Silvia Goteanschii debutează cu volumul „Minunea va veni mai târziu”

Născută în 1982, Silvia Goteanschii debutează editorial cu volumul de poeme „Minunea va veni mai târziu”. Cartea a apărut recent la Editura Feed Back, în urma concursului de poezie pentru tineri poeţi din cadrul Festivalului Naţional de Poezie „Cezar Ivănescu”, ediţia I (Bârlad–Iaşi, România). Tânăra autoare simte poezia vieţii cu toate fibrele fiinţei sale şi pare că o transcrie pe hârtie, alert, energic, cu naturaleţe. Pentru Silvia Goteanschii, „soarele este o jucărie sunătoare/ un fel de înştiinţare că îmi este aproape” („femeie neagră cu retard galben”), iar „noaptea e o pisică obeză care miaună apăsător” („Lulu”). Tonul jucăuş alternează cu cel grav, dramatic, textele oferind deschideri spre metafizic: „a căutat bunica au căutat părinţii/ au spus abracadabra şi au lăsat uşa deschisă/ ceva care nu se vedea dar era aproape/ ar fi vrut să intre” („abracadabra”).

Cucereşte autenticitatea versurilor Silviei, libertatea de mişcare printre diferite formule poetice. Intuiţia esteticului avantajează scriitura temperamentală, astfel încât întâlnim în carte poeme de o frumuseţe misterioasă precum ”degetele ni se împreunează peste curcubeu/ şi simt cum ne umblă furnicile prin sânge/ ceva în inima mea s-a mişcat/ şi cele patru camere s-au deschis/ am înţeles că sunt singura care leagănă moartea” („ceva în inima mea”).

Totuşi, e regretabilă nerăbdarea autoarei de a-şi etala în faţa publicului tot ce a scris. Volumul impresionează prin cantitate, mai puţin prin calitate. Alături de poeme reuşite, apar exerciţii de începător. Autoarea nu a făcut o selecţie riguroasă a poemelor, iar rezultatul e că unele dintre cele 204 (!) pagini ale volumului sunt ilizibile din cauza stângăciilor, a locurilor comune. Texte mult mai interesante şi mai valoroase ale Silviei Goteanschii sunt postate pe site-ul poezie.ro, anume în poemele acestea talentul poetei ne apare în adevărata sa lumină.

Silvia Goteanschii a absolvit facultatea de drept a Universităţii  “AL. I. Cuza” din Iaşi, e specialist militar în resurse umane. A câştigat Premiul I în cadrul Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia II, octombrie 2010, Chişinău–Iaşi, Premiul Editurii „Alfa” din Iaşi şi premiul revistei „Cronica veche” la Concursul Naţional de poezie “Porni Luceafărul” din Botoşani (iunie 2011).

Irina NECHIT