Singura candidată

„Numai muncă, foarte multă muncă şi niciun fel de relaxare”

Veronica Bacalu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) la funcţia de preşedinte al RM, a reuşit să stârnească interesul presei de la Chişinău şi al publicului larg.

Marina LIŢA

Bacalu, care împlineşte astăzi 51 de ani, s-a născut la Chişinău, în familia lui Tudor şi Alexandra Coşuleanu. „Mama a fost profesoară de limba rusă. Tata a predat la Universitatea din Tiraspol şi la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde a fost şi decan”, a declarat pentru JURNAL Lucia Cojocaru, rudă a Veronicăi Bacalu.

„Vica, aşa cum îi spun rudele, a locuit şapte ani la ţară, cu bunica, în localitatea Mihălăşeni, raionul Ocniţa. Părinţii, ambii cadre didactice, lucrau, şi nu erau multe grădiniţe ca în prezent. Trebuie să menţionez că şi bunicii săi au lucrat în domeniul învăţământului. Bunicul de pe linia mamei era director de şcoală, iar bunica, învăţătoare. Când au plecat din sat, au luat-o cu sine şi pe bunica Alexandra. Se întorceau în Mihălăşeni de 9 mai, în fiecare an, pentru că în această zi bunica Veronicăi făcea pomană în amintirea ostaşilor căzuţi în al Doilea Război Mondial”, spune Lucia Cojocaru.

Oameni gospodari

„Bunelul de pe linia mamei a fost împuşcat de jandarmii români. Bunica a scăpat cu viaţă pentru că o avea pe mama Veronicăi în braţe şi un alt jandarm i-a spus să fugă. Pot spune că erau oameni gospodari. Casa lor era mereu plină de flori. Dacă te uiţi la proiectul casei, este deosebit de celelalte. Are două dormitoare, bucătărie, sufragerie”, susţine femeia.

„În timpul facultăţii, a lucrat ca traducătoare în timpul Olimpiadei din Moscova (1980). Ştia bine limba engleză”, spune Cojocaru.

Îndrăgostită de un medic român

O altă locuitoare a satului Mihălăşeni spune că îşi aminteşte cum venea prin sat cu un medic român. „Veneau cu maşina de două ori pe săptămână. Am înţeles de la o rudă de-a ei că era îndrăgostită de un medic frumos care vorbea o română de invidiat. Mama Veronicăi nu a fost de acord cu această căsătorie. Îi spunea că va pleca peste hotare şi o va vedea şi mai rar. De aceea, fata a renunţat la ideea de a se mărita. A fost o tragedie pentru ea, dar şi-a revenit şi, mai târziu, s-a căsătorit cu Victor Bacalu”, spune femeia care a solicitat anonimatul.

De când a plecat la Chişinău, rudele susţin că o văd mai mult la televizor. „Merge în deplasări ba într-o ţară, ba în alta, şi nu are timp să vină în sat”, menţionează Lucia Cojocaru.

Elevă eminentă

Aceasta spune că, pe moment, nu vede o altă candidatură mai potrivită pentru funcţia de preşedinte. „E o persoană atentă, o interesează ce simt cei din jur”, spune femeia.

La Liceul „Aleksandr Puşkin” din capitală (fosta Şcoală nr. 2), în care a studiat, ne-au comunicat că Veronica Bacalu a absolvit şcoala cu medalie de aur. „Era o elevă eminentă şi sârguincioasă. Toţi profesorii care au învăţat-o au ieşit la pensie. Din păcate, pe atunci nu se ducea evidenţa profesorilor şi nu se scria care şi în ce clasă preda, de aceea nu pot să vă spun cine a învăţat-o”, spune o angajată a liceului.

Tatăl Veronicăi Bacalu ne-a informat că fiica sa a ajuns acolo unde voia în copilărie. Spune că a fost un copil cuminte şi harnic. În acelaşi timp, pe pagina sa de Facebook, la rubrica despre sine, Veronica a scris: „All work. Too much work and no play. But life is great!!! (Numai muncă, foarte multă muncă şi niciun fel de relaxare. Oricum, viaţa e frumoasă!!! – n.a.)

„Atunci când era elevă, erau la modă specialităţile noi, cum ar fi cibernetica economică. Era o specialitate care se învăţa doar la Moscova şi pentru absolvenţii moldoveni era un singur loc. A învăţat mult şi a intrat la Academia de Economie Naţională din Moscova”, susţine Tudor Coşuleanu, fost profesor universitar şi decan al Facultăţii Cadastru şi Drept a Universităţii Agrare de Stat din Moldova.

„Am aflat din presă”

Atunci când s-a întors în RM, a fost angajată la Institutul de Planificare. A lucrat şi la Banca Naţională a Moldovei, după care a plecat la Fondul Monetar Internaţional ca director adjunct al unei direcţii din cadrul Departamentului Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. „Andrei, fiul Veronicăi, a fost elev la Liceul „Spiru Haret” din Chişinău până când s-au mutat în America. Acum este student în anul IV la Universitatea din Pennsylvania. Va fi economist”, spune Tudor Coşuleanu, în acest timp se aude vocea soţiei, care îi şopteşte ceva.

Pe de altă parte, presa de la Chişinău scrie că Andrei este împătimit de tenisul mare. Aceleași surse susţin că soțul Veronicăi Bacalu este muzician, însă acum nu are un job permanent.

Întrebat ce părere are de faptul că fiica sa a fost propusă la funcţia de preşedinte al RM, Tudor Coşuleanu a evitat să răspundă. Totuşi ne-a spus că a auzit din presă despre faptul că Veronica este candidatul AIE la preşedinţie. „Noi nu am fost membri de partid şi nici nu am ştiut că va veni înapoi în ţară. Am vorbit aseară (duminică – n.a.) la telefon, dar nu ne-a spus nimic”, a conchis acesta.

„Nu am timp! Nu pot!”

Leonid Talmaci, ex-guvernator BNM, a spus că nu are timp să ne vorbească despre candidatura Veronicăi Bacalu la funcţia de preşedinte. „Altă dată vă voi spune ce cred”, am auzit la celălalt capăt al firului, după care a închis.

Nici Igor Munteanu, ambasadorul RM la Washington, nu a fost mai deschis. „Nu pot să spun nimic”, ne-a zis ambasadorul, după care ne-a urat o zi bună şi a închis.

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)