Sindromul Stockholm la Dubăsari

Paginile de socializare ale Direcţiei cultură şi turism şi site-ul raionului Dubăsari sunt încărcate de mesaje care promovează simbolurile sovietice

Raionul Dubăsari, după Războiul de pe Nistru, cuprinde satele care au rămas sub controlul autorităţilor moldoveneşti. Consiliul acestui raion se află în partea stângă a Nistrului, în satul Coşniţa. Deşi în satele din raionul Dubăsari s-au dus lupte grele în Războiul pentru Independenţa şi Integritatea RM din 1992, mentalitatea multor dubăsăreni a stagnat în epoca imperiului sovietic. Mai mult, cei împotriva cărora au luptat ca să-şi apere independenţa sunt glorificaţi cu ocazia diverselor evenimente.

Acest fapt îl demonstrează chiar administraţia consiliului raional, care, pe de o parte, se hrăneşte din fondurile UE în numele consolidării valorilor democratice europene, iar pe de altă parte, duce o propagandă mincinoasă, nostalgică după regimul autoritar şi criminal din timpul URSS.

Paginile de socializare ale Direcţiei cultură şi turism şi site-ul raionului Dubăsari sunt încărcate de mesaje care vorbesc despre aşa-numitul „Marele Război pentru Apărarea Patriei”, început în 1941 şi încheiat în 1945. Funcţionarii din consiliul raionului Dubăsari, prin aceste texte şi imagini, duc şi astăzi o luptă continuă contra fascismului, regim criminal demult condamnat de omenire, fără să pună pe acelaşi cântar atrocităţile comise şi de regimul comunist. Mesajele pe care le distribuie aceştia sunt atât de confuze, încât locuitorii acestui raion rămân derutaţi. În unele sate până şi poliţiştii, care au luptat pentru independenţa acestui stat, depun flori în ziua de 2 martie (zi de comemorare a eroilor căzuţi în Războiul pentru Independenţa R. Moldova) la monumentul ostaşului sovietic (!).

Maria Perciuleac, de ce?

Am sunat-o pe Maria Perciuleac, şefă a Direcţiei cultură şi turism a raionului Dubăsari, s-o întrebăm de ce ea, care ar trebui să promoveze în primul rând cultura, dezinformează oamenii prin neadevărurile pe care le distribuie.

„Alo, alo, alo, alo… extraordinar, mă sună şi nu vorbeşte!”, a închis telefonul funcţionara, refuzând să ne explice de ce face acest lucru. Până să întrerupă legătura telefonică însă, iată care a fost răspunsul Mariei Perciuleac la întrebarea de ce promovează minciuni şi dacă cunoaşte când a început al Doilea Război Mondial: „Este un interogatoriu? Ştiu când a început cel de-al Doilea Război Mondial, şi „Marele Război pentru Apărarea Patriei” tot ştiu. Patria mea e cea despre care am învăţat la şcoală eu şi mulţi alde mine din acest raion!”, ne-a spus responsabila de cultură din Dubăsari.

 E necesar să ținem cont de ADEVĂRUL ISTORIC

Am trimis aceste imagini şi mesaje Auricăi Amariei, istoric de formaţie, specialistă în problemele Tineretului şi Sportului, Primăria oraşului Călăraşi, să le comenteze.

„Mi-e trist să citesc astfel de mesaje publicate de o şefă a unei direcţii de cultură. Promovează mesaje politizate peste măsura bunului-simţ”, a fost reacţia ei.

Amariei crede că este foarte important pentru funcţionarii de stat să cunoască politicile, strategiile statului în care activează, dar şi istoria neamului său. „Atunci când organizăm evenimente (mai ales cu impact cultural şi social), e necesar să ținem cont de ADEVĂRUL ISTORIC, în primul rând”, accentuează ea.

Aurica Amariei le transmite celor care promovează astfel de mesaje că „orice eveniment istoric este complex, pentru înţelegerea căruia este obligatorie raportarea şi la alte evenimente istorice, la prima vedere separate, dar care relevă un tablou unitar, peste secole. În acest context, comemorarea zilei de 22 iunie 1941 e, cel puțin, confuză. Mă întreb: ce evocaţi dumneavoastră la 22 iunie? Pentru că al Doilea Război Mondial s-a început la 1 septembrie 1939, cu atacul bilateral asupra Poloniei, de către Germania fascistă – din vest, şi URSS – din est”.

Un început de război fratricid

Pentru noi, spune Amariei, a fost un început de război fratricid: „A fost un calvar, un genocid autentic. Fraţii luptau cu fraţii. În sens direct. În familia mea, Alexei Amariei a fost mobilizat de armata sovietică, iar fratele său mai mare, Mihai, a luptat în armata română”, spune ea.

„Dacă ţineţi atât de mult să onorăm un eveniment, nu trebuie să uităm și de altele! Iar Cântecele credinței, speranței și iubirii (cântece interpretate la festivalul din Dubăsari pe fundalul unor scene desprinse din perioada sovietică) sunt în memoria și repertoriul neamului nostru, în limba pe care o vorbeau strămoșii noştri de la talpa țării, nu „salvatorii” sub influența cărora ne aflăm şi astăzi”, le-a spus Aurica Amariei funcţionarilor din Dubăsari.

Ministerul se spală pe mâini

Am transmis aceste imagini şi serviciului de presă al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Ion Mischevca, purtător de cuvânt al ministerului, ne-a spus că instituţia pe care o reprezintă colaborează cu direcţiile de cultură în conformitate cu legislaţia în vigoare.

„Aceste direcţii se subordonează direct autorităţilor locale, în cazul dat consiliului raional Dubăsari. Noi doar putem să recomandăm direcţiilor de cultură să evite mesaje mai mult sau mai puţin corecte din punct de vedere profesional şi etic, care distorsionează istoria. Din ceea ce am văzut în acest mesaj, ca absolvent al facultăţii de istorie, nu cunosc să fi existat un „Mare Război pentru Apărarea Patriei”, din 1941-1945. Eu am studiat despre al Doilea Război Mondial, care a început la 1 septembrie 1939 şi s-a încheiat în 1945 cu capitularea Japoniei!”, i-a atenţionat responsabilul de la minister pe cei de la Dubăsari.

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)