SINISTRAŢI ÎN ITALIA

Cetăţenii noştri nu au atenţia cuvenită din partea autorităţilor italiene

 

Decât să cheme la congres cinci delegaţi din Italia, nu era mai indicat ca PD să repatrieze cel puţin o familie sinistrată?

Cutremurele din 20 şi 29 mai au lăsat fără adăpost nu doar moldoveni, ci și marocani, chinezi, tunisieni, italieni – cu toții s-au trezit peste noapte în corturi puse la dispoziţie de Protecţia Civilă italiană. Mănâncă în cantine improvizate, stau la rând după săpun și, cu mare tărie de caracter, speră în ziua de mâine. Unii din ei sunt siguri că în doi ani toată zona va fi reconstruită: „Suntem în Emilia Romagna”, zic ei cu mândrie.

 

Până aici totul pare normal pentru astfel de situații excepționale, însă, din cauza epidemiilor de râie și păduchi, moldovenii s-au retras din corturile enorme puse la dispoziție de italieni. „Unele națiuni sunt mai puțin curate”, comentează Nina”, mamă a doi copii. „Femeile însărcinate au născut toate înainte de termen, de spaimă și frică, dar din fericire toate moldovencele sunt bine, împreună cu pruncii lor, o doamnă nu știu de ce naționalitate a născut însă un copil mort, iar ea a intrat în comă după naștere și apoi a decedat” sunt relatări ale basarabencelor adunate la slujba de duminică în parcul de lângă fosta lor biserică, care acum este avariată.

 

„Suntem în Emilia Romagna

 

Din motivul că nu a fost semnată o serie de acorduri bilaterale între Italia și R. Moldova, cetăţenii noştri nu au atenţia cuvenită din partea autorităţilor italiene, care dau din umeri și le spun sinistraţilor: „Moldova? Nu avem suport pentru dvs.”. Imediat după al doilea cutremur moldovenii nu voiau altceva decât să-și ducă cât mai repede copiii acasă, însă biletele la avion erau prea scumpe pentru o familie întreagă, iar toţi cei care ar fi putut să-i ajute – organizaţii internaţionale, ministere și autorități – s-au prefăcut că nu au auzit de cutremurul din Mirandola. Cei care au auzit au cheltuit doar pentru câteva apeluri telefonice.

 

„Nu ne-a ajutat nimeni din RM”

 

„Nu ne-a ajutat nimeni din RM, nici OIM, nici BRI-ul, nici Guvernul”, spune părintele Simion Moraru, „doar preoţii din parohiile din vecinătate, împreună cu moldovenii din aceste parohii. Au venit să ne ajute românii, un autocar „Atlasib” a luat mai multe familii gratis până în Moldova, pentru alţii a achitat drumul spre casă o doamnă pe nume Elena, nu a spus nimic, a achitat pentru toţi şi ei au plecat, le-a mai cumpărat şi de-ale gurii”, declară pentru „Gazeta Basarabiei” Victoria. La o lună de la cutremur, aceşti oameni, care au votat la Bologna în 2010, cu mândrie, sub ploaie, partidele din Alianță, se întreabă: „Unde este M. Ghimpu, unde este V. Filat, de ce nu vin acum pe aici cum o făceau în campanie electorală?”

 

Mie nu-mi rămâne decât să mă întreb, dacă tot avem Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale cu un ministru din PD, oare nu era mai indicat, decât să cheme la Congresul al VII-lea 5-7 delegaţi din Italia cu achitarea biletului de avion tur-retur, să repatrieze cel puţin o familie din cele care au avut de suferit în urma calamităţilor?

 

Olga Coptu,

directorul publicaţiei „Gazeta Basarabiei”,editată de comunitatea basarabenilor peste hotare

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)