Sigla Jurnal FM

Poduri spre casă

Oriunde s-ar afla, concetăţenii noştri păstrează, pe lângă emblema universală de trestie gânditoare, şi sensibilitatea pe care Dumnezeu a pus-o în traista moldoveanului, odată cu tăierea ombilicului. Nu e o deducţie sofisticată, demnă de Sherlock Holmes, ci un adevăr întărit de dovezi verbale care „curg” din partea cealaltă a lumii, adică din străinătate, de la moldovenii care muncesc şi învaţă să trăiască departe de Moldova. Noi îi aducem acasă în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, la ora 17.20 (ora Moldovei!), la Jurnal FM.

La sfârşitul anului 2009, invitata Jurnal FM, interpreta Geta Burlacu, ne-a spus că anul nou o va prinde acasă, însă în ianuarie va susţine mai multe concerte peste hotarele ţării.

Violeta Griţcan de la Paris a luat în serios anunţul făcut de interpretă, aşa că, după sărbători, şi-a luat bilet… la concertul din capitala Franţei al Getei Burlacu şi al lui Ion Paladi, iar apoi ne-a povestit impresiile sale în cadrul emisiunii: „Jurnal FM te aduce acasă”.
„A fost o ambianţă frumoasă şi bună, aşa ca la moldoveni. A fost o minune să-i avem lângă noi. Aflându-se peste hotare de mai mulţi ani, concetăţenii noştri rămân într-o situaţie nelegală, majoritatea dintre ei pierzând contactul cu viaţa culturală. Sigur, se mai menţin unele relaţii familiale, de prietenie, dar în rest ei sunt izolaţi de cultura, viaţa socială, procesul politic din Republica Moldova”.

Referindu-se la necesitatea unei emisiuni cu misiunea de a reuni moldovenii, Violeta Griţcan a spus că astfel de proiecte sunt ca nişte fire care i-ar lega pe cei de aici cu cei de dincolo, realităţile diasporei moldoveneşti devenind mai cunoscute acasă. „În Franţa există o comunitate tânără a moldovenilor, deoarece cetăţenii noştri au început escaladarea tărâmului franţuzesc de cel mult zece ani. Durerea cea mare este că moldovenii trăiesc într-un cerc vicios care înseamnă muncă, muncă, muncă: fără o viaţă socială distinctă, fără o ieşire la un spectacol, fără comunicare şi fără o apropiere de valorile naţionale”.

Povestea Violetei seamănă cu cea a multor moldoveni care sunt stabiliţi în Franţa. După facultate, a făcut studii de masterat. S-a implicat foarte mult, a contribuit cu ce a putut la dezvoltarea comunităţii moldovenilor de la Paris, devenind în 2005 primul preşedinte fondator al Asociaţiei studenţilor din Moldova în Franţa. „Franţa este o ţară asociativă, iar noi suntem foarte departe de viaţa asociativă pentru că venim dintr-un sistem unipartid, de aceea trebuie să ne adaptăm din mers, să perseverăm”.

În prezent, este mămica unui bebeluş de 20 de zile, care a şi fost cel mai tânăr spectator la concertul Getei Burlacu.
Ce gânduri au şi ce vise trăiesc moldovenii departe de casă… ascultaţi la Jurnal FM.

www.jurnalfm.md
[email protected]

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)