Şi condamnaţii fac acte de caritate

EXPOZIŢIE // O parte din banii obţinuţi din vânzarea icoanelor făcute de deţinuţi va fi donată unui centru de copii cu dizabilităţi

Peste 50 de icoane făcute de deţinuţi au fost expuse spre vânzare. Preţul fiecărui obiect de cult l-a stabilit autorul lucrărilor. Una din cele mai scumpe icoane, de 1500 de lei, a cumpărat-o ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. Acesta a spus că o va dona bisericii din localitatea de baştină. La expoziţia care a avut loc miercuri în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chişinău au venit şi alţi oficiali, chiar dacă nu fuseseră invitaţi.

În mulţimea de femei îmbrobodite care admirau lucrările făcute de persoane condamnate s-a strecurat şi primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă. Peste puţin timp, a apărut şi fostul candidat la funcţia de edil al capitalei, Victor Bodiu. Organizatorii evenimentului au fost surprinşi de prezenţa oaspeţilor neaşteptaţi, dar s-au bucurat când aceştia au scos portmoneele de piele din buzunar pentru a cumpăra câte o icoană. Mai mult ca atât, Chirtoacă nu a ratat şansa şi atunci când a văzut că toate camerele de luat vederi sunt îndreptate spre el, pe lângă icoana pe care a cumpărat-o pentru el, a scos încă 200 de lei şi a mai luat una, pentru o doamnă care tare-şi dorea o icoană cu chipul Maicii Domnului, dar nu avea bani suficienţi ca să o procure.

Deţinuţii au un fel de cont bancar

Toate obiectele de cult confecţionate de deţinuţi s-au vândut foarte repede. Preţul unei icoane varia între 180 şi 2000 de lei. „Fiecare deţinut a stabilit preţul lucrării. Deşi unii cereau un preţ mai mare, noi le-am explicat că banii vor fi donaţi copiilor şi nu trebuie să exagerăm”, a declarat Cristina Mâţu, ofiţer de presă din cadrul DIP. Mâţu a menţionat că o parte din banii colectaţi vor fi daţi autorilor lucrărilor. „Fiecare deţinut are un cont de peculiu, pe care deţinutul poate să-şi păstreze banii câştigaţi în penitenciar”, a explicat Mâţu. Astfel, fiecare lucrare expusă avea o foaie pe care era indicat numele deţinutului care a făcut-o, penitenciarul în care îşi ispăşeşte pedeapsa şi data când a fost sfinţită icoana. Este pentru a treia oară când se desfăşoară astfel de expoziţii în cadrul cărora deţinuţii au posibilitatea să facă acte de caritate.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.