SIS, în centrul unui scandal imobiliar

Proiectul falimentar „Casa ta” continuă să fie promovat

„Opera” lui Reşetnicov, prin care acesta în calitate de director SIS, a oferit, în condiţii lipsite de transparenţă, 1 hectar de teren din proprietatea instituţiei unei firme de construcţii căreia îi lipseşte experienţa în domeniu, precum şi sursele financiare proprii, pare să fie o fraudă de proporţii. Peste 160 de familii intenţionează să se adreseze în instanţa de judecată în încercarea de a-şi obţine apartamentele pentru care au achitat firmei ÎI „Tomailî Argo” zeci de mii de euro sau de a-şi recupera banii. Proiectul „Casa ta”, deşi este unul falimentar, continuă să fie promovat prin panourile publicitare care mai pot fi văzute prin oraş.

De pe panouri, cunoscuta interpretă Nelly Ciobanu te îndeamnă să-ţi procuri o locuinţă în condiţii avantajoase. În realitate, oamenii spun că au fost traşi pe sfoară, inclusiv cu acordul tacit al SIS şi PG, două instituţii ai căror angajaţi ştiau încă din 2009 că Întreprinderea Individuală „Tomailî Argo” nu-şi va putea onora obligaţiile din cauza datoriilor colosale pe care aceasta le are faţă de Banca de Economii. Despre Ivan Tomailî, patronul firmei, personaj din anturajul fostei guvernări comuniste, se spune că e în relaţii bune cu Grigore Gacikevici, directorul Băncii de Economii, că ar avea legături la Procuratura Generală, graţie cărora nu a fost tras la răspundere nici chiar atunci când era cât pe ce să lase pe drumuri procurorii pentru care s-a angajat să construiască un bloc de locuit, şi că ar fi oferit un bonus consistent fostului director SIS, Artur Reşetnicov, în schimbul lotului de teren pus la dispoziţie pentru construcţia celor cinci blocuri cu 18 etaje, caz relatat de JURNAL de Chişinău acum un an în articolul „Capcana lui Reşetnicov”.

Cer rezilierea contractului

Ex-directorul SIS, Artur Reşetnicov, a semnat contractul în toamna anului 2008 cu ÎI „Tomailî Argo”. Compania se obliga să efectueze peste 60 la sută din lucrări din surse proprii, să asigure proiectarea, construirea şi darea în folosinţă a clădirilor şi a unei biserici în preajmă. Din cele 520 de apartamente, 220 trebuia să le revină angajaţilor SIS care au investit din start 45 la sută din costul apartamentelor, circa 27 de milioane lei. Conform contractului, secretizat iniţial de Reşetnicov, casele construite urmau a fi date în folosinţă în luna octombrie 2010. Până acum, cu chiu, cu vai au fost construite carcasele până la nivelul trei al viitoarelor clădiri. Construcţia a fost stopată pe 15 mai, anul curent. Serviciul de Informaţii şi Securitate a solicitat rezilierea contractului.

În imagini se mişcau doar norii

Peste 300 de familii care au investit în viitoarele locuinţe, multe dintre care lucrează peste hotare, au rămas în suspans. Atunci când a încheiat contractul, Tomailî le-a promis că va instala camere video pe macarale, care vor funcţiona zi şi noapte şi investitorii vor putea vedea online mersul construcţiei. „În 2011, după foarte multe insistenţe, a fost instalată o cameră care a funcţionat doar câteva săptămâni. În imagini se mişcau doar norii, nu şi construcţia pentru care am achitat bani grei”, povesteşte dezamăgit Alexandru Secrieru, persoana care a investit în acest proiect peste 205 mii de lei.

Un alt investitor, Vitalie Pâslaru, ne spune că a încheiat contractul în toamna anului 2011, când deja majoritatea îşi dădeau seama că au fost traşi pe sfoară. „Ca mine au fost mulţi. Continuau să fie transmise spoturile video, panourile cu publicitatea în care figura Nelly Ciobanu, care e totuşi o personalitate, şi m-am gândit că nu face publicitate oricui. Condiţiile ni s-au părut avantajoase, achiţi prima rată 2500 de euro, ulterior, timp de cinci ani, achiţi restul. Din păcate, am aflat adevărul după ce am achitat deja 9700 de euro”, regretă acesta.

„Păzea, vom ajunge ca investitorii lui Plugaru!”

Când şi-au dat seama că sunt minţiţi, oamenii au mai observat un detaliu curios, una din clauzele contractului prevede că îţi poţi recupera banii dacă aduci un alt investitor în loc. „Cum să bagi pe altcineva în situaţia în care nici tu nu eşti bucuros că ai ajuns? E un punct pe care nu l-am observat din start. Am ajuns ca investitorii lui Plugaru”, crede Alexandru.

Pe lângă cei 142 de angajaţi SIS, care au investit în lucrări, şi peste 160 de persoane, care au investit în cadrul proiectului „Casa ta”, în aceeaşi construcţie a mai investit peste un milion de euro firma „Mebax-Dublu”. Iniţial, aceasta urma să investească 1,5 milioane euro, dar, văzând că lucrurile nu se urnesc din loc, a stopat investiţiile.

Se spală pe mâini

La 8 mai, directorul adjunct al SIS, Valentin Dediu, l-a informat pe Ivan Tomailî că instituţia doreşte să rezilieze contractul şi îi solicită să prezinte pe cale amiabilă în decurs de cinci zile toată documentaţia de proiect şi contractele încheiate cu investitorii. Totodată, acesta îi aduce la cunoştinţă că, ulterior, lucrările vor fi continuate de o altă companie de construcţii, SRL „Alşconstruct”. Tomailî nu s-a grăbit să prezinte documentele, inclusiv rapoartele financiare care să includă suma investiţiilor oamenilor şi suma investiţiilor făcute de el până atunci. Acesta, însă, a trimis câte o scrisoare investitorilor, minţindu-i că, de acum încolo, firma „Alşconstruct” se ocupă de lucrări. „Am telefonat la „Alşconstruct”, dar cei de acolo ne-au spus să nu-i mai deranjăm, pentru că ei n-au preluat nicio construcţie”, zice Alexandru.

Refuză să prezinte rapoartele financiare

Între timp, pe site-ul SIS a apărut un comunicat de presă în care lui Ivan Tomailî i se prelungeşte termenul în care poate transmite documentaţia de proiect şi rapoartele financiare până pe 10 iunie. Solicitată de JURNAL, conducerea SIS ne-a informat că, la data stabilită, Tomailî nu a prezentat niciun document. „Ne vom adresa în instanţa de judecată. Vom cere să fie radiat în primul rând din registrul Oficiului Cadastral în care acesta figurează în calitate de coproprietar şi vom încerca să identificăm o nouă companie care s-ar ocupa de lucrări”.

Potrivit SIS, Tomailî ar fi incasat de la investitori suma de circa 80 de milioane de lei. În realitate, au fost efectuate lucrări de cel mult 62 de milioane de lei. „Unde au dispărut circa 18 milioane de lei? Reiese că au dispărut banii pe care i-au investit oamenii în proiectul „Casa ta”, iată din ce cauză nu doreşte să prezinte documentele. Deşi se obliga să efectueze peste 60 la sută din lucrări din surse proprii, în toţi aceşti ani ÎI „Tomailî Argo” n-a investit nimic în construcţii,”, ne spun surse din conducerea SIS. „Ne-am dorit rezilierea contractului pe cale amiabilă, dar, dacă nu e posibil, ne vom adresa în instanţa de judecată şi sperăm până la urmă să aflăm unde sunt banii”, mai spun aceştia.

Cum a ajuns Tomailî coproprietar?

La rândul lor, responsabilii de la Compania de construcţii „Alşconstruct” ne spun că deja nu vor mai prelua această construcţie. „Ce să iei? Nici n-ai ce prelua! Poţi lua un teren ce nu este gajat, nu este arestat. Cum însă să iei datoriile altuia?”, ne-au spus ei.

La rândul său, managerul firmei „Mebax-Dublu”, Nicolae Sanin, ne spune că încă nu s-au adresat în instanţa de judecată. „Au fost făcute investiţii de circa un milion de euro. Încă nu am luat o decizie ce vom face în continuare”, ne spune el. Cei peste 160 de investitori care au investit în programul „Casa ta” s-au adresat premierului Filat şi, în timpul apropiat, se vor adresa organelor de drept.

Potrivit Mariei Vieru, şefa serviciului de presă al PG, cazul este examinat de Procuratura Anticorupţie. „SIS ne-a transmis zilele acestea toate materialele, dar încă nu a fost luată decizia de a porni sau nu urmărirea penală”, ne-a spus ea.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu