Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a lansat o campanie de denigrare a Uniunii Europene

IMG_11311Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova, întrunit într-o şedinţă la 3 septembrie curent, a făcut publică o declaraţie în care acuză Uniunea Europeană de toate relele posibile. Întâmplător sau nu, sinodul a emis această declaraţie în prag de campanie electorală, iar mesajul este deja propagat în biserici. Declaraţia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova „referitor la provocările secularizante ale Uniunii Europene” atenţionează că UE ar prezenta „un model de existenţă fără Dumnezeu”. În text se mai menţionează că Europa propagă insistent ideea conform căreia viaţa trebuie trăită „nu după legea Domnului, ci după voia omului”.

„Astăzi, în lume, există două tendinţe: una năzuieşte să păstreze şi să promoveze valorile morale şi spirituale izvorâte din credinţa în Dumnezeu, iar conform celeilalte, oamenii le pot face pe toate după propria ştiinţă şi voinţă, neglijând orice datină sacră, lăsată spre folosul sufletului”, se mai spune în declaraţia BOM, care încearcă astfel să sugereze care ar fi deosebirile dintre Orient şi Occident. UE mai este acuzată de susţinerea eutanasierii, avortului şi a altor „flageluri sociale”. Într-un document separat, ierarhii condamnă adoptarea Legii cu privire la egalitatea de şanse.

„Se ştie că mulţi din rândul clericilor din Republica Moldova sunt gay şi nu numai gay, ei nu scapă nicio ocazie pentru a se deda desfrâului. Nu ai ce să faci unui bolnav. Trebuie să propagăm curăţenia. Trebuie cercetate dedesubturile acţiunilor unor feţe înalte. Trebuie să începem de la noi, să ne curăţim, să fim exemplu pentru alţii şi atunci putem arunca cu pietre în cei care păcătuiesc”, a adăugat parohul Buburuz.

O încercare de a manipula

Ion Manole, preşedintele „Promo Lex”, ne spune că a participat duminica trecută la un botez la Biserica „Sf. Gheorghe” din capitală. În predica sa, preotul a atenţionat credincioşii despre pericolul care l-ar prezenta Uniunea Europeană, care ar prigoni „tot mai mult credinţa şi religia noastră”. „E regretabil că biserica se implică în politică. E mult mai important ca să iasă pe moment cu un apel faţă de politicieni, să-i îndemne să înceteze măcelul pe care l-au declanşat în estul Ucrainei. Personal, când am auzit discursul preotului, am simţit că încearcă să ne manipuleze, pe noi, cei prezenţi în lăcaş. Un om bine informat nu poate fi manipulat. În momentul în care un om nu are suficientă informaţie şi are prea multă încredere într-o instituţie bisericească, este evident că va fi uşor influenţat”, a spus Ion Manole, precizând că e bine ca societatea civilă, autorităţile să monitorizeze şi să facă publice astfel de cazuri. „În cazul în care vom avea mai multe situaţii de acest gen, va fi clar că e o acţiune orchestrată şi dirijată din afară”, a mai spus el.

“Şi Rusia, şi RM e plină de vicii”

Preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din capitală, Petru Buburuz, a declarat că şi el este de părerea că în Europa există tendinţe care pot fi criticate. „Dar ele nu există doar în Europa, ci şi în Rusia, şi chiar în sânul bisericii din Republica Moldova”, spune preotul. „Noi ar trebui să luptăm nu împotriva UE, ci contra acestor vicii. Din păcate, este evident că declaraţia Sinodului BOM este o directivă a Moscovei. E trist când biserica se bagă în politică, cu atât mai mult cu cât îndeplineşte comenzile altui stat, care, de fapt, vrea să ne înghită, să ne distrugă şi nu ne doreşte înflorirea şi prosperitatea”, a spus preotul. „Din păcate, Sinodul BOM trece sub tăcere că în statul vecin, Ucraina, sunt ucişi oameni, că o ţară a năvălit asupra surorii sale. Nu îi interesează. Această declaraţie e o directivă a Moscovei şi un discurs similar, critic la adresa UE, va fi propagat de toţi reprezentanţii coloanei a cincea de pe teritoriul RM”, a mai spus preotul. În ce priveşte minorităţile sexuale şi criticele la adresa adoptării Legii cu privire la egalitatea de şanse, Petru Buburuz e de părerea că, „înainte de a arunca cu pietre în grădina vecinului, clericii din R. Moldova ar trebui să facă ordine în turma lor”.

„Se ştie că mulţi din rândul clericilor din Republica Moldova sunt gay şi nu numai gay, ei nu scapă nicio ocazie pentru a se deda desfrâului. Nu ai ce să faci unui bolnav. Trebuie să propagăm curăţenia. Trebuie cercetate dedesubturile acţiunilor unor feţe înalte. Trebuie să începem de la noi, să ne curăţim, să fim exemplu pentru alţii şi atunci putem arunca cu pietre în cei care păcătuiesc”, a adăugat parohul Buburuz.

UE are la bază valorile creştine

În opinia istoricului Ion Negrei, asociind UE cu tot ce e mai vicios, BOM, subordonată Moscovei, execută un ordin şi pe această cale promovează interesele imperiale ruse în acest spaţiu. „Întreaga cultură europeană şi occidentală are la bază valorile creştine. Vicii omeneşti există atât în Est, cât şi în Vest. Din păcate, Biserica din Republica Moldova s-a pus de-a curmezişul parcursului nostru european şi acest fapt este o dovadă a implicării sale în probleme de ordin politic”, a menţionat el. În ce priveşte lipsa unei atitudini a BOM faţă de ceea ce se întâmplă în statul vecin, Negrei crede că ierarhii Bisericii ruseşti din R. Moldova nu vor condamna niciodată intervenţia Rusiei în Ucraina. „Spre deosebire de ce se întâmplă în Ucraina, Războiul de pe Nistru a avut loc cu binecuvântarea Patriarhiei Bisericii Ruse. E bine că nu l-a binecuvântat pe cel din Ucraina”, a mai spus istoricul.

Episcopul Marchel: „La indicaţia patriarhului, ne rugăm”

Solicitat de JURNAL, episcopul Marchel, unul dintre membrii Sinodului BOM, semnatar al Declaraţiei, ne-a spus că, de fapt, biserica nu a intenţionat să condamne Uniunea Europeană, ci doar „politica distructivă a acesteia în sfera moralităţii”. La întrebarea de ce Sinodul nu ia atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în Ucraina, episcopul Marchel a declarat că „rămâne să ajungem şi la această întrebare”. „La indicaţia patriarhului, noi ne rugăm pentru pace şi pentru cei căzuţi, indiferent de care parte”, a mai afirmat acesta.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)