Singur în Republica Moldova // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre cadouri. Au dreptul funcţionarii publici să primească cadouri sau nu? Unii spuneau că nu, căci e corupţie, alţii că da, căci sunt şi ei oameni, şi unii se jenează să ia bani. „Să fie interzise serbările la locul de muncă al funcționarilor publici și demnitarilor. Caravane de funcționari vin la serbarea unui demnitar cu scârte de flori, ca să impresioneze. Aceste lucruri trebuie interzise”, declară proaspătul nostru coleg, Tiberiu Sărăteanu. „Vă imaginaţi, stimaţi colegi, ce o să se întâmple într-o astfel de situație? Vine un simplu funcționar cu 10 tartine și o șampanie și trebuie să se teamă ca pe timpurile sovietice?” – se revoltă dr Stuh.

În timpul acesta, la televizor, premierul Filat declara că la summitul de la Varşovia noi am repurtat un succes enorm, extraordinar, foarte şi foarte important. „În urma muncii depuse, am obținut pentru RM excluderea din textul declaraţiei a acelei prevederi care vizează perspectiva pe termen lung. În declarația finală e prevăzut foarte clar că atunci când vom întruni criteriile prevăzute în planul de acțiuni vom obține acest regim facilitar”, ne asigura premierul. „Hrăneşte poporul cu tot felul de basme că ne vom integra, că vom călători în 2012 fără vize”, replică Marian Lupu. „Republica Moldova poate să îndeplinească planul de acțiuni privind regimul liberalizat de vize cu UE până la sfârșitul anului 2012, numai dacă toți politicienii vor munci. De ce muncesc numai eu, iar ei comentează?”, răspunse Filat. „Eu să fi fost sceptic, ca Marian Lupu, comuniştii rămâneau la putere”, preciză el. – Prima etapă a planului vizează ajustarea cadrului normativ și aici un rol important îl joacă Parlamentul. Deputații să se încarce cu optimism, astfel ca toate modificările să fie adoptate. Dacă eram sceptic ca domnul Marian Lupu, nu mai aveam asemenea aprecieri la acest Summit. Trebuie să ne apucăm cu toţii de lucru, să comentăm mai puţin acţiunile altora şi să muncim. Mai puţină pălăvrăgeală şi mai multe fapte”, puse punct premierul.

Acuma stau şi mă gândesc: dacă la anul ni se ridică vizele şi toţi moldovenii pleacă în Europa, eu să rămân singur în Republica Moldova ori să plec şi eu?

Al vostru robinzoncruzenştern, Ion BURAGA

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga