„Silviovision” de Gheorghe Urschi, în premieră absolută la „Guguţă”

Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” îşi va sărbători duminică, 27 noiembrie, 19 ani de activitate. Cu prilejul aniversării, „guguțarii” au pregătit o surpriză pentru spectatori – premiera piesei „Silviovision” de Gheorghe Urschi.

Plin de haz și evenimente incitante, spectacolul ne prezintă o imitaţie a „Eurovision”-ului, doar că aici artiștii sunt diverse viețuitoare din pădure, iar concursul lor muzical se numeşte „Silviovision”. Personajele principale sunt Bursucul, Ariciul și Veverița-poetă, ei se pregătesc minuţios, fac repetiţii în fiecare zi, între concurenţi legându-se o frumoasă prietenie. Ei se copleșesc reciproc cu aprecieri și complimente hazlii: „Veve, eu când te privesc, țepii… mi se domolesc ”; „Tu, un Arici ghiduș, ești acuma ca de pluş” .

La „Silviovision” participă și Cioara – fără ureche muzicală –, dar care este sigur că va lua trofeul concursului, stârnind hazul tuturor prin îngâmfarea şi prostia ei: „Carr! Carr! Carr! Am talent și n-am habar!”. Deși rivalitatea între concurenți e mare, în momente de cumpănă, ei manifestă solidaritate. Chiar și afona Cioară se transformă din rival în prieten. Astfel, până la urmă, învingătoare în concurs devine prietenia. O confirmă și cântecul de final: „Ce-i aceea dușmănia,/ ce păcat e dușmănia,/ ce otravă-i dușmănia,/ să-nțelegi e greu./ Dar ce e prietenia,/ ce balsam – prietenia,/ știm și tu, și eu…”

Regia noii montări e semnată de Gabriela Lungu, director artistic al teatrului. Decorul viu colorat și expresivitatea păpușilor se datorează pictoriței Natalia Cemis. Muzica îi aparţine compozitorului Ilie Văluță. Păpușile sunt mânuite cu măiestrie de actorii Aurelia Botnariuc, Mariana Bot, Irina Baltag, Oleg Mardari și Vitalie Garștea.

Stagiunea 2011–2012 este una deosebită pentru Teatrul „Guguță”, în cadrul acesteia a fost lansat un proiect cu menire educativă, intitulat „Vinerea teatrală”, în colaborare cu instituțiile școlare din municipiul Chișinău. În luna aprilie, teatrul va organiza ediția a VII-a a Festivalului Internațional „Sub căciula lui Guguță”. Bine aţi venit la „Guguţă”!

Veronica V. Cătană

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)