Sinistraţii vor acasă

ŞANTIER // Unica întrebare care îi frământă în prezent pe cei păgubiţi în urma inundaţiilor este dacă vor reuşi să treacă în case noi înainte sau după alegeri

În aşteptarea generală, legată de viitoarele alegeri, se găseşte o aşteptare mai mică, dar nu mai puţin intensă a oamenilor de pe malul Prutului care au sperat până la alegeri să treacă pragul noilor locuinţe, promise de autorităţi persoanelor care au avut de suferit în urma inundaţiilor.

Sinistraţii au urmărit cu sufletul la gură lucrările de turnare a fundamentului, cofrarea elevaţiilor, ridicarea pereţilor, dar până la finisarea lucrărilor, se pare, e mult. Muncitorii sunt de părerea că majoritatea locuinţelor vor fi date în exploatare abia la anul. Lipsesc braţe de muncă, cherestea, lucrările se tărăgănează din cauza ploilor şi a frigului care îşi intră în drepturi. Cu toate acestea, programul realizat de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, la indicaţia premierului Vlad Filat, prevede că primele case vor fi date în exploatare peste o săptămână, iar până la 5 decembrie urmează a fi date în exploatare încă 570 de locuinţe.

Nimeni n-a rămas pe drumuri

Gheorghe Maidan, originar din satul Cotul Morii, raionul Hânceşti, ne spune că s-a întors împreună cu cei doi fii din Federaţia Rusă şi lucrează pe şantier. Una din cele 560 de case care se construiesc aici va reveni familiei sale după ce vechea locuinţă le-a fost înghiţită de ape. „Cum să munceşti la Moscova când aici ai rămas fără nimic. Dacă nu vom reuşi anul acesta să finisăm construcţia, vom continua la anul, important e să ştim că vom avea un acoperiş deasupra capului”, spune bărbatul. Pe moment, toată familia închiriază o casă în satul Leuşeni. Muncitorii susţin că nimeni dintre sinistraţi n-a rămas pe drumuri. Unii însă s-au întors şi locuiesc în locuinţele avariate, între pereţii cu tencuiala degradată şi ungherele acoperite de igrasie.

Maria Stoica din satul Nemţeni ne spune că dacă până mai ieri prin geamul ei vedeai doar câmpul întretăiat de o lizieră de copaci, acum peisajul e mai vesel. Gospodăria sa nu mai e la marginea satului, ci se găseşte deja în mijlocul oamenilor. Atât doar că, odată cu noile locuinţe din preajmă, se pare că în inima femeii a încolţit şi un bob de invidie. „Multe din casele luate de ape au fost nişte cocioabe în comparaţie cu acestea”, ţine să precizeze femeia.

Lucrătorii de pe şantier sunt sceptici

Pe panoul organizaţiei „Concordia” care construieşte aici 40 de case se găseşte poza unei locuinţe în stil austriac, ornată cu bare din lemn şi piatră naturală. Femeile, venite aici să-l acosteze pe premirul Vlad Filat, trag concluzia că viitoarele locuinţe vor arăta exact aşa. Îi solicită şefului guvernului să ajute primăria să le repare drumurile pe care copiii se deplasează spre şcoală. El lasă de înţeles că va ţine cont de doleanţele nemţencelor.

Programul de dare în exploatare a locuinţelor vine să-i încurajeze pe sinistraţi. În acelaşi timp, lucrătorii de pe şantier se arată sceptici. „Oamenii vor locui în aceste case cel mai probabil începând din anul viitor”, opinează aceştia, motivând că în interiorul locuinţelor se cer lucrări mult mai ample şi nici cherestea pentru construcţia acoperişelor încă nu au primit îndeajuns.

Pavel Caba, preşedintele Federaţiei patronatelor, construcţiilor, drumurilor şi producătorilor de materiale de construcţie „Condrumat”, reclamă vreo 1000 de zidari, tencuitori pe şantierele de lucru de la Nemţeni, Obileni, Cotul Morii. La o parte din cele peste 700 de case care urmează a fi construite încă n-au fost turnate temeliile. Conform programului, la 5 noiembrie, urmează a fi date în exploatare nouă case, iar până la 5 decembrie – alte 517 case. Pentru 34 din cele 72 de familii care au solicitat procurarea locuinţelor, acestea fie că au fost procurate, fie că documentele de împroprietărire se perfectează.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu