Dodon şi Usatîi îşi mobilizează forţele pentru a organiza un protest non-stop în faţa Parlamentului

independent.md Foto: independent.md

Liderii partidelor de stânga, Igor Dodon (PSRM) şi Renato Usatîi (Partidul Nostru), îşi mobilizează forţele pentru a organiza un protest non-stop în faţa Parlamentului, începând cu ziua de 27 septembrie curent. Potrivit lui Igor Dodon, protestul va semnifica „începutul sfârşitului oligarhilor de la guvernare”. Protestatarii vor înainta câteva revendicări, una din ele e alegerea preşedintelui statului de către întreg poporul. „Această revendicare poate fi obţinută pe două căi. Sub presiunea protestatarilor, vom obţine 67 de voturi în Parlament pentru schimbarea Constituţiei sau vom organiza un referendum naţional”, a declarat socialistul.

Totodată, aceştia vor cere alegeri anticipate. „Cea mai scurtă cale pentru alegeri anticipate este demisia preşedintelui Republicii Moldova. Iar ca alegerile anticipate să aibă loc liber, echidistant, vom cere în Parlament demisia tuturor celor implicaţi în jaful secolului şi a celor care asigură o concurenţă neloială în alegeri: demisia şefului Centrului Naţional Anticorupţie, procurorului general, conducerii Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi a Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică, în condiţiile de creştere a tarifelor”, a mai spus Dodon.

Ca şi în cazul reprezentanţilor Platformei DA, liderii partidelor de stânga îşi propun „să elibereze statul din captivitate” şi au îndemnat lumea să iasă la proteste fără drapele de partid. „Vom protesta sub drapelul lui Ştefan cel Mare şi sub drapelul oficial al RM”, a declarat liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Întrebat dacă vor protesta alături de Platforma DA, Dodon a spus că susţine orice acţiune de protest împotriva oligarhilor, dar nu şi iniţiativele celor care „folosesc nevoile oamenilor pentru a crea diferite proiecte politice”. „Avem agenda noastră şi alături de noi vor fi mulţi din cei care sunt prezenţi acum în PMAN şi care ne-au tot contactat şi îndemnat să ieşim împreună la proteste. 27 septembrie va fi începutul eliberării RM. O să vedeţi cum se protestează şi cum se obţin rezultate”, a mai spus Dodon.

La rândul său, Renato Usatîi s-a arătat convins că la protestul organizat de partidele proruse vor participa peste 30 mii de protestatari. Acesta a ţinut să precizeze că Platforma DA va fi cu protestul ei în PMAN, pe când ei vor fi cu protestul lor şi că cei din Platforma DA vor mai protesta o săptămână, două şi vor pleca acasă, „din cauza că au probleme în interior”. „Se ceartă cine să conducă, cine vorbeşte primul, al doilea. Noi vom sta până la urmă”, a mai spus Usatîi.

În replică, unul din membrii Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că protestul organizat de Dodon şi Usatîi reprezintă o încercare de manipulare şi preluare a spiritului protestatar. „Sunt doi lideri politici care ar fi trebuit să se manifeste fie de la tribuna Parlamentului, fie în calitate de primar. N-au nicio şansă deoarece unul este promotor al Uniunii vamale, structură care nu există, al doilea – ştiţi din ce zonă vine…”, a spus Năstase, precizând însă că aceştia i-ar putea fi utili liderului PD. „Plahotniuc a creat un sistem, cu ajutorul partidului său de buzunar ar putea face azi alianţă cu Ghimpu şi Filat, iar mâine cu Dodon şi Usatâi”, a mai spus el.