Singur pe masa negocierilor

Observatorii politici de la Chişinău se arată sceptici în ce priveşte şansele lui Iurie Leancă, candidat PLDM, de a fi învestit în funcţia de premier

_DSC8372

Parlamentul Republicii Moldova urmează să voteze săptămâna aceasta învestirea noului guvern. Candidatul desemnat la funcţia de premier de PLDM – PDM este Iurie Leancă, politicianul cu cel mai înalt rating de încredere în rândul populaţiei. Pe lângă cele 42 de voturi ale deputaţilor din fracţiunile care l-au înaintat, Iurie Leancă ar mai avea nevoie de încă cel puţin nouă voturi.

După aproape două luni de negocieri departe de ochii lumii ale liderilor partidelor declarate proeuropene, Iurie Leancă este astăzi în situaţia de a căuta de unul singur aliaţi în PL ori în PCRM. Observatorii politici de la Chişinău se arată sceptici în ce priveşte şansele acestuia de învestire şi consideră că cei care l-au înaintat vor să arate că îşi onorează promisiunile din campania electorală, dar, în acelaşi timp, încearcă înlăturarea lui Leancă într-o manieră elegantă, constituţională.

A solicitat voturile PL

La mijlocul săptămânii trecute, Iurie Leancă s-a întâlnit cu liderul liberalilor, Mihai Ghimpu. După întâlnire, Iurie Leancă a declarat că le-a propus acestora să voteze un guvern minoritar, iar ulterior să fie renegociată actuala coaliţie de guvernare. Mihai Ghimpu a declarat la rândul său că va vota noul guvern doar dacă din el vor face parte şi liberalii. „Se doreşte votarea guvernului Leancă, dar în mod sigur nu e vorba de guvernul Leancă, ci de guvernul PLDM –PD. Mi-aş dori să port discuţii cu aceste două partide, nu doar cu dl Leancă. Condiţiile rămân aceleaşi, nu se votează un guvern până nu faci parte din el, aşa e în toată lumea, iar dl Leancă nu poate lua decizii în acest sens. Guvernul va avea nevoie de sprijinul partidelor care s-au declarat proeuropene şi reformatoare. Nu poţi realiza reforme neavând o majoritate parlamentară în spate care să asigure acest lucru”, a declarat Ghimpu. Iurie Leancă a mai spus că, până la şedinţa de marţi a parlamentului, va continua negocierile cu PL şi va solicita o întâlnire şi cu reprezentanţii PCRM.

Observatorii politici sunt sceptici

Analistul politic Igor Boţan consideră că şansele lui Iurie Leancă de a fi ales în funcţia de premier sunt sub 50 la sută. „În viziunea mea, domnul Leancă urmează a fi sacrificat urmându-se o procedură constituţională în acest sens. El a fost înaintat pentru că a existat o promisiune a PLDM înainte de alegeri, că îl va propune candidat la funcţia de premier. Cei care au făcut această promisiune se ţin de cuvânt şi nu e problema lor că el poate fi înlăturat într-o manieră elegantă, constituţională. Nimeni nu le va putea reproşa că nu s-au ţinut de cuvânt. Asistăm la un joc în care domnul Leancă încearcă împreună cu domnul Ghimpu să dejoace acest scenariu”, a comentat expertul.

Eliminarea lui Iurie Leancă se doreşte, potrivit lui Boţan, atât din cauza fricţiunilor care au avut loc înainte de alegeri în interiorul partidului, cât şi din cauza că acesta a lansat ideea de investigare internaţională a lucrurilor din sistemul bancar. De altfel, nu se ştie dacă Iurie Leancă a coordonat această iniţiativă cu liderii PLDM – PDM. „Mihai Ghimpu trebuie să-şi calculeze şansele de a nu fi marginalizat împreună cu Iurie Leancă dacă nu-l va vota. Este evident că reprezentanţii coaliţiei minoritare, după prăbuşirea acestuia, vor instaura un nou guvern. Dl Ghimpu trebuie să decidă cât de convinabil îi este partidului, vicepreşedintelui partidului, căci se apropie alegerile locale, să ajungă în această situaţie. Nu văd cum el ar putea fi acceptat în coaliţie şi nu înţeleg de ce vrea să facă parte dintr-o coaliţie în care el şi partidul său sunt consideraţi un pericol pentru statalitate”, a mai spus Boţan.

Ne mişcăm spre un colaps al sistemului politic

Observatorul politic Oazu Nantoi afirmă că asistăm la un joc care se developează cel mai bine atunci când compari propunerile făcute de reprezentanţii UE, în cadrul întâlnirii de la Aeroport, cu comportamentul şi declaraţiile ulterioare ale liderilor de partide de la Chişinău. Atât societatea, cât şi experţii europeni vor să fie creată o coaliţie trilaterală proeuropeană, care să aibă o susţinere suficientă în Parlament. „Dacă pornim de la cele spuse de Mihai Ghimpu precum că PD nu dorea să se meargă pe linia procurorului general aprobat de Comisia UE şi să accepte varianta propusă de europeni, avem o situaţie în care partidele politice nu doresc europenizarea RM, respectiv consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Din această cauză au mers pe linia creării acestei alianţe minoritare”, a relevat Nantoi.

Acesta a mai precizat că pe moment se exercită presiuni asupra liderilor politici, iar vizita consilierului cancelarului german Angela Merkel, Christoph Heusgen, care a avut întrevederi la sediile celor trei partide proeuropene, este edificatoare în acest sens. „Din păcate, în opinia mea, aceste presiuni sunt insuficiente. Dacă marţi, 10 februarie, guvernul Leancă nu va fi instituit, ne mişcăm spre un colaps al sistemului politic cu degradarea totală a partidelor politice parlamentare şi cu consecinţe foarte grave pentru societatea noastră”, a mai spus analistul politic.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu