Şi voi, când vă veţi „trăi traiul”? // Nadea Roşcovanu

nadea roscovanuA trecut un an de când în reportajul de la Mana, baştina lui Paul Goma, vă informam despre şcoala închisă de trei ani din acest sat. Şcoala din piatră, ridicată în 1964, a fost închisă în 2011 în urma reformei învăţământului. Un grup de învăţători a început a bate atunci pe la uşile demnitarilor ca să le permită să facă din clădirea şcolii un muzeu al scriitorului Goma. Au tot bătut zadarnic. Clădirea, care avea nevoie de puţină reparaţie, a fost lăsată în paragină, se pare, intenţionat. Profesorii au început a bate iarăşi pe la uşa primarului comunei Selişte, primar şi al Manei, Vasile Scripnic, cea a poliţistului de sector, ca să salveze această clădire aflată în gestiunea primăriei. Nimeni nu a ridicat un deget. Primarul ne argumenta acum un an că această clădire „şi-a trăit traiul”. Cu părere de rău, acest primar a ajuns în fruntea comunei încă pentru un mandat, deşi mănenii nu l-au votat.

Îi întreb pe poliţistul de sector, procurorii de Orhei: de ce nu s-au sesizat la plângerile care zac prin sertarele birourilor lor depuse de măneni? De ce nu s-au sesizat în urma reportajului „Mana lui Goma nu mai are şcoală”? V-am arătat cu degetul cum se distruge bunul nostru comun, am fost martor al acestor distrugeri, am surprins în fotografii vandalii. Inacţiunea persoanelor juridice responsabile de patrimoniul statului constituie şi ea o infracţiune! Când vă veţi mişca fundurile din scaunele confortabile ca să începeţi reformele în instituţiile voastre (noastre?) putrede?

Când un primar ca Vasile Scripnic va fi pedepsit pentru ceea ce face şi nu face, măcar cu muncă în folosul comunităţii (în acest caz concret, mi-ar plăcea să-l văd reparând această şcoală pe care a lăsat-o de izbelişte)? Când?

The following two tabs change content below.