care a făcut posibilă stingerea unei datorii în valoare de circa 135 mii de lei, prin transmiterea unei proprietăţi creditorului în valoare de circa 15 milioane de lei şi a unui teren aferent cu suprafaţa de 0, 4461 ha, proprietate a statului. Şefa serviciului de presă a PG, Maria Vieru, ne-a informat că judecătorului i se incriminează depăşirea atribuţiilor de serviciu şi emiterea unor decizii ilegale. Acum dosarul se află în gestiunea CCCEC.

Solidaritate de breaslă

Expertul Transparency Internaţional Moldova, Mariana Calughin, este de părerea că dosarele sunt clasate pentru că nu se colectează suficiente probe, ori că probele sunt neconcludente. „Judecătorii nu sunt traşi la răspundere. În acelaşi timp, sistemul judecătoresc este perceput de oameni ca un sistem dintre cele mai corupte. Conform Barometrului global al corupţiei pentru anul 2010, sistemul judecătoresc s-a ales cu 3,9 puncte din 5, cinci semnificând extrem de corupt. Când se atestă discrepanţa dintre opinia publică şi elementarele rezultate în urma investigaţiilor în legătură cu dosarele penale,   cred că fenomenul corupţiei există, este unul grav, dar e trecut cu vederea din simplul motiv că se manifestă anumite atitudini din partea judecătorilor care judecă judecători. Sunt carenţe de procedură poate intenţionate şi, în final, ei reuşesc să scape de sancţiuni”, este de părere expertul.

 

The following two tabs change content below.