„Sindromul moldovenilor” şi comasarea lui Gaţcan

În pofida hotărârii Parlamentului de a stopa comasarea spitalelor din Chişinău, Ministerul Sănătăţii continuă acţiunile reformatoare

Procesul de comasare a spitalelor din Chişinău continuă în pofida unei hotărâri a Parlamentului care prevede stoparea reformei din domeniul medicinei! Ca rezultat, angajaţii Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” şi cei ai Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului ameninţă cu proteste. Ştefan Gaţcan, directorul noii instituţii medicale formată în urma comasării a trei instituţii medicale, califică protestele drept democratice şi spune că procesul comasării este ireversibil.

Ministrul Sănătății a anulat pe 28 februarie 2013 două ordine privind comasarea administrativă a unor spitale în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu premierul Vlad Filat, dar și cu mai mulți directori de spitale care urmau să fie comasate. Totodată, pe 1 martie curent, Parlamentul Republicii Moldova a emis o hotărâre privind stoparea reformelor în domeniul sănătăţii şi anularea ordinelor ministrului Usatîi privind comasarea spitalelor.

Eficientizarea provoacă neajunsuri

Acest proces urma să fie întrerupt până când ministrul va prezenta strategia de reformare în Parlament. Hotărârea a fost aprobată de către liberali, democraţi, comunişti şi deputaţii neafiliaţi. Deputaţii PLDM au părăsit sala, deoarece propunerea lor privind excluderea de pe ordinea de zi a proiectelor care prevăd stoparea reformei nu a fost acceptată.

Cu toate acestea, procesul de comasare prevăzut în ordinul emis pe 03.08.2012 (nr. 782) privind fuzionarea Spitalului Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” (SCRC) cu Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Sănătate a Reproducerii, Genetică Medicală şi Planificare Familială (CNŞPSRGMPF) şi Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului (ICŞDOSMC) continuă.

Solicită comasare transparentă

Drept reacţie, angajaţii SCRC au adresat o petiţie ministrului Sănătăţii în care menţionează că, „în urma fuzionării treptate… instituţia nu dispune de cele necesare pentru asigurarea bunei funcţionări (dezinfectante, reactive de laborator etc.). În plus, neachitarea la timp a serviciilor comunale pentru gazele naturale şi energia electrică s-a soldat cu două preîntâmpinări, în februarie curent, şi un ordin de deconectare a instituţiei şi a clădirii Ministerului Sănătăţii de la energia electrică, ceea ce afectează prestarea serviciilor medicale”.

Prin urmare, „colectivul SCRC se pronunţă unanim împotriva fuzionării cu ICŞDOSMC şi CNŞPSRGMPF şi cere revenirea instituţiei în limitele ei legale şi juridice sub numele de onoare a mult regretatului Emil Coţaga”.

Raţiunea reformatorilor, confuză pentru medici

Medicii nu-şi pot explica raţiunea invocată de autorităţi că serviciile spitalului s-ar dubla cu cele ale altor instituţii medicale din Chişinău. „SRC ‘Emilian Coţaga’ este unica instituţie medicală care deserveşte atât capitala, cât şi raioanele. Mai mult, avem secţii pe care nu le are nicio altă instituţie din Republica Moldova, cum ar fi cea de oftalmologie, chirurgie facială, combustii, malnutriţie şi endocrinologie”, precizează preşedintele Comitetului Sindical al spitalului, Vasile Tomuz.

În opinia angajaţilor, procesul de comasare a instituţiilor medicale nu va avea niciun rezultat, deoarece disponibilizarea personalului auxiliar nu va duce la reducerea substanţială a cheltuielilor. „Infirmierii, tehnicienii, lăcătuşii, majoritatea pensionari, primesc salarii mizere, între 800 şi 1000 de lei. Disponibilizarea acestora ar însemna zero economii pentru spital”, declară un medic din cadrul spitalului.

Instituţie eficientă şi profitabilă

În plus, instituţia medicală este una eficientă, în anul trecut înregistrând venituri importante în urma serviciilor prestate către Compania Naţională de Asigurări în Medicină. „Pentru a realiza o reformă, e necesară mai întâi asigurarea unor condiţii normale de lucru. La ICŞOSMC nu există asemenea condiţii. Atunci care este sensul acestor mutaţii?”, se întreabă medicii.

Totodată, personalul auxiliar al ICŞOSMC a intrat miercuri în grevă. Potrivit manifestantelor, administraţia instituţiei Centrului Mamei şi Copilului a dispus concedierea mai multor angajaţi, reîmpărţind atribuţiile celor rămaşi, fără a le plăti ceva în plus la salarii. Directorul instituţiei a declarat pentru JURNAL că acum „lucrurile au intrat în normalitate”.

„Protestele s-au încheiat, niciun angajat nu este disponibilizat. Oamenii care nu se încadrează în statele noii instituţii sunt anunţaţi. Totul este în normalitate. Din cei 1800 de angajaţi au protestat doar 10-12 oameni. Este dreptul lor, este un drept constituţional”, a menţionat directorul.

Cele şapte secretare ale lui Gaţcan

Referindu-se la acuzaţiile că acesta ar avea două secretare, Gaţcan ne-a declarat: „Eu nu am două secretare, ci şapte, şi nu secretare, ci consilieri, pentru că au studii superioare. Un angajat este responsabil de contractele încheiate, unul de aspectul logistic, altul de agenda mea, deoarece am în gestiune trei instituţii ş.a. Credeţi că e posibil ca o singură persoană să administreze o instituţie de 2800 de angajaţi?”, ne întreabă directorul.

În ce priveşte petiţia angajaţilor SCRC „E. Coţaga”, Ştefan Gaţcan a menţionat că aceştia trebuia să depună acest act şase luni în urmă, nu acum, „deoarece instituţia pe care o administrează este juridică din 9 februarie. Litigiul va fi soluţionat conform legii. În cazul hotărârii parlamentului de a suspenda procesul de comasare, directorul Institutului Mamei şi Copilului a subliniat că, din moment ce pe 19 februarie la Camera de Înregistrări a fost înregistrat Institutul Mamei şi Copilului ca persoană juridică, aceasta nu este valabilă.

Acţiunile lui Gaţcan la „Extramed”

„Optimizarea este o necesitate obiectivă, pentru că eu am acum la Institutul Mamei şi Copilului zeci de paturi goale. Trebuie să cheltuim banii publici cu eficienţă maximă, şi nu să asigurăm confortul angajaţilor”, a adăugat Gaţcan.

De asemenea, acesta a calificat drept „aberaţie debilă” zvonul că ar deţine o funcţie administrativă la Centrul Medical „Extramed”. „Eu nu am nimic cu ‘Extramed’. Acolo am 25 de acţiuni pe care le-am indicat în declaraţia de venit…”, a menţionat medicul.

Solicitând o consultaţie a doctorului Ştefan Gaţcan la Centrul Medical „Extramed”, o angajată a acestei clinici ne-a comunicat că medicul Gaţcan este disponibil la ‘Extramed’ între orele 18:00 şi 19:30, precum şi sâmbăta de la 9:30 la 13:00. Persoana de la înregistrări ne-a mai comunicat că dl Gaţcan este director la Institutul Mamei şi Copilului, dar consultaţiile le face la „Extramed”.

Suprafaţa Clinicii „Emilian Coţaga”

Potrivit directorului Ştefan Gaţcan, în decurs de doi–cinci ani, Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga” va fi mutat la Institutul Mamei şi Copilului. În prezent, pe strada Pan. Halippa, această instituţie are o suprafaţă de 3,3 ha. Potrivit unei agenţii imobiliare, preţul unui ar în această zonă a urbei este de peste 10000 de euro.

Ilie Gulca

The following two tabs change content below.