Silicoane pe credit

silicoane.2jpg

„E imposibil de trăit mai departe cu aşa sâni, mai ales după naştere”, „Le vreau mai mari şi nu contează cât costă şi ce durere voi trage după”, „Dacă îmi pun silicoane, voi merge goală pe stradă să le vadă toată lumea”, sunt unele dintre comentariile postate pe o reţea de socializare de un grup de tinere nemulţumite de felul în care le-a înzestrat mama natură, gata să treacă prin diferite chinuri pentru a avea „forme perfecte”. Dintre toate intervenţiile chirurgicale făcute în clinicile estetice, pe primul loc sunt intervenţiile cu implanturi mamare. În Chişinău, operaţiile se pot efectua în mai multe clinici private şi costă între 3000 şi 5000 de euro.

Dacă în străinătate operaţiile de mărire a sânilor se efectuează de mai bine de 50 de ani, în RM această practică a devenit mai populară din 2010, iar în ultimii doi ani numărul operaţiilor a crescut semnificativ. Tatiana, o tânără din Chişinău, ne-a spus că a recurs la o astfel de intervenţie deoarece avea sânii foarte mici, mărimea zero. „Degeaba purtam sutien dacă nu aveam ce pune în el, îmi era ruşine să mă dezbrac de faţă cu prietenul meu, acum însă nu”, menţionează tânăra. O proaspătă mămică, pe nume Stela, ne spune că a apelat la specialişti, din cauza sânilor lăsaţi după alăptare. „Am doi copii şi, după alăptare, sânii s-au lăsat mult, pielea era foarte inestetică şi am recurs la o remodelare şi implant cu silicon”, mărturiseşte femeia. Potrivit unor sondaje, 7 din 10 femei din RM sunt nemulțumite de felul în care arată sânii lor.

Doritoarele pot achita operaţiile şi în rate

Din această vară, doritoarele de a avea forme apetisante pot achita operaţiile în rate. În Chişinău, există mai multe clinici unde se fac asemenea intervenţii chirurgicale, preţul acestora variază, iar în una din clinici costul poate fi achitat în rate direct în clinică – prima rată – 50%, celelalte rate lunare egale, în limita perioadei de garanție (6 – 12 luni), în funcție de tipul operației. Pentru operația în rate se adaugă un coeficient de 10% la prețul de bază. Preţul implanturilor de ultimă generație porneşte de la 4000 de dolari ajungând la 5000 de dolari. În alte clinici acesta variază între 2700 şi 4000 de euro. Pentru doritoarele de a-şi micşora sânii, preţul porneşte de la 2000 la 3500 de euro.

silicoane

În clinicile de estetică pe primul loc se situează operaţiile de mărire a sânilor

Preşedintele Asociaţiei de chirurgie plastică din RM, Ghenadie Conţu, ne spune că de cea mai mare popularitate se bucură operaţiile de ridicare şi corectare a sânilor. În afară de aceasta, un loc important îl ocupă chirurgia reconstructivă, de restabilire a glandelor mamare. Asemenea intervenții sunt operate în cazurile în care glanda mamară a fost pierdută în urma traumelor, deformațiilor congenitale, procesor inflamatorii și, în majoritatea cazurilor, în urma bolilor oncologice ale glandelor mamare. Anual, la Institutul Oncologic se fac câte 900 de operații de mastectomie (îndepărtarea de sân), refacerea sânului însemnând restabilirea încrederii în sine și posibilitatea de a trece peste o traumă psihologică legată de boală, de pierderea glandei mamare. Cât despre mamoplastia de mărire a sânilor, implanturile au devenit mai sofisticate, iar unii producători oferă garanţii pe viaţă. „Gelul coeziv, cu care sunt umplute, în nici un fel de circumstanțe nu se absoarbe în țesuturile alăturate și nu pune în pericol viața femeii. În ultimii ani, cu mici excepții, implanturile se plasează sub mușchi. Musculatura pectorală mare permite perceperea mult mai naturală a implantului, ea protejează de iregularităţile vizibile și face insesizabile marginile implantului. Anterior, implanturile se plasau deasupra mușchiului, era mai ușor din punct de vedere tehnic, însă, cu timpul, implantul devenea vizibil”, menţionează chirurgul.

Preţul implanturilor de ultimă generație porneşte de la 4000 de dolari ajungând la 5000 de dolari. În alte clinici acesta variază între 2700 şi 4000 de euro. Pentru doritoarele de a-şi micşora sânii, preţul porneşte de la 2000 la 3500 de euro.

Riscuri potenţiale

Chirurgii afirmă cu încredere că implanturile nu provoacă afecțiuni oncologice și nici reacții alergice. Totuşi orice fel de operație este legată de anumite riscuri. În primul rând, este anestezia, apoi, chiar dacă se respectă cu strictețe sterilitatea, poate porni un proces inflamator. „După câteva zile de la operaţie, am avut febră mare, dureri foarte mari. Când am mers la medic, mi-a spus că se pornise un proces inflamator, şi iar pe masa de operaţii”, îşi aminteşte Ana Dron, din capitală. Următoarea problemă potențială este hemoragia vaselor. De asemenea, poate surveni limforeea, când în jurul implanturilor se acumulează limfă. Chirurgul Ghenadie Conţu relevă că întotdeauna este vorba despre o reacție individuală a organismului, care nu poate fi prevăzută, nu există criterii obiective în baza cărora ar putea fi făcute prognoze. Evident, fiecare pacientă trebuie să se informeze cu privire la potențialele riscuri. Cât despre alăptare, medicul ne spune că implanturile nu micșorează cantitatea de lapte, însă unele surse afirmă că, totuși, cantitatea laptelui ar putea fi diminuată.

Primele referinţe despre modelarea sânilor au apărut încă din secolul al 19-lea. În 1895, chirurgul Vincenz Czerny a publicat o prezentare a primului implant mamar, care a fost realizat prin transferul unei tumori benigne de pe spatele unei paciente într-unul din sânii acesteia, distrus în urma eliminării unei alte tumori. Din secolul 20, medicii au început să folosească diferite substanţe pentru implantul mamar – bile de sticlă, cartilaj de bovină, polietilenă sau cauciuc.

Primele implanturi mamare cu silicon au fost introduse în 1961 în SUA. Chirurgii plastici americani Thomas Cronin şi Frank Gerow au realizat primul implant cu silicon în 1962.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)