SIS nu-l vrea pe Muruianu

Încă o încercare eșuată de alegere a președintelui Curții Supreme de Justiție (CSJ).  Întrunit marți în ședință pentru a alege viitorul șef al Curţii, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a văzut nevoit să amâne din nou ședința.

De această dată, din cauza avizului negativ dat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) lui Ion Muruianu, care țintește un nou mandat de președinte al CSJ. Muruianu a contestat avizul SIS. Unii membri ai CSM susțin că scopul lui Muruianu este de a amâna cât mai mult alegerea succesorului său.

Ce i-a găsit SIS lui Muruianu?

Conform avizului dat de SIS, candidatura lui Muruianu nu poate fi susținută de CSM pentru că, din cauza acestuia, R. Moldova a fost condamnată de opt ori la CEDO, fiind obligată să plătească despăgubiri de peste 2,7 milioane de euro. De asemenea, SIS indică asupra nerespectării de către Ion Muruianu, în calitatea sa de președinte al CSJ, a principiului de repartizare aleatorie a dosarelor.

Muruianu respinge aceste învinuiri și cere SIS să își revadă avizul. SIS are la dispoziție 30 de zile pentru a transmite CSM un nou raport cu privire la cel care în prezent îndeplinește interimatul funcției de președinte al CSJ.

„Muruianu trage de timp”

Deși recunoaște că Ion Muruianu avea tot dreptul să conteste avizul SIS, iar CSM era obligat să amâne concursul pentru alegerea noului președinte al CSJ, Alexandru Arseni, membru al Consiliului, susține că prin acțiunile sale Muruianu încearcă să tărăgăneze cât mai mult alegerea noului conducător al Curții.

„Dacă SIS va da din nou un aviz negativ, Muruianu îl va putea contesta în instanță și va trebui să mai așteptăm încă vreo trei luni până judecata va da verdictul. În tot acest timp el însă va asigura interimatul funcției”, explică Arseni.

Un candidat cu reputație impecabilă

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, susține însă că CSM putea desfăşura concursul de selectare a noului președinte al CSJ pentru că valoarea probantă a avizului SIS este relativă.

„Noi am preferat să amânăm luarea deciziei pentru a evita situația în care Muruianu să conteste decizia noastră”, răspunde Arseni.

Atât Tănase, cât și Arseni consideră că viitorul președinte al CSJ trebuie să fie o persoană cu reputație impecabilă, pentru ca reformele în justiție să se poată produce.

Pentru fotoliul de președinte al CSJ candidează patru judecători: preşedintele interimar al acestei instituţii, Ion Muruianu, preşedintele interimar al Colegiului Penal al CSJ, Raisa Botezatu, preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Nicolae Timofti, şi judecătorul Constantin Gurschi.

Candidatul selectat de CSM va trebui aprobat de Parlament.

Mariana Raţă

 

 

The following two tabs change content below.