Şi-au intoxicat copilul cu pastile pentru răceală

Mai mult de jumătate de intoxicaţii la copii sunt provocate de înghiţirea de către aceştia a unui număr mare de pastile

Unde păstrăm medicamentele? Această întrebare trebuie să şi-o pună toţi părinţii care au copii mici. „Cât mai departe de copil”, ne-a spus Marina. Femeia era cât pe ce să-şi piardă fiul de trei ani deoarece obişnuia să păstreze pastilele pe noptieră.

Micuţul a înghiţit peste 20 de pastile, crezând că sunt bomboane, şi a ajuns în stare critică la spital. „Nu este pentru prima dată când se otrăveşte cu medicamente. Cu jumătate de an în urmă, fiul nostru a răcit şi am încercat să-l tratăm singuri. A fost o greşeală pe care nu ne-o putem ierta”, regretă părinţii copilului.

Svetlana Panţa

„Avem foarte multe cazuri în care părinţii, văzând copilul că suferă de răceală, îi dau încontinuu pastile ca, într-un final, să ajungă cu micuţul intoxicat la spital”, remarcă chirurgul pediatru Eva Gudumac. Doar la Centrul Naţional Ştiinţifico-Practic de Chirurgie Pediatrică „Natalia Gheorghiu” din Chişinău sunt internaţi anual peste 200 de copii cu diverse intoxicaţii. Mai bine de jumătate sunt copii care au înghiţit un număr mare de pastile.

O bună parte din părinţi, pentru a-şi convinge copiii să bea pastile, le spun că sunt bomboane. Bogdan era un copil foarte activ, astăzi însă părinţii nu pot spune decât că este „cam bolnăvicios”. Totul a pornit de la o simplă răceală. „Am văzut că fiul meu are febră. Nu m-am adresat la medic, o cunoscută care are şi ea un copil de vârsta băiatului meu mi-a spus să-i dau pastile pentru răceală”, îşi aminteşte Marina.

Micuţul refuza să bea pastile şi atunci părinţii au aplicat „strategia” utilizată foarte des – i-au spus că sunt bomboane. „I-am dat o pastilă, însă febra se menţinea. Atunci i-am mai dat una şi… nimic”, îşi aminteşte Marina despre cum şi-a intoxicat copilul cu mâna ei. Femeia spune că nu-şi mai aminteşte câte pastile i-a dat în acea zi fiului său, dar, până la urmă, a ajuns cu el la spital: „Bogdan se simţea tot mai rău. A început să vomite. Am chemat urgenţa şi, când am ajuns la spital, medicii mi-au spus că are intoxicaţie de la medicamentele pe care i le-am dat”.

Medicamentele nu sunt bomboane!

Bogdan a ajuns recent din nou pe mâna medicilor cu acelaşi diagnostic: intoxicaţie cu medicamente. Copilul a înghiţit 20 de pastile pe care le-a găsit pe noptieră. „Era palid la faţă şi-l trăgea la somn. Nu înţelegeam ce se întâmplă, dar avea aceleaşi simptome ca atunci când i-am dat pastilele pentru răceală”, povesteşte alarmată mama băiatului.

Femeia şi-a dat seama ce a păţit copilul ei atunci când Bogdan i-a spus că a mâncat „bomboane” şi i-a arătat cu degeţelul spre noptieră. „E foarte important ca părinţii să ştie ce fel de medicament a înghiţit copilul. Acest lucru facilitează acordarea primului ajutor. Trebuie să ştim ce fel de antidot să administrăm copilului”, atenţionează chirurgul pediatru Eva Gudumac. Potrivit medicului, dacă copilul înghite o cantitate mai mare de medicamente, poate cădea în comă sau chiar muri.

Foarte frecvente sunt cazurile în care copiii lăsaţi în grija bunicilor ajung cu intoxicaţii la spital. Bătrânii suferă de anumite maladii şi au mereu la îndemână medicamente. „Eram la bucătărie când nepoţica mea s-a uitat ce am în geantă şi a găsit acolo pastilele mele de inimă. Ea ştie că bunica are tot timpul bomboane în geantă şi a crezut că medicamentele mele sunt dulciuri. Nu doresc nimănui să aibă sentimentul pe care îl am. Din cauza mea, nepoţica s-a intoxicat”, spune cu lacrimi Elena, bunica fetiţei de patru ani care s-a ales cu probleme grave de sănătate după ce a înghiţit un număr mare de pastile.

În cazul în care bănuiţi că micuţul Dvs. a băut o substanţă toxică sau o cantitate mare de medicamente, nu pierdeţi timpul: sunaţi urgent la 903! Imediat sunaţi şi la TOXAPEL – 022.555.220, centru ce oferă consultaţii de urgenţă în caz de intoxicaţii.

Test pentru tătici şi mămici

Vi s-a întâmplat să luaţi pastile în prezenţa copilului?

Ştiţi că micuţul imită tot ce vede. Imediat după ce aţi luat pastilele, păstraţi-le într-un loc închis, la înălţime.

Obişnuiţi să păstraţi medicamentele în poşetă? Unde lăsaţi poşeta când ajungeţi acasă?

Părinţii scot adesea din geantă dulciuri pe care le aduc pentru copiii lor. Micuţii cred că pot găsi în geantă şi alte bunătăţi. Dacă nu ascundeţi poşeta, medicamentele din geantă îi pot pune viaţa în pericol. Micuţul le poate confunda cu bomboanele.

Ce faceţi atunci când copilul a răcit?

Dacă decideţi să-l trataţi singur, fără a apela la medic, îi puneţi viaţa în pericol. Copilul trebuie tratat numai cu medicamentele prescrise de medic, în dozele indicate de acesta.

Atunci când lăsaţi copilul în grija bunicilor îi întrebaţi unde îşi păstrează medicamentele?

Bătrânii obişnuiesc să aibă medicamentele la îndemână, în locurile în care au acces şi micuţii.

Să nu spuneţi copilului că pastilele sunt bomboane, altfel el le va căuta ca să le mănânce!

Campania media „Ai grijă de mine!” se desfăşoară în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de 0-5 ani. „O casă fără pericole pentru copilul tău!” e implementată de Proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Agenţia de implementare: Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).

 

 

The following two tabs change content below.