Şişhanov a venit, s-a războit şi acum pleacă?

Unul dintre cei mai controversaţi oameni din fotbalul moldovenesc, Adlan Şişhanov, care nici măcar nu figurează în acte ca finanţator de club, ameninţă că se va retrage de la FC Zimbru. Acesta s-a asociat cu Nicolae Ciornîi, obiectivele lor fiind readucerea gloriei FC Zimbru şi – cel mai important – înlăturarea de la conducerea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF) pe Pavel Ciobanu.

 

Şişhanov îşi motivează eventuala retragere din fotbalul moldovenesc prin faptul că acesta se duce de râpă, iar toată vina i-ar aparţine exclusiv lui Ciobanu. O fi aşa sau altfel, vor decide delegaţii care vor participa la Congresul FMF, în cadrul căruia vor fi alese organele de conducere. Totuşi, fiind într-o poziţie cheie şi având pârghii pentru a face ceva mai mult pentru „acest fotbal care se duce de râpă”, Şişhanov a preferat să se războiască cu toată lumea şi să facă mai puţin pentru FC Zimbru. A promis, împreună cu Ciornîi, că va face o echipă capabilă să se bată cu FC Sheriff şi, după 12 ani, să cucerească titlul. Acest obiectiv nu a fost realizat nici pe departe, în plus, mai mulţi jucători, care au restanţe la salarii, vor să scape mai repede de acest calvar.

 

Şişhanov a fost cel care a organizat la Chişinău trei aşa-zise „forumuri fotbalistice”. De fiecare dată, la aceste întruniri s-au prezentat doar oamenii care au fost în organele de conducere ale FMF şi care nu au făcut nimic, iar când au fost excluşi au început subit să vină cu „soluţii”. Bineînţeles că „soluţiile” lor se rezumă doar la cererea demisiei lui Ciobanu.

 

În acest război de gherilă declanşat de Şişhanov a fost implicată şi echipa naţională a Moldovei, care era pusă în situaţia să joace meciurile de pe teren propriu la Tiraspol, unde de obicei tribunele sunt pe jumătate goale. Şi în acest caz a încercat să dea vina pe FMF, dar se pare că şi mutarea asta a fost nechibzuită şi, drept rezultat, a rămas cu buza umflată.

 

Şişhanov, care a făcut-o pe FC Dacia campioană atunci când era la conducerea FMF acelaşi Ciobanu, nu a reuşit să facă ordine la clubul la care spune că e coproprietar, dar vrea să preia frâul fotbalului moldovenesc. Dacă ne amintim, suporterii echipei FC Zimbru au părăsit stadionul la un meci dintre FC Dacia, fosta echipă patronată de Şişhanov, acuzându-l pe acesta că vrea să transforme Divizia Naţională în Divizia „Şişhanov”. Dacă cei din propria curte te contestă, nu cred că mai poţi pretinde că vrei să faci curăţenie în fotbalul moldovenesc.

 

Se pare că şi partenerul său de afaceri, Nicolae Ciornîi, a realizat ce „regulă” vrea să facă Şişhanov şi s-a desolidarizat de afacerist. Fostul vicepreşedinte al unei companii petroliere urma să fie înaintat la funcţia de preşedinte FMF, dar nu a apărut niciodată la acest „forumul fotbalistic”. Acest lucru l-a supărat şi mai tare pe Şişhanov care se află la Moscova.

 

Acesta şi-a dat seama că a rămas singur în faţa ofiţerilor Centrului Anticorupţie, care suspectează fostul şi actualul său club de acte de corupţie, iar acum caută să plece de la clubul fanion al Republicii Moldova. Dacă va pleca de la FC Zimbru, va rămâne în istoria acestui club drept o filă pătată.

Vitalie HADEI