„Şi eu sunt pe Wikipedia?!”

Informaţia despre politicieni, interpreţi, jurnalişti etc. şi din R. Moldova poate fi găsită pe Wikipedia. Unii nici măcar nu ştiu că apar pe paginile acestui site, alţii cunosc, dar nu sunt mulţumiţi de ceea ce este scris. O a treia categorie sunt cei care sistematic scriu despre ei înşişi.

Interpreta Geta Burlacu spune că se întristează atunci când citeşte ce este scris despre ea. A încercat să modifice informaţia, dar nu a reuşit. „Eu chiar nu consider că cel mai important lucru care se poate spune despre mine e că am fost la Eurovision cu piesa cutare, dar nu m-am calificat în finală. Ce prostie! De parcă altceva în viaţa asta nu am mai făcut”, se indignează interpreta. „Sigur că eu aş scrie altfel despre cântăreaţa Geta Burlacu”, mai adaugă Geta.

Este ceva intim

Victor Osipov s-a arătat nedumerit atunci când l-am întrebat despre prezenţa lui pe site-ul Wikipedia. „Este ceva ciudat că Wikipedia scrie şi despre mine?”, a întrebat politicianul.

Cât priveşte informaţia prezentată pe acest site, Osipov consideră că nu insuflă încredere, dat fiind faptul că este scrisă de înşişi utilizatorii. El susţine că nu-l deranjează acest lucru şi se bazează pe bunul-simţ al oamenilor. „Pe mine în general e greu să mă deranjezi cu ceva. Eu nu sunt nici deranjat, nici flatat. În plus, toată lumea care cunoaşte natura acestui produs mediatic îşi dă seama cât de veridică este informaţia. Nu este exclus să fie erori care sunt plasate intenţionat de oameni cu rea-credinţă”. Cât priveşte persoanele care scriu despre sine, Osipov consideră că e o chestie intimă şi cel care o face niciodată nu o va spune deschis. „Să te fereşti de acest lucru nu poţi şi să verifici fiecare informaţie care apare pe acest site de asemenea nu este o soluţie. Nu ai decât să te acomodezi. Sunt persoane publice care figurează şi pe site-urile de socializare, gen odnoklassniki, fără să cunosc despre acest lucru, fiind utilizaţi în tot felul de scopuri. Trebuie să fim pregătiţi şi pentru asta”, a concluzionat Victor Osipov.

E o surpriză pentru mine

Preşedintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru, a fost plăcut surprins că Wikipedia scrie şi despre domnia sa. El a aflat acest lucru atunci când l-am întrebat dacă este mulţumit de informaţia despre persoana lui, publicată pe acest site. „Nu ştiu cine a scris. E o surpriză pentru mine. Cred că cineva care ştie”. Butnaru spune că în mare parte totul este adevărat. Chiar dacă e posibil să mai adauge informaţie care şi-ar dori să apară, Val Butnaru spune că niciodată nu va face acest lucru. Preşedintele trustului media a menţionat că i-ar plăcea să vadă mai multă informaţie despre romanul „Cartea nomazilor din B”, semnat de el, pe care-l consideră cel mai bun roman din Europa de Sud-Est. „Dar despre acest lucru nimeni nu ştie. De ce? Fiindcă nu a fost promovat, nu au fost cumpărate spaţii publicitare, fiindcă nu am fost la chileală cu critici posibili şi imposibili, fiindcă nu m-am băgat sub pielea lor şi nu le-am spus ce să scrie”, a subliniat Val Butnaru. De asemenea, pe Wikipedia putem găsi informaţii şi despre Jurnal Trust Media şi ziarul „Jurnal de Chişinău” unde publicaţia respectivă este numită unul din cele mai mari cotidiene din R. Moldova care apare din 1999.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.