SIMA+POGOLŞA= LOVE?

Gurile rele de la Guvern susţin că preşedintele Vladimir Voronin s-ar fi hotărât să-l demită pe ministrul Educaţiei, Gheorghe Sima, după ce aflase că subalternul ar fi fost prins în flagrant, cu pantalonii în vine, în compania viceministrului Educaţiei, Lilia Pogolşa. Jurnal de Chişinău i-a tras de limbă pe colegii de serviciu ai celor doi „hulubaşi guvernamentali”, reconstituind cu lux de amănunte „povestea de dragoste” ce s-ar fi consumat pe coridoarele Executivului. În lipsa unor dovezi clare ce ar argumenta o poziţie sau alta, am decis să prezentăm toate versiunile existente.

Dumitru Lazur

Martie 2002. Proaspăt-numitul ministru Gheorghe Sima intră ţanţoş în cabinetul său luxos din Guvern, fiind scăldat de privirile îngrijorate ale subalternilor. Nimeni nu îl cunoştea îndeaproape. Se ştia că Sima a primit postul graţie susţinerii înflăcărate a iniţiativelor comuniste în domeniul învăţământului, fiind astfel exclus din Alianţa Braghiş. Şi atât. Cu toate acestea, prima impresie pe care şi-au făcut-o colegii a fost una pozitivă – un bărbat amabil, binevoitor, galant, respectuos. Unele doamne chiar au remarcat privirea lui seducătoare şi zâmbetul „jucăuş”. Dar prima impresie, de regulă, e amăgitoare… După ce a primit binecuvântarea preşedintelui, în numai câteva săptămâni, ministrul şi-a arătat adevărata faţă. Aduce oameni noi, în mare parte rude, prieteni, cunoscuţi, măturând totodată cadrele „incompatibile”, specialişti cu vechime în muncă, experţi notorii în domeniu.

Lauda de sine…

Printre noii veniţi în minister se număra şi Lilia Pogolşa, o doamnă arătoasă, trecută de 35 de ani, care până în ziua cu pricina nici măcar nu pusese piciorul în incinta Guvernului. Pogolşa a absolvit Facultatea de Istorie şi Pedagogie din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, după care a făcut doctoratul la Sankt-Petersburg. La întoarcerea în republică, este angajată la instituţia de învăţământ unde fusese studentă. Lilia Pogolşa (numele de domnişoară – Botea) se înamorează, în anii studenţiei, de colegul său de generaţie, Valentin, cu care se şi căsătoreşte, cu puţin timp înainte de absolvire. Astăzi, soţul viceministrului este un businessman prosper.

Funcţionarii de la minister susţin că vanitatea şi spiritul de carierism s-au evidenţiat la Lilia Pogolşa chiar din primele zile. A devenit rece faţă de colegi, făcându-se a nu-i observa. Reacţiona bolnăvicios la glumele subalternilor, considerând în permanenţă că aceştia încearcă să-i submineze capacităţile intelectuale. Pe de altă parte, în cadrul discuţiilor oficiale şi neoficiale iubea să se laude cu cunoştinţele sale în materie de etnografie, citând pasaje întregi din teza sa de doctorat.

Primii paşi

Abia toamna trecută, funcţionari de la Ministerul Educaţiei au observat că între Gheorghe Sima şi Lilia Pogolşa ar fi mai mult decât o relaţie de serviciu. Unii presupun că idila ar fi început încă din vară, în perioada când Ministerul Educaţiei refuzase semnarea protocolului de colaborare în domeniul învăţământului cu România. Anume Pogolşa era responsabilă de tratativele cu partea română, astfel înteţindu-se vizitele în cabinetul lui Sima. Potrivit unei alte viziuni, Sima ar fi pus ochiul pe frumoasa doamnă de la Universitatea Pedagogică încă de pe vremea când era muritor de rând, şi nu ministru. Pentru a o avea aproape, el i-a propus postul de viceministru, astfel terenul pentru „asaltul de amor” fiind pregătit.

NOTA REDACŢIEI

Guvernul a numit miercuri în funcție o nouă viceministră a Educației, Lilia Pogolșa, care a deţinut aceeaşi funcţie în cabinetul Tarlev în perioada 2002–2003. Am decis cu acest prilej să republicăm un articol despre această viceministră şi ministrul Educaţiei de atunci, Gheorghe Sima. Republicăm acest articol integral din JURNAL de Chişinău, 18 iulie 2003.

Zvonurile despre ministrul amorezat au făcut înconjurul Guvernului în câteva zile, acesta fiind subiect predilect de discuţii între funcţionari. Orice mişcare, privire sau replică a celor doi „capi” de minister era urmărită cu sufletul la gură. Subalternii „cuplului” susţin că, la şedinţele de lucru, Gheorghe Sima o trata preferenţial pe doamna viceministru – rapoartele şi discursurile dânsei erau apreciate cu nota maximă, iar atunci când ministrul ajungea să spună „Vă mulţumesc pentru discurs!”, vocea îi devenea dulceagă.

Unii au remarcat că, în timpul şedinţelor, Sima o sorbea din priviri pe Pogolşa, uitând chiar pe ce lume se află. Aceeaşi poveste se repeta şi în timpul „întrunirilor neoficiale”, viceministrul fiind principalul obiect de studiu al lui Sima. Pe de altă parte, doamna Pogolşa se sfia ca o fată mare. Roşea, îşi lăsa privirea în podea şi evita să-l privească în ochi pe şefu’.

Chiar şi cei mai sceptici „observatori” din Guvern şi-au zis că între cei doi funcţionari ar fi ceva, după ce au aflat că Gheorghe Sima nu face un pas din R. Moldova fără viceministrul Pogolşa. Se zvoneşte că aceştia au fost împreună cu „chestiuni de serviciu” la Sankt-Petersburg şi Moscova, colindând totodată în lung şi-n lat universităţile din republică. „Într-o ţară străină, într-un hotel unde nu te ştie nimeni, multe se pot întâmpla”, spun funcţionarii.

În perioada preelectorală din primăvara acestui an, Sima şi Pogolşa au bătut la uşile tuturor universităţilor de stat din Chişinău, făcând agitaţie electorală în favoarea lui Vasile Zgardan. Sălile erau pline de curioşi, pe care nu-i interesa darea de seamă a ministrului, ci comportamentul „cuplului”. De ce? Se vorbea că, în plină primăvară, relaţia lor era în criză. Cică, „amanţii” fuseseră deconspiraţi!

Ultimul sărut

Părerile funcţionarilor de la Guvern în ceea ce priveşte aşa-zisul flagrant de la sfârşitul lunii iunie, care, chipurile, l-ar fi costat pe Gheorghe Sima postul de ministru, se împart. Potrivit unei versiuni, Lilia Pogolşa nu mai ţinea piept „atacurilor erotice” ale ministrului şi a decis să pună capăt aventurii. Dar Sima era de neînduplecat, ameninţând-o pe „iubită” cu demiterea. Femeia i-ar fi depănat întreaga „poveste” soţului, care a zis că găseşte el ac de cojoc lui Sima. Planul lui era simplu. Lilia Pogolşa intra în biroul ministrului şi se lăsa sedusă. Când acesta avea să-şi dea pantalonii jos, urma să intre oamenii lui Voronin. Zis şi făcut! Şi Sima a căzut în capcană…

Alţii consideră că Lilia Pogolşa i-a făcut ochi dulci ministrului chiar din prima zi, ţintind de fapt fotoliul lui. Planul şi-ar fi găsit dezlegarea în flagrantul organizat în ultimele zile ale Cireşarului. Astăzi, până la numirea unui nou ministru al Educaţiei, funcţia este exercitată de cei trei viceminiştri, care, de fapt, sunt doi, viceministrul Cojocaru fiind plecat în concediu.

Astfel, Lilia Pogolşa, chiar dacă neoficial, a ajuns ministru. Pe de altă parte, susţinătorii celor doi „îndrăgostiţi” cred că „love-story”-ul a fost inventat de către răuvoitorii lui Sima pentru a-l compromite în faţa opiniei publice.

N.B.

Timp de câteva zile, fostul ministru Gheorghe Sima şi actuala viceministră a Educaţiei, Lilia Pogolşa, nu au fost de găsit. Pe primul l-am contactat la telefonul mobil, însă ne răspundea de fiecare dată un bărbat, cică un prieten de-al lui, care ne ruga să revenim cu-n telefon mai târziu că poate atunci dăm de Gheorghe Sima. „Mai târziu”, nu ne-a răspuns nimeni la apel.

Cât o priveşte pe Lilia Pogolşa, aceasta a fost mereu „prinsă” în şedinţe şi, deşi i-am expediat un fax cu antet pentru a-şi expune părerea despre articolul nostru, până la închiderea ediţiei nu a răspuns solicitărilor.

Republicat din „Jurnal de Chişinău”, 18 iulie 2003

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)